Skocz do zawartości

Moneta/liczman/ żeton Azja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy jest jakiś śmiałek który podejmie się tego wyzwania?? :)

p. s. jeszcze jedno. Jak na swoje niewielkie rozmiary (1,7cm x1,4 ) Jest dość ciężka (taka jak np. Rzymki ) Jest to jakiś czerwono-żółtawy metal ciężko wyczuć bo bardzo mały fragmencik jest porysowany. Pewnie jakiś mosiądz miedź lub brąz
Napisano

Kiedyś sprzedawano takie na rynkach w Kazachstanie w dużych ilosciach - z tego co słyszałem to okres alekcandryjski, moje z twierdzy/zamku Bauh (lub Balh nie pamietam dokładnie).

Pzdr.AD

Napisano
Balch. Ale to nie to, motyw niepełnej ósemki, takiej jakby alfy" jest typowy dla monet z Pendżabu, Kaszmiru i Turcji. Gdyby jeszcze udało się na niej znaleźć swastykę, to łatwiej można by ją zidentyfikować.
Napisano
Widzę że fant dość ciekawy, lecz od razu nasuwa mi się pytanie: czy to na pewno oryginał, bo kupione z allegro więc niczego nie można być pewnym (oczywiście czy to oryginał czy fals z epoki to mi nikt nie powie ale interesuje mnie czy wg was może pochodzić z... no właśnie?, czy nie jest to jakaś współczesna kopia ?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie