Skocz do zawartości
  • 0

Niemieckie odznaki

stock84

Pytanie

Napisano

Nie za bardzo interesuje się niemczyzną a mam na stanie pare sztuk.Najwyższy czas aby się dowiedzieć czy to na pewno nie kopie.Odznaki z raczej pewnego źródła ale warto się upewnić.Pzdr

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pancerka" wg. mnie jest w porządku. Chyba w specyficznych warunkach glebowych ten szajsmetal tak korodował.
Oto moja pancerka" z czarnoziemu (ogródki działkowe).

Napisano
W odróżnieniu od pozostałych mam mieszane uczucia co do Panzerkampfabzeichen. Może to wynik czyszczenia odznaczenia jakimś kwachem i przez to przypomina ona te nieudolnie starzone repliki (choć trzeba przyznać wygląda o niebo lepiej od nich). Naturalnie ciężko jest coś stwierdzić po zdjęciu w rozmiarach 600 na 400...
dziwi mnie brak ubytków na krawędziach odznaki (z reguły obrywa łeb orła), są tylko na jej wewnętrznym obrysie. Ale może po prostu mam zły dzień i szukam dziury w całym.
Co do Infanteriesturmabzeichen się nie wypowiem. Wygląda dobrze, ale jak zapewne wiecie obstaje przy tezie, że da sie zrobić replikę odznaki 1:1. Pewność mam jak sam wykopię...
Pozdrawiam

P.S. Przepraszam że namąciłem
Napisano
Dzięki Panowie za opinie.Może ktoś coś doda.Zazwyczaj wielu pragnie zabrać głos na temat oryginalności niemieckich odznak a tu spokój:-)
Napisano
Korozja odznaki, jaka uprzejmy był pokazać bjar_1jest całkowicie różna od tej prezentowanej w temacie. Twoja, drogi bjarze_1 ma wżery znacznie głębsze i mocniejsze ogniska korozji. Ta z tematu ma wżerki, ale tylko nominalne. Do tego te kodowanie- gdyby to była czyściocha" miałbym mniejsze powody do niepokoju. Poza tym zastanawiająca jest ta dziura po haczyku- co się stało? Czy ktoś widział podobne uszkodzenia na odznakach? Widziałem haczyki odlutowane i ułamane, zgniecione i całkowicie wyprostowane, ale takiej dziury jak żyję. Wygląda jakby ktos chciał nadać pozory oryginalności- wymaczał w kwachu a potem dosłownie wylutował" haczyk- w znaczeniu takim, że za pomocą lutownicy rozpuścił lut, przy okazji nadtapiając też cynk, z jakiego w dużej mierze zrobiona jest ta odznaka.
Są to tylko domysły i gdybania. Powiem szczerze, że odznaki to trochę śliski temat...
Napisano
Nie mam możliwości w tej chwili wykonania porządnych zdjęć ale jest zima - nie pali się.Zainteresowanym pomocą prześlę porządne zdjęcia wkrótce na maila.Dzięki za zainteresowanie i opinie.Pzdr
Napisano

Nie za bardzo interesuje się niemczyzną a mam na stanie pare sztuk.Najwyższy czas aby się dowiedzieć czy to na pewno nie kopie.Odznaki z raczej pewnego źródła ale warto się upewnić.Pzdr

Napisano
Panzerkampfabzeichen jest oryginalny, wyprodukowany przez Friedricha Ortcha, ale już widać, że cynk dostał korozji. Jeśli chodzi o Infanterie, to zwróć uwagę na mocowanie szpilki i ślad po mocowaniu uszka szpilki. Ich podstawy są prostokątne i równoległe do szpilki. Przewertowałem specjalnie literaturę i nie znalazłem takiej wersji, co nie znaczy, że nie jest to oryginał. Może pochodzić od nieznanego producenta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie