qviatus Napisano 5 Grudzień 2010 Autor Napisano 5 Grudzień 2010 i jeszcze jedno zdj.czy ktoś z Was spotkał podobne rzeczy? i co to może być?pozdr
Mechoptyk Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Przedmiot z pierwszej fotografii przypomina pion ciężarkowy" chociaż ze względu na wymiary bardziej obstawiam wahadełko radiestety.
qviatus Napisano 16 Marzec 2011 Autor Napisano 16 Marzec 2011 placek to może dawny odpad przy wytopie lub przetopie ołowiu?.. z tym, że mój placek znaleziono w centralnej Polsce... http://www.wnp.pl/drukuj/5818_2.html(...)Postępowanie przy wytopie ołowiu z rud polegało głównie na reakcji galeny, czyli siarczku ołowiu z tlenkiem ołowiu, utworzonym przy oddziaływaniu tlenu z siarczkiem. Odbywało się to przy wytapianiu rudy w ognisku z węgla drzewnego i słomy. Zredukowany ołów spływał pod stos i tam zastygał w postaci płaskich placków (rys. 2), zawierających zanieczyszczenia obecne w galenie. Zanieczyszczenia usuwano układając placki ołowiu w tyglu, który umieszczany był na rozpalonych polanach. W ten sposób stopiony metal zastygał na dnie tygla. Stosowany w Polsce sposób był nieco doskonalszy. Palenisko miało trzon wykonany z cegieł i gliny. Otrzymywano z niego również wytopione placki i żużel, z którego odzyskiwano ołów przez przetopienie w piecu szybowym.(...)"
qviatus Napisano 16 Marzec 2011 Autor Napisano 16 Marzec 2011 http://odlewnictwo.wnp.pl/olow-na-tle-badan-archeologicznych-na-rynku-glownym-w-krakowie,5818_2_0_2.html
nomyss Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Łyżeczka ołowiana ? W dodatku taka mała jak do herbaty ? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić takie patenty (nawet nie jest wklęsła) Jeżeli już to ewentualnie podręczny placek do robienia kulek albo ciężarków (ale czy wędkarze w wypadku zagubienia ciężarka roztapiają ołów wlewają do formy i go obrabiają ? ;) A owe ss to od inicjałów (moich) chociaż wiadomo przy okazji z czy się kojarzą
wojtek1234321 Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Ten ciężarek to może być podobny do tego na zdjęciu, cięzarek pionu od wagi dzięsiętnej przeznaczony do prawidłowego ustawienia wagi w poziomie. (to w czerwonym prostokącie)
sza.man Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 taaa, placek, na pewno rzymski?* * * *ćwiczenie pobudzające wyobraźnię: co się stanie jak ołowiana kula karabinowa trafi w coś twardego???
Martian Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 jeden z uszkiem od pionu, drugi z łyżeczki pozostałość po odlewaniu kul lub czegoś w podobie...???
vonbromberg Napisano 6 Grudzień 2010 Napisano 6 Grudzień 2010 Taki placek z ołowiu znalazłem razem z monetami rzymskimi i kabłączkiem skroniowym. Może to był przypadek, jednak nic innego nie było w tamtej okolicy. Kiedyś na PS było o takich krążkach, ale bez konkretów.
nomyss Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Na moje oko też placek ołowiany... też takie czasem znajdywałem pola zwykłe nie żadna odlewnia czy coś nawet nie w dalszej czy bliższej okolicy i różne - regularne nieregularne skąd się brały pojęcia nie mam...
Martian Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 nie odlewnia tylko odlew z łyżeczki jeśli wiesz o czym ja mówię;) nie mylić z katarem.. nomyss przez dwa ss, a swoją nie wiem skąd się biorą ci co na forum pragną błysnąć dwoma SS w nicku;)))
Gniewkos Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 gość odlewał coś z ołowiu może kulki skapnęło mu się trochę na ziemię i macie swój placek...pozdro!
tomek112 Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Rzeka blisko jest, takie ciężarki do połowu z gruntu do dzisiaj co niektórzy wędkarze sami produkują.
qviatus Napisano 6 Grudzień 2010 Autor Napisano 6 Grudzień 2010 ... no dobra... odlew z łyżeczki ?ale do czego?
qviatus Napisano 5 Grudzień 2010 Autor Napisano 5 Grudzień 2010 Drugi przedmiot również wygląda na ołowiany,jak widać jest to owal 27 mm x 20 mm, bez żadnych sygnatur,
Pytanie
qviatus
inne ujęcie
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.