Skocz do zawartości

colt 1911\1913, VIS

rumun5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jakie jednostki niemieckie (lub sojusznicze) używały broni przejętej przez Niemcy po zdobyciu danego państwa. Interesują mnie głównie dwa pistolety Colt 1911\\1913 produkowany na licencji w Norwegii oraz polski VIS. Dzięki za wszelkie odpowiedzi (na temat).
Napisano
Jakie? W zasadzie wszystkie. W przypadku broni krótkiej nie było takiej standaryzacji jak w przypadku broni długiej.
A zdobyczna bron długa trafiała do wszelkich jednostek zapasowych, tyłowych, policyjnych, wartowniczych, fortecznych itp. Krótko mówiąc wszędzie tam gdzie mało prawdopodobna była konieczność zaopatrywania jednostek w polu" w nietypową amunicję. Efekt jest taki, że w miejscach walk z końca wojny gdzie do boju posyłano najróżniejszą zbieraninę wychodzi mix amunicji z całej okupowanej Europy.
Broń dostępna w dużych ilościach i używająca standardowej niemieckiej amunicji ale mimo wszystko przez Wehrmacht uznawana za nietypową mogła trafiać do jednostek SS (np. czeskie karabiny maszynowe)
Napisano

Dywizje szkolne, trzeciorzutowe, forteczne (te z numerami od 700 wzwyż, np. te w Normandii).
W Militariach XXw. (lipiec-sierpień 2010) jest sylwetka SSmanna z MG34 i Pistole 640(b)
Czytałem że pancerniacy LSSAH w Normandii mieli Visy.

Na fotce: GJ i zdobyczny rkm wz.28

Napisano
I znów wz.28 - tym razem w rękach LW"

z odwróconym magazynkiem"

na obu zdjęciach jest francuski FM 24/29 http://en.wikipedia.org/wiki/FM_24/29_light_machine_gun
Napisano

Do ostatniego posta zdjęcie się nie załadowało - to ja już wnie wiem, co to jest :D

Moje przeoczenie - wybaczcie niedouczonej młodziezy :(

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie