karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 Witam kopaczy działkowców:)Dłuższy czas zbierałem się do wyrwania z blokowiska i kupiłem posiadłość".Jako właściciel ziemski (510m) jestem prawie zielony w hodowlach, a jest co robić. Na stanie są 3 grusze, 3 wiśnie,2 jabłonie, 2 śliwy, brzoskwinia i orzech włoski. Porzeczki agrest i jeżyna. Sporo info w necie ale proszę kolegów o podzielenie się doświadczeniem i radami.Jak na teraz to mam w planie zawapnowanie drzewek i przekopanie zboża w szklarni.Porządek w domu i zagrodzie Towarzysze!!!
Czlowieksniegu Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Karpik- a po co Ty chcesz drzewka na zimę wapnem brudzić? To się na wiosnę robi...Tak naprawdę, z mojego doświadczenia ro teraz to już można porządki robić ( ale w stolycy zDolnego Śląska jest zakaz palenia liści i innych odpadków ), tudzież przekopać, coby wiosną lepiej było ( zwłaszcza, jeśli trawnik planujesz ).PS Możesz oczko wodne, dla rybek wykopać.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:12 20-11-2010
karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 Yeti pani mówiła, że na zime bielić ale dla bezbieczeństwa sprawdziłem po co i kiedy.http://poradnikogrodniczy.pl/bieleniedrzew.phpWiem, że o tej porze roku dużo nie porządze a jako, że w zwyczaju nie mam palenia śmieci plastikowych i myślę o kompostowniku, ognia w tym roku nie będzie. Na widoku szpitala i komendy więc też z palenia ognisk noworocznych nici:) Z wykrywką i tak sprawdzę bo założone na nieistniejącym, niemieckim osiedlu robotniczym.
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 zastanów się czy nie usunąć orzecha...daje martwą strefę pod...liście orzecha usuwamy z działki - silna taninawszystkie pestkowce można przyciąć letnie odrosty - pionowe w górę prześwietlić wewnątrz koronyobciąć suchelceobciąć - to co przeszkadzaspady owocowe zadołowaćnie zostawić dużej trawy na zimę - śnieg wyłoży - i będzie pleśń
Nadwojciech Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Karpik,jako że czasy kryzysowe a alkohol jest najlepiej oprocentowany zasadź coś co da się przerobić na bimber :)Pozdro i powodzenia.
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 skoro nie możesz palić...szukaj średniego rębaka elektrycznegowieczny problem z gałęziami i badylami
Czlowieksniegu Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Karpik- jak odpadki miałem na myśli nie PET, folia, itp ale liście, zgrabione suche kwity, cięte róże, gałęzie... Nie wolno i tyle- ale jak latem cała okolica śmierdzi smażoną" na grillu padliną to jest korekt.Wiedziałem, że ktoś się orzecha czepi. Ja, akurat, bardzo żałuję że swojego musiałem wyciąć- brakuje mi właśnie tych niedobrych liści ( ale to z innych, nie roślinnych powodów ).Kopi- cięcie w listopadzie, gdy nie masz liści a Karpik się nie zna, to dość karkołomne zadanie ( chyba, że będzie każdą gałązkę macał i sprawdzał-sucha, wilk, czy może być ).PS Orzech włoskie, ale zielone i jeszcze w łupinach + spirytus = ambrozja...
karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 Orzech zostawie bo: lubie- próbkę tegoroczną otrzymałem, ma 20 lat i jest w miejscu gdzie w lecie bedzię cień i nie wadzi reszcie drzewek.Chyba będę wiedział co przyciąć-Proste w góre, młode bez pąków wychodzące ze środka, to co suche też poznam.
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 okiej - orzechówka ist gut...działka jest małaa zielone rośnie jak w vietnamienie ma co się rozczulaćwilki widać gołym okiem...ważny jest wiek i pokrój drzewek i rozplanowaniebrzoskwinia jest drzewiasta czy krzewiasta?
Czlowieksniegu Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Kopi- a ja od paru dobrych lat walczę" o parę drzew owocowych, co je ci wraży teutoni posadzili.Została już tylko malinówka, papierówka, szara reneta.
