m4sherman Napisano 19 Grudzień 2010 Autor Napisano 19 Grudzień 2010 Mam pytanie odnośnie rakietnicy z tytułu wątku; mianowicie czy ten pistolet był wykorzystywany we wrześniu 1939 r., jeśli tak to jakie jednostki miały go na stanie ?(Jest to konstrukcja polska - zastąpiona później przez wz. 24 Perkun).Nie wykluczam batalionów ON.
m4sherman Napisano 20 Grudzień 2010 Autor Napisano 20 Grudzień 2010 Dlaczego o to pytam; 20 lat temu znalazłem na złomowisku w Żukowie szczątki tego pistoletu (bez lufy - prawdopodobnie stalowej)z czytelnym biciem Warsztaty Broni D O G Lwów w owalu. Ile sztuk wyprodukowano z lufą stalową, a ile z mosiężną, czy są jakieś dokładniejsze dane na ten temat? Zdjęć niestety nie mam.
Widd39 Napisano 21 Grudzień 2010 Napisano 21 Grudzień 2010 Mowa o tym oczywisćie? http://www.weu1918-1939.pl/piechota/sygnalowe/DOG_wz_20/departament_piechoty_sygnalowe_DOG_wz_20.htmlTak jak tam napisałem. Ilości nieduże, ale nieznane. Perkuna wkrótce zaczęto produkować, więc nie było sie co rozdrabniać. Jeśli posiadasz coś takiego to tylko pogratulować znaleziska, ale we wrześniu 1939 r. szczerze wątpię aby się pojawił w WP. Późniejsze pistolety wyprodukowano w wystarczających ilościach. Niemniej kaliber faktyczny ma ten sam co Perkun, więc może gdzieś, jeden.
Widd39 Napisano 21 Grudzień 2010 Napisano 21 Grudzień 2010 Cały trik polega na tym, że o produktach DOG Lwów wiemy mniej więcej tyle ile znajduje się na sławnej tablicy z produktami, która jest w MWP. Niewiele zachowano dokumentów.
m4sherman Napisano 21 Grudzień 2010 Autor Napisano 21 Grudzień 2010 Tak, dokładnie ten. Kiedy go znalazłem, był rok 1990 -ty i kończyłem podstawówkę, i nijak nie mogłem go zidentyfikować, i tak przeleżał 20 lat do zeszłej niedzieli. Do tej pory uważałem że to jest któryś z modeli używanych przez armie państw walczących w czasie I W. Ś. i jako taki trafił na wyposażenie Wojska Polskiego. A tak poza tym; co oznacza skrót DOG ?
abcd Napisano 21 Grudzień 2010 Napisano 21 Grudzień 2010 Dowództwo Okręgu Generalnego,jak się nie mylę.
m4sherman Napisano 21 Grudzień 2010 Autor Napisano 21 Grudzień 2010 Dzięki. Chciałem dodać że mój egzemplarz - mocno niekompletny, nosi numer 80.
m4sherman Napisano 23 Grudzień 2010 Autor Napisano 23 Grudzień 2010 Widok na numer seryjny; jeżeli nim jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.