stg1971 Napisano 4 Listopad 2010 Autor Napisano 4 Listopad 2010 metaliczny,nie żelazny,biały kolor,ciężki 22 gramy,
michal1514 Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 srebrna góra?Byłem tam ostatnio i się właśnie zastanawiałem czy ktoś z wykrywką tam biegał bo widziałem, że ciekawe tereny :).Ale już kończe OT.
SandokanGliwice Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Oczywiście nie chodziło mi o zdjęcie jakie zamieścił stg1971 tecz o to http://astro.ia.uz.zgora.pl/~simkoz/meteoryt/polskie/pultuskd.jpg nie wiem czemu wcześniej się nie dodało.
SandokanGliwice Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 drops072 szlaka różni się diametralnie od meteorytu szlaka jest porowata, ma ostre krawędzie. Meteoryty w 99% wyglądają tak jak ten na zdjęciu. Świerze spadki (tak na nie mówię) są czarne a te z ziemi rdzawo czerwone, często dostrzec można warstwę obtopieniową. Przy większych sztukach zauważalne są także regmaglipty (czyli wgłębienia przypominające odcisk ludzkiego kciuka w glinie. W razie czego gdyby ktoś był zainteresowany to mogę napisać artykuł na temat rozróżniania metków od skał ziemnych.Pamiętajcie też, że silne przyciąganie magnesu czy reakcja wykrywki nie dają gwarancji. 100% pewności możemy mieć dopiero po przeprowadzeniu testu na nikiel.
stg1971 Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 kamyczek został rozcięty na 2 kawałki,środek jest jakby to był kawałek srebra,fotki wrzucę,mam wrażenie jakby to był jakiś samorodek srebra,nie jest to cynk,magnesu nie przyciąga,nie topi się pod palnikiem,ma jednolitą masę żadnych ciał obcych w środku .
stg1971 Napisano 4 Listopad 2010 Autor Napisano 4 Listopad 2010 metaliczny,nie żelazny,biały kolor,ciężki 22 gramy,
jan27 Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Witam. Był niedawno taki temat na forum - padły tam cenne redy. Sprawdz czy przyciaga magnesUtnij kawalek i sprawdz strukture wewnatrz. I wrzuc fote.i zerknij tuhttp://www.meteoryt.net/met_rozpoznawanie.htmpozdrawiam
vipiusz Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Kiedyś znalazłem podobny kamyk, igła w kompasie przy nim szalała, ale okazało się, że to nie jest meteoryt...
drops072 Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 meteoryt jest czrny i czesto wyglada jak szlaka najczesciej spotykane
stg1971 Napisano 7 Listopad 2010 Autor Napisano 7 Listopad 2010 też tak myślę ze to kawałek srebra,jakieś płacidło stara waluta,
andzy Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 daj szybko foty srodka... ale, ze od razu srebro??:p
Anarchista Napisano 6 Listopad 2010 Napisano 6 Listopad 2010 Z wierzchu też wygląda jak kawałek stopionego srebra.
tadziu6 Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Na pewno nie srebro i żaden metal szlachetny. Aa. I na pewno nie meteoryt. Pozdrawiam. tadziu.PS.Każdy złotnik za 5 zł. sprawdzi czy to jest to, co chciałbyś, żeby to było to. Aa, pozdrawiam serdecznie.
kopijnik2 Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 ciężar właściwy i tablice fizykochemiczne...samorodka do tego nie mieszajmy
Pytanie
stg1971
metaliczny,nie żelazny,biały kolor,ciężki 22 gramy,
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.