Skocz do zawartości

Maskowanie zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Na Allegrze są ładne białe pokrowce na hełm, szyte z tkaniny w „jodełkę”.
Puszka np. białą farbą klejową – bo potem jest szansa, że to wszystko jeszcze z niej domyjesz.
Szelki i pas białą kredą.

Pozdro
Hindus

Improwizowane kamuflarze wyglądają świetnie. sam stosuję kawał łacha białego na hełm. Bardzo mi to odpowiada. Często tak jest że na rekonstrukcji rok 44-45 wszyscy są w pokrowcach na hełmach, nie zapominajmy że takich pokrowcy nie starczało dla wszystkich

Bardzo ważna kwestia - jaki okres Kolega chce odtwarzać - jeśli np. WH 1941/42 to wszelkie pokrowce improwizowane (oczywiście w granicach rozsądku) będą historycznie uzasadnione - pełno jest relacji o niemieckich żołnierzach, którzy nosili, szyli stroje ze zdobycznych elementów mundurów rosyjskich, czy ubiorów cywilnych.
Hełm - farba, lub, jesli nie chcesz przemalowywać, pokrowiec.
Pozdrawiam

Dobry wieczór. Jak malowałem puszke i hełm wapnem to uparcie odpadało(może zła mieszanka była) umyłem i pomalowałem wszystko białą plakatówką efekt fajny i nic nie odpada.
Posiadają może koledzy zdjęcia kominiarek szalików szalo kominiarek gogli oraz innych środków ochrony głowy stosowanych przez WH?

Jak na '45, to bardzo dobre efekty dają tekstylia domowego użytku, t.j. na hełm - kawałki białych szmat oplecione np. drutem czy gumką, na mundur prześcieradła, poszwy, czyli, to co było pod ręką (w skrajnych wypadkach pięknie dziergane obrusy :)) Malowanie elementów skórzanych nie było tak popularne jak elementów metalowych, także to nie jest duża konieczność.
Acha i dobrze by było jakbyś przed wyjściem w pole" sobie to wszystko aturalnie" przybrudził, co by nie wyglądać jak śnieżynka :)
Pozdrawiam - kloki

Zasadniczo to nic nie polecam, żeby było „koszernie”, ale skoro już coś musisz mieć…

Nie wiem jaką sylwetkę odtwarzasz, więc na początek proponuję gogle ogólnowojskowe używane we wszystkich rodzajach broni – chętnie kupowane przez żołnierzy prywatnie.

Pozdro
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie