Skocz do zawartości

Niemieckie pojazdy używane przez US Army

dr.tommy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
Panowie biała gwiazda nie oznacza sprzętu US-Army.
Biała gwiazda tak jak radziecka gwiazda była oznaczeniem pojazdu alianckiego.białymi gwiazdami oznaczone były czołgi brytyjskie francuskie i inne
Amerykanie nie używali sprzętu zdobycznego bo nie mieli takiej potrzeby.
Nie posiadali braków materiałowych.
Ta Pantera to Kukułka używana przez brytów.
Tygrys Królewski to jazda rozrywkowa,zaraz po tem zepsuł się i go porzucono.
Stog to oznaczenie z Ardenów.Tak wymalowali go Niemcy.Brygada specjalna.
Na koniec Armia Amerykańska była największym złodziejem pamiątek.Kradziono wszystko czołgi, samoloty,samochody rowery broń.Dla kasy sprzedawano je w USA jako pamiątki wojenne.
Ruscy to przy nich byli cienkie Bolki.
Dlatego tyle pojazdów włoskich niemieckich i japońskich jest teraz w USA

Na koniec Armia Amerykańska była największym złodziejem pamiątek.Kradziono wszystko czołgi, samoloty,samochody rowery broń.Dla kasy sprzedawano je w USA jako pamiątki wojenne.
Ruscy to przy nich byli cienkie Bolki.
Dlatego tyle pojazdów włoskich niemieckich i japońskich jest teraz w USA"

Ja to bym nazwał inaczej - biznes. Bo te sprzety i tak po wojnie by zostały przetopione a tak ktoś ładnie zarobił a inny się czieszył tankiem , lub innym latadłem .

jacek 1962 napisał:
Amerykanie nie używali sprzętu zdobycznego bo nie mieli takiej potrzeby"
Zdjęcie z 2010-12-11 11:06:30 jest zaprzeczeniem wyżej zacytowanych słów.
Na potrzeby 30th Infantry Division, 350 Ordnance Medium Auto Maintenace Company zamontowała na pięciu Sd.Kfz.251 wyrzutnie T34 Calliope".

Jacek 1964 gdyby było prawdą to co mówisz to amerykanie by nie tłumaczyli i opracowywali masowo instrukcji obsługi niemieckiego sprzętu.
Wojna to ciągły i nieustający brak materiałowy nawet dla amerykanów posiadających przemysł o ogromnym potencjale.

Pare sprostowan:
- Biala gwiazda zeczywiscie nie oznaczala tylko amerykanskiego sprzetu, byla ona uzywana tez przez zachodnich aliantow od 1942 roku, choc nie wiem gdzie i kiedy dzielne francuskie czolgi mialy te malowanie (dobra, moze wiem ale nadal:).
- Amerykanie bedac narodem prowizorki uzywali zdobycznego sprzetu tam gdzie byla potrzeba (oczywiscie nie uzywali zdobycznego sprzetu przez cala wojne tylko w danej chwili). Dobrym przykladem jest zdjecie z PzKpfw II i SdKfz233 zrobionym w Tunezi w 1943 roku, gdzie wcale az takiego nadmiaru amerykanskiego sprzetu nie bylo, a front zmienial sie co chwile to w lewo to w prawo. Tak wiec zdobycznego sprzetu amerykanie uzywali przewaznie chwilowo aby w danej chwili uzyskac taktyczna przewage, albo zeby nozek nie przemeczyc, albo po prostu aby przetestowac sprzet (patrz zdjecie gdzie Ar 196A-5 jest testowany przez jankesow).
- Na koniec armia amerykanskia nie byla najwiekszym zlodziejem pamiatek. Armia amerykanska na wszystkich frontach stracila ponad 400 tysiecy ludzi, i to co wzieli bylo zdobycza wojenna. Na dodatek jak to naiwni jankesi zawsze robia potem wywalili miliardy dolarow w zdobyczne kraje w ramach planu Marschalla.

maus-Dowódca 86 Grupy Myśliwskiej stał się posiadaczem jednegoP-108/Piaggo/siedmiu Messerschmittów/bez podanych wersji/dwóch Focke-Wulfów jednego SM-79 i jednego Storcha.
Plus jednego czołgu włoskiego/dla obrony chyba/
To znajdziesz w The 86th Fighter Group in WW II.Ja tego nie napisałem to napisał Steve W.Luce a wydało toEagle Edition aha strona 68.
Jak więcej to wołaj nie problem.
On i oni bo nie on jeden okradali rząd sprzymierzonych Italianców./nie mogę Włochów/.
Kradli nie zegarki a sprzęt który nie był niczyi miał posiadacza.
Jeśli dalej twierdzisz że ruscy byli złodziejami to pisz a ja dalej będę pisał.
Ci żołnierze co grają w karty to siedzą przed wrakiem berge 38 o ile dobrze pamiętam.
Chłopaki zdjęć z wrakami sprzętu niemieckie są tysiące musicie pamiętać o jednym był zakaż używania sprzętu niemieckiego w US Army, dlaczego? kilkudziesięciu żołnierzy straciło życie podczas tych zabaw, głównie pilotów myśliwskich.
Ale młodość ma swoje prawa./ha,ha/
Miłej zabawy

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie