Skocz do zawartości
  • 0

Dwa ołowiane przedmioty

qviatus

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
placek to może dawny odpad przy wytopie lub przetopie ołowiu?.. z tym, że mój placek znaleziono w centralnej Polsce...

http://www.wnp.pl/drukuj/5818_2.html

(...)Postępowanie przy wytopie ołowiu z rud polegało głównie na reakcji galeny, czyli siarczku ołowiu z tlenkiem ołowiu, utworzonym przy oddziaływaniu tlenu z siarczkiem. Odbywało się to przy wytapianiu rudy w ognisku z węgla drzewnego i słomy. Zredukowany ołów spływał pod stos i tam zastygał w postaci płaskich placków (rys. 2), zawierających zanieczyszczenia obecne w galenie. Zanieczyszczenia usuwano układając placki ołowiu w tyglu, który umieszczany był na rozpalonych polanach. W ten sposób stopiony metal zastygał na dnie tygla. Stosowany w Polsce sposób był nieco doskonalszy. Palenisko miało trzon wykonany z cegieł i gliny. Otrzymywano z niego również wytopione placki i żużel, z którego odzyskiwano ołów przez przetopienie w piecu szybowym.(...)"
Napisano
Łyżeczka ołowiana ? W dodatku taka mała jak do herbaty ? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić takie patenty (nawet nie jest wklęsła) Jeżeli już to ewentualnie podręczny placek do robienia kulek albo ciężarków (ale czy wędkarze w wypadku zagubienia ciężarka roztapiają ołów wlewają do formy i go obrabiają ? ;)

A owe ss to od inicjałów (moich) chociaż wiadomo przy okazji z czy się kojarzą
Napisano
taaa, placek, na pewno rzymski?
* * * *
ćwiczenie pobudzające wyobraźnię: co się stanie jak ołowiana kula karabinowa trafi w coś twardego???
Napisano
Taki placek z ołowiu znalazłem razem z monetami rzymskimi i kabłączkiem skroniowym. Może to był przypadek, jednak nic innego nie było w tamtej okolicy. Kiedyś na PS było o takich krążkach, ale bez konkretów.
Napisano
Na moje oko też placek ołowiany... też takie czasem znajdywałem pola zwykłe nie żadna odlewnia czy coś nawet nie w dalszej czy bliższej okolicy i różne - regularne nieregularne skąd się brały pojęcia nie mam...
Napisano
nie odlewnia tylko odlew z łyżeczki jeśli wiesz o czym ja mówię;) nie mylić z katarem.. nomyss przez dwa ss, a swoją nie wiem skąd się biorą ci co na forum pragną błysnąć dwoma SS w nicku;)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie