Skocz do zawartości

wisiorek z 1 lub 10 groszówek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
monety musiały być u jakiegoś rzemieślnika, który dołożył na ich brzegi skręcony wężyk, zlutował je.

Właściwie to nie wisiorek, tylko broszka - widać resztki zapięcia. Być może zostały powleczone złotym platerem, aby się ładniej prezentowały.

-pozdro-
Napisano
Biżuteria patriotyczna, z monet Xięstwa, jak napisał kolega Martian. Według mnie mogły być pozłocone (widywałem na allegro), nawet miedziaki. Potrzebna średnica, to pozwoli określić monetę, lub sprawdź
http://www.m4n.pl/monety/024/9001m024.xml
Pozdrawiam
Napisano
Karpik trafiłem taką samą z 5-cio kopiejkówek,niestety zachowały się tylko 2 monetki ,a po trzeciej zachował się tylko ślad.Mam pytanko gdzie ją trafiłeś,ja swoją na podlasiu.
Napisano
Sprawdź ten link, który umieściłem wyżej, 1gr-21mm, 5-20mm
Zwyczaj wykonywania biżuterii z monet był popularny w Rosji przedrewolucyjnej, więc przywędrował pewnie do nas też. Ale tu raczej chodzi o herb, pamiątkę po Księstwie i wolnej Polsce, więc nie porównywałbym ze srebrnymi kopiejkami, które były tylko odobą (dla średnio zamożnych).
Mogły być pozłocone?
Napisano
Środkowa moneta z 2-go i 3-go zdjęcia wygląda, jakby coś z niej złaziło (pozłocenie?). A w ogóle to wygląda bardziej na broszkę eksponującą herby (zaczepy na 1-wszym zdjęciu), niż wisiorek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie