Skocz do zawartości

Co rozkopać po wykopkach czyli poradnik działkowca.

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kopaczy działkowców:)
Dłuższy czas zbierałem się do wyrwania z blokowiska i kupiłem posiadłość".
Jako właściciel ziemski (510m) jestem prawie zielony w hodowlach, a jest co robić. Na stanie są 3 grusze, 3 wiśnie,2 jabłonie, 2 śliwy, brzoskwinia i orzech włoski. Porzeczki agrest i jeżyna.
Sporo info w necie ale proszę kolegów o podzielenie się doświadczeniem i radami.
Jak na teraz to mam w planie zawapnowanie drzewek i przekopanie zboża w szklarni.

Porządek w domu i zagrodzie Towarzysze!!!
Napisano
Karpik- a po co Ty chcesz drzewka na zimę wapnem brudzić? To się na wiosnę robi...

Tak naprawdę, z mojego doświadczenia ro teraz to już można porządki robić ( ale w stolycy zDolnego Śląska jest zakaz palenia liści i innych odpadków ), tudzież przekopać, coby wiosną lepiej było ( zwłaszcza, jeśli trawnik planujesz ).

PS Możesz oczko wodne, dla rybek wykopać.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:12 20-11-2010
Napisano
Yeti pani mówiła, że na zime bielić ale dla bezbieczeństwa sprawdziłem po co i kiedy.
http://poradnikogrodniczy.pl/bieleniedrzew.php

Wiem, że o tej porze roku dużo nie porządze a jako, że w zwyczaju nie mam palenia śmieci plastikowych i myślę o kompostowniku, ognia w tym roku nie będzie.
Na widoku szpitala i komendy więc też z palenia ognisk noworocznych nici:) Z wykrywką i tak sprawdzę bo założone na nieistniejącym, niemieckim osiedlu robotniczym.
Napisano
zastanów się czy nie usunąć orzecha...
daje martwą strefę pod...
liście orzecha usuwamy z działki - silna tanina

wszystkie pestkowce można przyciąć
letnie odrosty - pionowe w górę
prześwietlić wewnątrz korony
obciąć suchelce
obciąć - to co przeszkadza

spady owocowe zadołować

nie zostawić dużej trawy na zimę - śnieg wyłoży - i będzie pleśń
Napisano
Karpik- jak odpadki miałem na myśli nie PET, folia, itp ale liście, zgrabione suche kwity, cięte róże, gałęzie... Nie wolno i tyle- ale jak latem cała okolica śmierdzi smażoną" na grillu padliną to jest korekt.

Wiedziałem, że ktoś się orzecha czepi. Ja, akurat, bardzo żałuję że swojego musiałem wyciąć- brakuje mi właśnie tych niedobrych liści ( ale to z innych, nie roślinnych powodów ).

Kopi- cięcie w listopadzie, gdy nie masz liści a Karpik się nie zna, to dość karkołomne zadanie ( chyba, że będzie każdą gałązkę macał i sprawdzał-sucha, wilk, czy może być ).

PS Orzech włoskie, ale zielone i jeszcze w łupinach + spirytus = ambrozja...
Napisano
Orzech zostawie bo: lubie- próbkę tegoroczną otrzymałem, ma 20 lat i jest w miejscu gdzie w lecie bedzię cień i nie wadzi reszcie drzewek.
Chyba będę wiedział co przyciąć-
Proste w góre, młode bez pąków wychodzące ze środka, to co suche też poznam.
Napisano
okiej - orzechówka ist gut...

działka jest mała
a zielone rośnie jak w vietnamie
nie ma co się rozczulać

wilki widać gołym okiem...
ważny jest wiek i pokrój drzewek i rozplanowanie

brzoskwinia jest drzewiasta czy krzewiasta?
Napisano
Jak pisał wcześniej Kopijnik

spady owocowe zadołować
oczywiście z dala od drzewek

kiedyś podsłuchałem na wiejskim targu rozmowę,że w szczególności z gruszy,żeby parcha nie dostała.Gość tłumaczył drugiemu,że wraz z pierwszym przymrozkiem przekopuje ziemię pod drzewami gruszy(tak aby nie uszkodzić korzeni)bo się jakieś mikro szkodniki na zimę chowają w ziemi ,a potem na wiosnę ruszają na drzewo.Ile w tym prawdy to nie wiem, w bloku takich zmartwień nie mam.

