foni1969 Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 Trafiłem taką pieczęć.Ma 8cm długości.Do czego mogła służyć i z jakich lat pochodzi.Dziekuje za pomoc.Pozdrawiam.
Hebda Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 nie wiem dlaczego ale mi na pieczęć nie wygląda.może to jakiś gwóźdź ozdobny do drewna czy coś w ten deseń.Jeśli pieczęć to co miałaby przedstawiać?
rycho100 Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 Witam.Z całą pewnościom jest to pieczęc ,kiedyś miałem podobną z jakimś kwiatem.Niestety nic więcej nie mogę ci o niej powiedziec.
karpik Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 Ktoś kiedyś identyfikował te stempelki jako do wytłaczania wzorków w skórze(okładki książek i tp.) Za przemawia, w tym wypadku wzorek w tle(w głębi stempla). Zastanawia tylko w jaki sposób to odciskano? Uderzenie raczej odpada bo zostawiło by ślady na ączce".
Hebda Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 jak skóra z książek to może odpowiedznio podgrzane?
kopijnik2 Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 nikt nie zaprasza nikt nie broni...no to jedziemy...1. krawędź reliefu - kąt około 90 stopniczyli pieczęć" płaska- mało atrakcyjna dla ślepego - suchego drukuba nawet niebezpieczna ze względu na zjawisko ostrza na krawędzi(nie ma uderzeń - stały wolny nacisk - prasa)2. treść niesymetryczna - kiepsko pasowna na narożniki 3. treść podobna do cyfry 9" - zakończenia kwiatków - kierunek lilii zgodne - do góry 9"4. tło w dnie tłoka - wynikiem technologii - zbyt głęboko przy tym nachyleniu ścianek - by było odbite5. jedyne sensowne ornamenty do uzyskania to słoneczka" poprzez odbicie wielokrotne po kole z osią obrotu przy ogonku 9"6. powyższe spotykane na chustach kobitek7. te chustki wykonywane były w technice batiku8. technika batiku polega na nanoszeniu stemplem wosku na tkaninę by zabezpieczył ją przed farbą
foni1969 Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 HA!! Czyli...Znaleziona przy płocie starego klasztoru.Może to ma jakiś związek??Pozdrawiam.
sqr Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 pieczęć/wzorek introligatorski... do ozdabiania krawędzi/narożników na 'ciepło'??
foni1969 Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 A jakieś datowanie,ponieważ patyna wyglada na wiekową.??
Martian Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 Kopijnik chyba za daleko... wosk pokrył by i zagłębienia i przy tak małym ornamencie dało by to prawie jednolitą plamę... Jak dla mnie coś związane z wytłaczaniem na skórze. Na cowboykach podobne elementy zdobiennicze są również;)
karpik Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=65&t=69525
kokesh Napisano 5 Grudzień 2010 Napisano 5 Grudzień 2010 http://odkrywca.pl/maly-stempel-z-motywem-roslinnym,669564.html#669564
foni1969 Napisano 8 Grudzień 2010 Autor Napisano 8 Grudzień 2010 Dziękuje za podpowiedzi.Wygląda bardzo ciekawie i jest spory ten stempel.Patynę ma naprawdę wiekową.Ciekawe z jakich lat pochodzi.?Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.