wukashi87 Napisano 23 Listopad 2010 Autor Share Napisano 23 Listopad 2010 Witam wszystkich obecnych na forum.Mam prośbę czy mógłby mi ktoś podać linki odnośnie bitw na śląsku oraz map (górnego)śląska z okresu średniowiecza.Będę wdzięczny , ponieważ te wiadomości są mi potrzebne do napisania pracy magisterskiej.Za wszystko dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 24 Listopad 2010 Share Napisano 24 Listopad 2010 Ja bym zaczal od wizyty w bibliotece najpierw. To ze czegos nie ma w Internecie nie znaczy ze nie istnieje :), jak ktos to juz kiedys tu rzekl na forum. O ile pamietam to nazwa Gorny Slask w sredniowieczu nie istniala. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia o jaka czesc sredniowiecza chodzi, bo ksiazeta slascy z linii Piastow lubili sie ze soba przekomarzac na drodze bitewnej i duzo sie tam dzialo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samson Napisano 28 Listopad 2010 Share Napisano 28 Listopad 2010 Zacznij od BHP.http://www.bibliografia.ipn.gov.pl/portal/bhp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samson Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 Rycerstwo śląskie do końca XIII w. : biogramy i rodowody / Marek Cetwiński. Dzisiaj przypadkowo się natknąłem. Możesz tu zajrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 Witaj.Prace Prof. Cetwińskiego, opierają się na metodyce hiperkrytycznej, czyli na dążeniu do solidnej interpretacji materiału źródłowego, zderzaniu wszelkich możliwych źródeł ze sobą, oraz na stawianiu sprawy jasno - bez wypełniania Czarnych plam" w historii snuciem domysłów, czy własnymi wyssanymi z palca teoriami.Jeśli chodzi o materiały źródłowe do mediewistyki Śląska - na pewno coś jest u Długosza, w Kronice Polsko-Śląskiej (Chronicum Polonorum) itp.Syntezy - prace M. Cetwińskiego, G. Labudy, A. Semkowicza, S. Krakowskiego, J. Matuszewskiego i Wielu innych historyków..Określ może zakres materiału jaki Cie interesuje.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 3 Wrzesień 2011 Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Szkice z dziejów Śląska" pod redakcją Ewy Maleczyńskiej, praca zbiorowaŚląskie dzieje" Kazimierz Popiołek.Coś tam powinieneś znaleźć.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek60 Napisano 3 Listopad 2011 Share Napisano 3 Listopad 2011 W średniowieczu nie było Górnego Śląska" Nazwę tą wymyślili Prusacy w XVIII wieku kiedy to w trzech ratach czyli po wygraniu trzech wojen z Austrią przejęli kontrolę nad Śląskiem. W średniowieczu tereny zwane dzisiaj Górnym Śląskiem w zależności od okresu należały do Księstwa Raciborskiego lub Ziemi Krakowskiej a więc dzielnicy senioralnej w okresie rozbicia dzielnicowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.