PALADYN Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Jak pisał wcześniej Kopijnik spady owocowe zadołowaćoczywiście z dala od drzewekkiedyś podsłuchałem na wiejskim targu rozmowę,że w szczególności z gruszy,żeby parcha nie dostała.Gość tłumaczył drugiemu,że wraz z pierwszym przymrozkiem przekopuje ziemię pod drzewami gruszy(tak aby nie uszkodzić korzeni)bo się jakieś mikro szkodniki na zimę chowają w ziemi ,a potem na wiosnę ruszają na drzewo.Ile w tym prawdy to nie wiem, w bloku takich zmartwień nie mam.Pomyśl o zakupie większego areału ,jakbyś miał hektar przeliczeniowy to byś mógł się o dopłaty z uniji starać i na krus przejść :P
PALADYN Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Yeti toć to same najlepsze gatunki,dziś już takich drzew to ze świecą szukać.Pamiętam za dzieciaka chodziliśmy na działki na dzierżawę" ,kosztel była najbardziej oblepiona owocami i nami też :)
karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 Wiem, że bedę musiał część drzew poświęcić" bo działka była ewidentnie nastawiona a zysk" a rekreacji potrzeba.Brzoskwinia mała- 3 letnia; 2,5m.
Czlowieksniegu Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Paladyn- dlatego jeszcze będzie ananasówka, kronselka i kosztela. Choć sadownicy w kule lecą i oszukują.
karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 Na jednej jabłonce, jak twierdziła babuleńka są zaszczepione 3 gatunki.
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 ostatnio dziczka owocuje jak głupia - dużymi owocamia i rośnie szybkokrucha, nie wytrzymuje ciężaru owocówtrzeba podwiązywać do słupawarto na wiosnę przerywać co drugi kwiat przy silnym kwitnieniużywe ogrodzenieżadnych jałowców" nie wytrzymują zalodzenia i się niszcząszybkie tuje pędzone z gałęzi - cięte na żywopłotodwieczny problem trawy skoszonejkompostnik" nad pow. ziemi - woda opadowa z wiaty- daszku do kompostnika - z przelewem, niech przepłukuje
Czlowieksniegu Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Płot/ogrodzenie to dobrze prowadzona buczyna- właśnie się do czegoś takiego szykuję ( ligustry pstry i zimozielony się wyradza, a tuje mnie choróbstwa wykończyły ).
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 no właśnie...zanim podejmiesz decyzję - wsadzenia jakiegokolwiek gatunku iglaka - popatrz co i jak rośnie u sąsiadów...możesz mieć kwas w opadzie
karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 \"kompostnik nad pow. ziemi - woda opadowa z wiaty- daszku do kompostnika - z przelewem, niech przepłukuje"Przewalcuje rynny i doprowadze do zbiornika. Taki miałem plan na wodę bo jest licznik (zawsze można przepłukać z konewy:). Nie zatruje wody spływanie po papie?
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 wodę łap nad gruntem - zbiorniki plastikowe 1 m3 z zaworami w koszu... grawitacja podstawaprzelew/wylew na kompostnik - przelewanie kompostnika jako podlewanie - jak najwięcej dokorzeniowo (dreny)- nie po wierzchupapa jest okiej
karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 Metrowych zbiorników z konstrukcją ci u nas dostatek.Wyryć rure po drzewem i wpakować rure z kwasówki? Jak daleko od pnia i jak głęboko?
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 nawodnienie- o drzewa się nie martw - one mają rozbudowany system korzeniowy- podlewamy to co ma korzonki w wierzchniej glebie - ulegającej przesuszeniua szczególnie to co ma mokre owoce - ogórki, truskawki, pomidoryz tzw. dobrych rad1 ograniczyć to co dodaje roboty - do niezbędnego minimumtrawa - powierzchnia -> koszenie-> składowanie-> rozrzucaniekopanie, okopywanieniszczenie badylipodlewanie2 jeżeli to dawne działki pracownicze - sąsiedziwyalienować się żywym ogrodzeniem, nie dającym liści3 jak najwięcej grawitacji- obieg wody- ścieżki WYŻEJ grządek - coby w błocie nie chodzić
sza.man Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 drzewa wyciąć i sprzedać na opał - 160zł/kubik*humus poworkować i do ogrodniczego*działke przekwalifikować na budowlanke i opchnąć z zyskiem*za zysk kupić lorenza
karpik Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 kwas w opadzie"- cyprys mi w środku usycha" (chyba tylko z tym nie wiedziała co zrobić). Miałem tłumaczyć, że siarkowy, fosforowy... itd?:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.