fchristen88 Napisano 26 Listopad 2010 Napisano 26 Listopad 2010 Witam !!!Interesuję się dziejami 23 pp z Włodzimierza Wołyńskiego w którym służył mój dziadek. Będę wdzięczny za wszystkie informację oraz zdjęcia, a także fakty i wspomnienia odnośnie tej jednostki !!! Cytuj
przemope Napisano 26 Listopad 2010 Napisano 26 Listopad 2010 Poczytaj, a na pewno znajdziesz coś interesującego:http://odkrywca.pl/bukowiec-1939-2009-20-09-2009,657753.html#657753 Cytuj
bodziu000000 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 fotografia Szkoły Podoficerskiej 23 Pułku Piechoty (fotka z allegro) Cytuj
leszek01 Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Allegro - Oficerowie 23 pułku piechoty im.płk. Lisa- Kuli w kasynie oficerskim we Włodzimierzu Wołyńskim" Cytuj
driver81 Napisano 7 Listopad 2012 Napisano 7 Listopad 2012 witam , podnosiłem ten temat kilka lat temu ale nie było odezwy....mój dziadek również służył w 23pp w 27DP, mam sporo fotografii koszarowych , polowych, chętnie je tu udostępnie, może losy kogoś z forum się splotą z dziejami mej rodziny.pozdrawiam Cytuj
pepe23 Napisano 23 Listopad 2012 Napisano 23 Listopad 2012 Mój Dziadek był zawodowym" w 23pp, zaczynał jeszcze w 45psk w 1918lub 19 roku. Ranny w 1920.Poszedł na ochotnika i zostałjako nadterminowy.Matka moja urodziła się w koszarach pułku,gdzie mieszkali-kościół pułkowy jeszcze stoi!(była fota na necie)Na wojnę poszedł jako sierżant.Od Borów doszedł do Iłowa i Sannik - tu ich rozwalili(jak mówił-głównie lotnictwo). Jako nie-oficera zagnali z żołnierzami do roboty uchłopów niedaleko zakładów chemicznych Leunawerke k/Drezna(mam zdjęcie Dziadka z Petką na drelichu). Stamtąd zwiał(na tyle znał niemiecki)ale nie tak sam sobie tylko wśród jeńców była organizacja - jego wytypowali,dostał wyprawkę na drogę(ciuchy,kasa,papiery itp) i przed wybuchem wojny z sowietami dotarł w rodzinne lubelskie,gdzie sie ukrywał(poszukiwali go, tylko jeden Granatowy" co o nim wiedział zaryzykował i odpowiedział Niemcom, że nie wrócił z wojny...a babcię ostrzegł!)Dziadek do końca wojny był w AK - z tego co wiem to jako zawodowy szkolił młodych. Mnie wychowywali Dziadkowie i w dzieciństwie byłemświadkiem jak przyjeżdżali do nas kumple z pułku(główniezawodowi, ale i żołnierze też) stąd się nasłuchałem......Matka moja żyje i też dużo,jak na 9-latkę w 39-tym,pamięta z Włodz.Woł. z koszar. Mam trochę zdjęć.Chętnie nawiążę kontakt lub wręcz się spotkam w gronie zainteresowanych. Sporo czytałempo niemiecku o jednostkach walczących z pułkiem.Pozdrowienia dla driver81, frichsten88 i wszystkich życzliwych z forum. PePe23PS:już w niewoli Dziadka przesłuchiwali(z tego co mówił to Trupie główki") na okoliczność akcji pułku -chodziło, o ile się NIE MYLĘ, o Polskie Łąki gdzie nasi wybili im pancerniaków.Było całe dochodzenie i groźba sądu wojennego za dla polskich d-ców z odcinka za to,że nasi nie odpuścili załogomuciekającym z palących się czołgów.Po takim czymś mogą być jeszcze jakieś ślady w papierach u Niemców...? Cytuj
przemope Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 dla pepe23: http://odkrywca.pl/bukowiec-1939-2009-20-09-2009,657753.html#657753Warto przejrzeć. Jest trochę o Polskich Łąkach.Będę wdzięczny na temat szczegółowych wspomnień z walk na Pomorzu w 1939 roku (m.in. Polskie Łąki). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi