morena Napisano 23 Listopad 2010 Autor Napisano 23 Listopad 2010 Zdjęcie przedstawia mojego stryjka który służył w wojsku w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Początkowo myślałem, że był szwoleżerem, charakterystyczna czapka dla tej formacji. Informacje uzyskane od rodzinny mówiły o tym, iż służył w Skierniewicach. Jeden z batalionów 10 pp stacjonował w Skierniewicach i szkolił rekrutów dla KOP. Tak wiec stroje przed zagadką gdzie służył stryj w KOP czy jednym z pułków szwoleżerów. Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki
pieczarka Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 NIe widzę nad wężykami charakterystycznych dla szwoleżerów jasnych proporczyków. Więc chyba raczej nie szwoleżer.
steell Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 jeżeli dobrze widzę to na prawej piersi ma odznakę POS
Nirven Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Na Twoim miejscu sprawdziłbym dokładnie czy któryś ze szwadronów szwoleżerów nie stacjonował w interesującym Cię okresie w Skierniewicach;1. Pułk Szwoleżerów - Warszawa (mieliby blisko, więc może ten?)2. Pułk Szwoleżerów - Starogard szw. zap. Włocławek, raczej odpada3. Pułk Szwoleżerów - Suwałki, szw. zap. Grodno - jw.Nie ma jednak charakterystcznych proporczyków czy kolorów tych Pułków (1. - biały z amarantową żyłką), tych o których pisze kol. Pieczarka, więc stawiałbym na KOP, ale oczywoście moge się mylić.Pozdrawiam
kowalinho Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Ewidentny brak proporczyków i wszelkich innych oznak bycia kawalerzystą, czyli opcja numer dwa :-)
dudzin Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Na prawej piersi odznaki: POS, grenadierska i Strzelecka. Na lewym rękawie chyba emblemat telegrafisty (o ile mnie wzrok nie myli)Najlepiej zeskanuj w dobrej rozdzielczości kołnierz i naramiennik - ja tam widzę jakąś cyfrę, .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.