aczapa Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 Szanowni KoledzyMam prośbę abyście mi podali w jakich dokładnie proporcjach rozrobić taninę i paraloid B-44.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 paraloid - 8 do 15 % ,tanina a tanine zawsze na oko rozpuszczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Na poczatku w rozrabianu paraloidu muszisz, okolo 10 minut mieszac po wrzuceniu paraloidu Najlepiej do acetonupozniej zostaw na 30 minut i znowu mieszaj dopuki sie wszystko nie rozpusci i to wsio :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 16 Listopad 2010 Autor Share Napisano 16 Listopad 2010 WitamOdnośnie paraloidu już wiem jakie proporcje i z czym ale taninę to z czym szanowni Koledzy rozrabiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 http://odkrywca.pl/tanina,674888.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Panowie tak czytam trochę o tej taninie, przyznam że nigdy tego nie stosowałem i żeby nie zakładać nowego wątku zapytam tutaj, a mianowicie, może ktoś przybliży jak to właściwie działa? w jakich sytuacjach się to stosuje, czy po zastosowaniu tego specyfiku powłoka będzie wyglądać jak oksyda? i w ogóle prosiłbym o wszelkie informacje na temat tego specyfiku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 17 Listopad 2010 Autor Share Napisano 17 Listopad 2010 Witam KolegówUdało mi się uzyskać skład proporcjonalny od dostawcy specyfików.Paraloid rozpuszcza się w ksylenie,toluenie i acetonie. można przyjąć proporcje 100 gram paraloid na 890 gram rozpuszczalnika.Taninę rozpuszcza się w mieszaninie alkoholu i wody( 3 częsci alkoholu do 1 cześci wody). Alkohol musi być wysokoprocentowy 98-99 %. Potem należy użyć np. 100 gram taniny na 700-750 gram mieszaniny. Proporcje nie są krytyczne, można nimi regulować.Należy tylko zachować stosunek 3:1.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 No koledzy nikt nic nie podpowie odnośnie taniny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Da się uzyskać powłokę podobną do oksydy ale trzeba porządnie szorować powierzchnię pokrytą taniną suchą czystą szmatką aż ten fioletowy syf powstały po nałożeniu specyfiku zejdzie (z umiarem żeby nie wytrzeć do gołego metalu). Oczywiście robimy to po całkowitym wyschnięciu taniny (im więcej wżerów na fancie tym gorszy efekt). Na gładkiej powierzchni wygląda to naprawdę nieźle. Aha i jeszcze jedno, mianowicie czasem jeżeli fant nie jest pokryty rdzą i nałożymy taninę to często jest tak, że nie ma fioletowego nalotu a jedynie przedmiot robi się troszeczkę ciemniejszy a więc wtedy raczej nie ma mowy o wyglądzie przypominającym oksydę. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Dzięki marcin, a czy załóżmy że mamy przedmiot oczyszczony z rdzy, nakładamy na niego tanine i czy to wystarczy czy jeszcze trzeba nasmarować jaką oliwą lub paraloidem? Pytanie 2. Jeżeli mamy przedmiot (jakiś skorodowany destrukt, który po czyszczeniu się rozpadnie) i posmarujemy taniną bez czyszczenia czyli bezpośrednio na korozje, to czy proces korozji zostanie zatrzymany, jakie są doświadczenia wasze w tej materii?Pozdrawiam i już chyba więcej nie mam pytań:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Sama tanina zabezpieczy fanta na okres około roku (sprawdzone) po tym czasie znów wyłażą rude kwiatki". Ja zawsze daję na to paraloid.Co do drugiego pytania to chyba zależy od ilości rdzy ale myślę że nałożenie 2 warstw taniny i dokładne wsmarowanie pędzlem a na to paraloidu powinno załatwić sprawę ale w tym wypadku fioletowa barwa raczej murowana. Niektórzy polecają nałożenie dodatkowego wosku mikrokrystalicznego cosmoloid czy jakoś tak ale osobiście tego nie praktykuję. Jeżeli nie rzucamy fantem i nie robimy z nim nie wiadomo czego to paraloid na pewno spisze się świetnie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romkow Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Mam pytanie czy ktoś mieszał paraloid B-44 z grafitem? Chciałbym uzupełnic wżery czarną masą a nie przezroczysą.Pozdrawiam. R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 dzięki marcin za odpowiedzi, już nie mam pytań:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 chodzi mi o B44,jak długo te kryształki muszą sie moczyć aż się rozpuszczą?moczę już z 40minut i nadal jeszcze są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 Hebda a w czym rozpuszczasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 dzwoniłem do kol.sekala,rozpuszczał w acetonie,mówi że ok 2hja wsadziłem(na stronakonserwatora pisali że się rozpuszcza)w benz.lakową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 Wg mnie najszybciej i najlepiej rozpuszcza się w toluenie, niektórzy rozpuszczają też w nitro ale to za długo schodzi, co do benzyny lakowej to niestety nie pomogę bo nigdy nie rozpuszczałem w tym ale skoro tak na stronie jest to powinno się rozpuścić ładnie, trzeba trochę jeszcze poczekać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenit Napisano 25 Listopad 2010 Share Napisano 25 Listopad 2010 Miałem ten sam problem co Hebda z rozpuszczeniem paraloidu w benzynie lakowej(kupiona w sklepie konserwatorskim)pomimo dwudniowego moczenia granulat pozostał w niezmienionej postaci.Teraz stosuję aceton.Natomiast benzyna lakowa świetnie rozpuszcza cosmoloid do którego dodaję trochę grafitu aby uniknąć białych przebarwień.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 25 Listopad 2010 Share Napisano 25 Listopad 2010 no własnie Zenit,w lakowej przez ok20h nic się nie rozpuściło,w acetonie już po 30minutach lekko mieszając wsio rozpuszczone:)jutro ostatni etap po taninie i b44 czyli cosmoloid:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 26 Listopad 2010 Autor Share Napisano 26 Listopad 2010 Witam KolegówPan ze Strefy Konserwatora w rozmowie telefonicznej zalecił mi żebym rozpuszczał w ksylenie. Po około 2 godzinach co jakiś czas mieszając miałem wszystko ładnie rozpuszczone.Jeśli chodzi o malowanie to całkiem dobrze to wychodzi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 tylko pamietaj ze jak polozysz paraloid na rdze to za 3 dni pod powloka zrobi sie jakby taki babel powietrza malutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Panowie a w jakich proporcjach rozpuszczacie cosmoloid? Jaka jest technika nakładania tego specyfiku? Pędzelkiem, tak samo jak b44 i następnie polerka szmatką?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 koledzy, nigdy nie byłem dobry z chemii pomóżcie Jeśli mam mieć roztwór np. 15% No to paraloid -15 g a rozpuszczalnik 85 czy sto gramówp.s. jeszcze jedno jak jest stosunek 3;1 to mam sypać trzy części jednego i jedną drugiego ???? n. 6g substancji i 2 rozpuszczalnika??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 roztwór 15% -15%b44 85acetonunajlepiej w gramach.stosunek 3:1-sam sobie odpowiedziałes:)ogólnie ja robię na oko,http://www.odkrywca.pl/helm-wegierski-jak-najlepiej-oczyscic,668122.html#668122 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 17 Listopad 2011 Share Napisano 17 Listopad 2011 Panowie, mam takie pytanie co do alkoholu, czy musi być 98-9% czy jak np. mam spirytus który ma te 95% to też może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.