Nadwojciech Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Ciekawa historia,może kogoś zainteresuje.http://www.magnum-x.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1443catid=5&Itemid=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 10 Luty 2011 Autor Share Napisano 10 Luty 2011 Dzięki za ciekawe linki i zdjęcia. Odnośnie tych trzech ostatnich zdjęć, to informacje są sprzeczne [a ja nie mam najnowszych opracowań na temat sterowców]. Bo te zdjęcia raz są opisywane jako zestrzelony 30 stycznia 1916 roku niemiecki sterowiec LZ-79 typ LZ.49 [a w zasadzie nie yp", ale oznaczenie fabryczne, bo sterowce dzieliły się na klasy"]. Sterowiec miał zostać uszkodzony podczas nalotu na Paryż [wcześniej bombardował Brześć i Kowel] i lądować przymusowo w okolicach Ath w Belgi. A w inne źródła podają właśnie rok 1917 i okolice Bourbonne-les-Bains. Dodatkowo można trafić na informację, że typ LZ.49 to LZ-96, co jest pomyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 10 Luty 2011 Autor Share Napisano 10 Luty 2011 Już wiem. Na zdjęciach jest sterowiec cesarskiej marynarki L-49 [typ LZ-96], który lądował przymusowo 13 czerwca 1917 roku w okolicach Bourbonne-les-Bains, gdy wracał z nalotu na Anglię. Po prostu, niektóre źródła mylą oznaczenia sterowców armii [LZ] z oznaczeniami sterowców marynarki [L], a to były zupełnie inne sterowce. Dodatkowego zamieszania wprowadza jeszcze oznaczanie fabryczne w zakładach Zeppelina [ja też je zamieniłem w poprzednim poście]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 12 Luty 2011 Autor Share Napisano 12 Luty 2011 Cóż jeszcze można dodać do opisu tych zdjęć? No może to, że nowoczesna konstrukcja sterowca L-49 [oczywiście jak na tamte czasy], który praktycznie nieuszkodzony wpadł w ręce aliantów, została wykorzystana przy konstruowaniu amerykańskiego sterowca ZR-1, znanego jako USS Shenandoah [na zdjęciu]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Luty 2011 Autor Share Napisano 13 Luty 2011 ZR-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 17 Luty 2011 Autor Share Napisano 17 Luty 2011 Właśnie się żegnam z Forum Odkrywcy po kilkuletniej tu obecności. Ale nie chciałem tak bez pożegnania pozostawić mojego autorskiego wątku o sterowcach. Założyłem go zresztą po to aby zainteresować tym, w dużym stopniu zapomnianym okresem w dziejach lotnictwa, młodych ludzi a nie dla speców od różnych letadel, których wiedza w tym dziale naprawdę imponuje nawet mnie - a ja się uważam za kogoś, kto nie jest laikiem w tej materii...Miałem w planie napisać coś więcej na temat tego USS Shenandoah, bo jego historia była również bardzo dramatyczna i jeszcze o innych sterowcach i ich losach, ale mówi się trudno...--------------------------------------------------------------------------------------------Na zakończenie wybrałem reprodukcję obrazu autorstwa [jeżeli się dobrze doczytałem] Keitha Ferrisa, przedstawiający start Sopwitha Camela 2F1 N6812 z ajmniejszego lotniskowca świata" [ten samolot zachował się zresztą do dnia dzisiejszego w Imperial War Museum]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 17 Luty 2011 Autor Share Napisano 17 Luty 2011 Do kompletu jeszcze zdjęcie sterowca L53 [typ LZ100]. Jeżeli kogoś to zainteresuje, to polecam wujka googla lub książki w tym temacie.P.S.Jeżeli przez te kilka lat mojej obecności tu na forum kogoś uraziłem - to PRZEPRASZAM!balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 Balans, bez jaj , a kto mnie bedzie wspieral w innych tematach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 26 Marzec 2011 Share Napisano 26 Marzec 2011 Ostatnio do regionalnej prasy zostały dołączone turystyczne mapy,a w jednej z nich ciekawa informacja o rosyjskiej bazie sterowców w Białymstoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 27 Marzec 2011 Share Napisano 27 Marzec 2011 Nad Raciborzem :http://forum.ioh.pl/graficzki2/1292348159_11.jpgZ wątku :http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=18051 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 I jeszcze raz:http://forum.ioh.pl/graficzki2/1300017008_cimg6836.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.