Pomyśl o zakupie większego areału ,jakbyś miał hektar przeliczeniowy to byś mógł się o dopłaty z uniji starać i na krus przejść :P
Napisano
Yeti toć to same najlepsze gatunki,dziś już takich drzew to ze świecą szukać.

Pamiętam za dzieciaka chodziliśmy na działki na dzierżawę" ,kosztel była najbardziej oblepiona owocami i nami też :)
Napisano
Wiem, że bedę musiał część drzew poświęcić" bo działka była ewidentnie nastawiona a zysk" a rekreacji potrzeba.
Brzoskwinia mała- 3 letnia; 2,5m.
Napisano
ostatnio dziczka owocuje jak głupia - dużymi owocami

a i rośnie szybko
krucha, nie wytrzymuje ciężaru owoców
trzeba podwiązywać do słupa
warto na wiosnę przerywać co drugi kwiat przy silnym kwitnieniu

żywe ogrodzenie
żadnych jałowców" nie wytrzymują zalodzenia i się niszczą
szybkie tuje pędzone z gałęzi - cięte na żywopłot

odwieczny problem trawy skoszonej
kompostnik" nad pow. ziemi - woda opadowa z wiaty- daszku do kompostnika - z przelewem, niech przepłukuje
Napisano
\"kompostnik nad pow. ziemi - woda opadowa z wiaty- daszku do kompostnika - z przelewem, niech przepłukuje"

Przewalcuje rynny i doprowadze do zbiornika. Taki miałem plan na wodę bo jest licznik (zawsze można przepłukać z konewy:). Nie zatruje wody spływanie po papie?
Napisano
wodę łap nad gruntem - zbiorniki plastikowe 1 m3 z zaworami w koszu... grawitacja podstawa
przelew/wylew na kompostnik - przelewanie kompostnika jako podlewanie - jak najwięcej dokorzeniowo (dreny)- nie po wierzchu

papa jest okiej
Napisano
Metrowych zbiorników z konstrukcją ci u nas dostatek.

Wyryć rure po drzewem i wpakować rure z kwasówki? Jak daleko od pnia i jak głęboko?
Napisano
nawodnienie
- o drzewa się nie martw - one mają rozbudowany system korzeniowy

- podlewamy to co ma korzonki w wierzchniej glebie - ulegającej przesuszeniu
a szczególnie to co ma mokre owoce - ogórki, truskawki, pomidory

z tzw. dobrych rad
1 ograniczyć to co dodaje roboty - do niezbędnego minimum
trawa - powierzchnia -> koszenie-> składowanie-> rozrzucanie
kopanie, okopywanie
niszczenie badyli
podlewanie
2 jeżeli to dawne działki pracownicze - sąsiedzi
wyalienować się żywym ogrodzeniem, nie dającym liści
3 jak najwięcej grawitacji
- obieg wody
- ścieżki WYŻEJ grządek - coby w błocie nie chodzić
Napisano
drzewa wyciąć i sprzedać na opał - 160zł/kubik
*
humus poworkować i do ogrodniczego
*
działke przekwalifikować na budowlanke i opchnąć z zyskiem
*
za zysk kupić lorenza
Napisano
kwas w opadzie"- cyprys mi w środku usycha" (chyba tylko z tym nie wiedziała co zrobić).

Miałem tłumaczyć, że siarkowy, fosforowy... itd?:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie