Skocz do zawartości

Przyczynek do poznania Powstania Warszawskiego

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podczas dyskusji na tym forum znów jak bumerang uderzyła mnie kwestia zasadności wybuchu Powstania Warszawskiego. Podnoszą tą kwestię osoby, które zapoznawszy sie z książką pewnego anglojęzycznego pisarza pseudohistorycznego usiłują wykreować wizję powstania zgodną z swoim własnym wyobrażeniem.
Nie mam zamiaru się indyczyć, wytykać słówka, obrażać innych forumowiczów. Chcę tylko poddać pod wzgląd publiczny dwa artykuły związane z ww. tematem, myślę, że dosyć wartościowe, bo sensu stricto naukowe a nie pisane pod publiczkę wypociny.
Przeanalizujcie proszę te publikacje a potem zabierajcie głos. Może kogoś wreszcie oświeci, że mimo zmiany ustroju ktoś dalej manipuluje naszą świadomością;

Przegląd Historyczno- Wojskowy (kwartalnik) Rok VI (LVII) Nr 3 (208); Warszawa 2005:

1.)Grzegorz Jasiński, Siły niemieckie na terenie II Obwodu (Żoliborz) Okręgu Warszawa AK 1 sierpnia 1944 roku, s. 55- 76

2.)płk w stanie spocz. dr Józef Morgules , 2 Armia Pancerna 1 Frontu Białoruskiego w lipcu- sierpniu 1944 roku; s. 129- 144

i jeszcze aby pokazać nieudolność poczytnego autora

3.)Piotr Bartnik, Czytając Daviesa Powstanie 44; s. 214-219
Napisano
Witam! Wg.mojej subiektywnej oceny Powstanie Warszawskie było jak najbardziej zasadne...Sądzę,że jego celem było nie tyle zwycięstwo,ile bardziej zwrócenie uwagi na tzw.sprawy polskie" i obudzenie sumienia" tzw.sojuszników...Jak to się skończyło wszystkim wiadomo,choć z tego,co wiem ziarno zostało zasiane...zdradzili nas,ale chociaż o tym pamiętali.Teraz ważne byśmy my o tym pamiętali i bynajmniej nie odcinali od tego kuponów,lecz wyciągali wnioski na przyszłość.Pozdrawiam!
Napisano
Od razu widać,że z kolegi to bardziej taki myśliciel. Lektura podanych przeze mnie artykułów podziałała...

Boże, co ja tu robię!
Napisano
R51...nie czytałem niczego,co zapodałeś.Uważam,że nie jest mi to obecnie w niczym potrzebne by wnieść coś nowego w temacie.Moja wiedza na wymieniony temat jest wynikiem wielu innych prac,ale przede wszystkim wielu rozmów z ludżmi uczestniczącymi w tych wydarzeniach oraz własnych przemyśleń.Myślicielem też nie jestem.Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie