Skocz do zawartości

Pieczęć.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie wiem dlaczego ale mi na pieczęć nie wygląda.
może to jakiś gwóźdź ozdobny do drewna czy coś w ten deseń.
Jeśli pieczęć to co miałaby przedstawiać?
Napisano
Witam.
Z całą pewnościom jest to pieczęc ,kiedyś miałem podobną z jakimś kwiatem.Niestety nic więcej nie mogę ci o niej powiedziec.
Napisano
Ktoś kiedyś identyfikował te stempelki jako do wytłaczania wzorków w skórze(okładki książek i tp.) Za przemawia, w tym wypadku wzorek w tle(w głębi stempla). Zastanawia tylko w jaki sposób to odciskano? Uderzenie raczej odpada bo zostawiło by ślady na ączce".
Napisano
nikt nie zaprasza nikt nie broni...

no to jedziemy...

1. krawędź reliefu - kąt około 90 stopni

czyli pieczęć" płaska

- mało atrakcyjna dla ślepego - suchego druku
ba nawet niebezpieczna ze względu na zjawisko ostrza na krawędzi
(nie ma uderzeń - stały wolny nacisk - prasa)

2. treść niesymetryczna - kiepsko pasowna na narożniki
3. treść podobna do cyfry 9" - zakończenia kwiatków - kierunek lilii zgodne - do góry 9"
4. tło w dnie tłoka - wynikiem technologii - zbyt głęboko przy tym nachyleniu ścianek - by było odbite

5. jedyne sensowne ornamenty do uzyskania to słoneczka" poprzez odbicie wielokrotne po kole z osią obrotu przy ogonku 9"
6. powyższe spotykane na chustach kobitek
7. te chustki wykonywane były w technice batiku
8. technika batiku polega na nanoszeniu stemplem wosku na tkaninę by zabezpieczył ją przed farbą
  • 5 weeks later...
Napisano
Kopijnik chyba za daleko... wosk pokrył by i zagłębienia i przy tak małym ornamencie dało by to prawie jednolitą plamę... Jak dla mnie coś związane z wytłaczaniem na skórze. Na cowboykach podobne elementy zdobiennicze są również;)
Napisano
Dziękuje za podpowiedzi.
Wygląda bardzo ciekawie i jest spory ten stempel.
Patynę ma naprawdę wiekową.
Ciekawe z jakich lat pochodzi.?
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie