Shark14_a1 Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2010 Jak najlepiej i czym zamaskować na biało hełm i puszkę na maskę, pas i szelki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Na Allegrze są ładne białe pokrowce na hełm, szyte z tkaniny w „jodełkę”.Puszka np. białą farbą klejową – bo potem jest szansa, że to wszystko jeszcze z niej domyjesz.Szelki i pas białą kredą.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Wapno do bielenia ścian,szelek i pasa skórzanych niet,elementy parciane można natrzeć kredą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Zapomniałem o wszelakiej maści prześcieradłach itp,na foto jeden z bardziej stylowych. http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/h_nefoss_164401.jpgPzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Improwizowane kamuflarze wyglądają świetnie. sam stosuję kawał łacha białego na hełm. Bardzo mi to odpowiada. Często tak jest że na rekonstrukcji rok 44-45 wszyscy są w pokrowcach na hełmach, nie zapominajmy że takich pokrowcy nie starczało dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Bardzo ważna kwestia - jaki okres Kolega chce odtwarzać - jeśli np. WH 1941/42 to wszelkie pokrowce improwizowane (oczywiście w granicach rozsądku) będą historycznie uzasadnione - pełno jest relacji o niemieckich żołnierzach, którzy nosili, szyli stroje ze zdobycznych elementów mundurów rosyjskich, czy ubiorów cywilnych.Hełm - farba, lub, jesli nie chcesz przemalowywać, pokrowiec.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Na hełmy wapno najbardziej klimatyczne, ewentualnie jakas szmatka biała przywiazana albo drutem przymocowana ;) a na puche wapno dobre ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schneider44 Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Dobry wieczór. Jak malowałem puszke i hełm wapnem to uparcie odpadało(może zła mieszanka była) umyłem i pomalowałem wszystko białą plakatówką efekt fajny i nic nie odpada. Posiadają może koledzy zdjęcia kominiarek szalików szalo kominiarek gogli oraz innych środków ochrony głowy stosowanych przez WH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 patrz tu:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=521506#563615temacik sie rozwinal dosc;)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=416690#416690i na temat maskowania hełmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 7 Grudzień 2010 Share Napisano 7 Grudzień 2010 Jak na '45, to bardzo dobre efekty dają tekstylia domowego użytku, t.j. na hełm - kawałki białych szmat oplecione np. drutem czy gumką, na mundur prześcieradła, poszwy, czyli, to co było pod ręką (w skrajnych wypadkach pięknie dziergane obrusy :)) Malowanie elementów skórzanych nie było tak popularne jak elementów metalowych, także to nie jest duża konieczność. Acha i dobrze by było jakbyś przed wyjściem w pole" sobie to wszystko aturalnie" przybrudził, co by nie wyglądać jak śnieżynka :) Pozdrawiam - kloki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schneider44 Napisano 14 Grudzień 2010 Share Napisano 14 Grudzień 2010 Jakie środki ochrony oczu by koledzy proponowali,gogle umbrela by się nadawały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 Zasadniczo to nic nie polecam, żeby było „koszernie”, ale skoro już coś musisz mieć…Nie wiem jaką sylwetkę odtwarzasz, więc na początek proponuję gogle ogólnowojskowe używane we wszystkich rodzajach broni – chętnie kupowane przez żołnierzy prywatnie.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.