Radek.s Napisano 11 Grudzień 2010 Napisano 11 Grudzień 2010 stug ze zdjęcia to pojazd panzer brigade-150 jednostki dywersyjnej uzytej podcza ofensywy w Ardenach na przełomie 44/45 roku stug jest w spisie pojazdow (link ponizej)http://www.axishistory.com/index.php?id=507
Radek.s Napisano 11 Grudzień 2010 Napisano 11 Grudzień 2010 Ps- tygrys zdobyty w Tunezji stoi chyba do dzis w Bowington
jacek1962 Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Panowie biała gwiazda nie oznacza sprzętu US-Army.Biała gwiazda tak jak radziecka gwiazda była oznaczeniem pojazdu alianckiego.białymi gwiazdami oznaczone były czołgi brytyjskie francuskie i inneAmerykanie nie używali sprzętu zdobycznego bo nie mieli takiej potrzeby.Nie posiadali braków materiałowych.Ta Pantera to Kukułka używana przez brytów.Tygrys Królewski to jazda rozrywkowa,zaraz po tem zepsuł się i go porzucono.Stog to oznaczenie z Ardenów.Tak wymalowali go Niemcy.Brygada specjalna.Na koniec Armia Amerykańska była największym złodziejem pamiątek.Kradziono wszystko czołgi, samoloty,samochody rowery broń.Dla kasy sprzedawano je w USA jako pamiątki wojenne.Ruscy to przy nich byli cienkie Bolki.Dlatego tyle pojazdów włoskich niemieckich i japońskich jest teraz w USA
maus Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Na koniec Armia Amerykańska była największym złodziejem pamiątek.Kradziono wszystko czołgi, samoloty,samochody rowery broń.Dla kasy sprzedawano je w USA jako pamiątki wojenne.Ruscy to przy nich byli cienkie Bolki.Dlatego tyle pojazdów włoskich niemieckich i japońskich jest teraz w USA"Ja to bym nazwał inaczej - biznes. Bo te sprzety i tak po wojnie by zostały przetopione a tak ktoś ładnie zarobił a inny się czieszył tankiem , lub innym latadłem .
siwy244 Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 83 Dywizja Piechoty zwana :Cyrkową Hałastrą:oprócz sprzętu ciężarówki itp posiadała BF109
Mirosław Jastrzebski Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 jacek 1962 napisał:Amerykanie nie używali sprzętu zdobycznego bo nie mieli takiej potrzeby"Zdjęcie z 2010-12-11 11:06:30 jest zaprzeczeniem wyżej zacytowanych słów. Na potrzeby 30th Infantry Division, 350 Ordnance Medium Auto Maintenace Company zamontowała na pięciu Sd.Kfz.251 wyrzutnie T34 Calliope".
Zwar Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Jacek 1964 gdyby było prawdą to co mówisz to amerykanie by nie tłumaczyli i opracowywali masowo instrukcji obsługi niemieckiego sprzętu.Wojna to ciągły i nieustający brak materiałowy nawet dla amerykanów posiadających przemysł o ogromnym potencjale.
M164U Napisano 3 Styczeń 2011 Napisano 3 Styczeń 2011 Pare sprostowan:- Biala gwiazda zeczywiscie nie oznaczala tylko amerykanskiego sprzetu, byla ona uzywana tez przez zachodnich aliantow od 1942 roku, choc nie wiem gdzie i kiedy dzielne francuskie czolgi mialy te malowanie (dobra, moze wiem ale nadal:). - Amerykanie bedac narodem prowizorki uzywali zdobycznego sprzetu tam gdzie byla potrzeba (oczywiscie nie uzywali zdobycznego sprzetu przez cala wojne tylko w danej chwili). Dobrym przykladem jest zdjecie z PzKpfw II i SdKfz233 zrobionym w Tunezi w 1943 roku, gdzie wcale az takiego nadmiaru amerykanskiego sprzetu nie bylo, a front zmienial sie co chwile to w lewo to w prawo. Tak wiec zdobycznego sprzetu amerykanie uzywali przewaznie chwilowo aby w danej chwili uzyskac taktyczna przewage, albo zeby nozek nie przemeczyc, albo po prostu aby przetestowac sprzet (patrz zdjecie gdzie Ar 196A-5 jest testowany przez jankesow). - Na koniec armia amerykanskia nie byla najwiekszym zlodziejem pamiatek. Armia amerykanska na wszystkich frontach stracila ponad 400 tysiecy ludzi, i to co wzieli bylo zdobycza wojenna. Na dodatek jak to naiwni jankesi zawsze robia potem wywalili miliardy dolarow w zdobyczne kraje w ramach planu Marschalla.
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2011 Napisano 3 Styczeń 2011 jacek1962 - uwielbiam twoje przemyślenia. Gdy tylko gdzieś dodasz post, dowiaduję się czegoś nowego :) Respect!
M164U Napisano 3 Styczeń 2011 Napisano 3 Styczeń 2011 A tu najlepszy przyklad pojazdu uzywanego przez US Army, U-505, (i oczywiscie jej zawartosc).
jacek1962 Napisano 4 Styczeń 2011 Napisano 4 Styczeń 2011 maus-Dowódca 86 Grupy Myśliwskiej stał się posiadaczem jednegoP-108/Piaggo/siedmiu Messerschmittów/bez podanych wersji/dwóch Focke-Wulfów jednego SM-79 i jednego Storcha.Plus jednego czołgu włoskiego/dla obrony chyba/To znajdziesz w The 86th Fighter Group in WW II.Ja tego nie napisałem to napisał Steve W.Luce a wydało toEagle Edition aha strona 68.Jak więcej to wołaj nie problem.On i oni bo nie on jeden okradali rząd sprzymierzonych Italianców./nie mogę Włochów/.Kradli nie zegarki a sprzęt który nie był niczyi miał posiadacza.Jeśli dalej twierdzisz że ruscy byli złodziejami to pisz a ja dalej będę pisał.Ci żołnierze co grają w karty to siedzą przed wrakiem berge 38 o ile dobrze pamiętam.Chłopaki zdjęć z wrakami sprzętu niemieckie są tysiące musicie pamiętać o jednym był zakaż używania sprzętu niemieckiego w US Army, dlaczego? kilkudziesięciu żołnierzy straciło życie podczas tych zabaw, głównie pilotów myśliwskich.Ale młodość ma swoje prawa./ha,ha/Miłej zabawy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.