Widd39 Napisano 27 Październik 2010 Autor Napisano 27 Październik 2010 Panowie, mam pytanie. Czym różni się w szczegółach torba sanitariusza powojenna z tej aukcji:http://allegro.pl/torba-sanitariusza-1937r-rekonstrukcje-raportowka-i1294808204.htmlZ torbą przedwojenną? Mógłby ktoś pomóc wyjaśnić?
makul Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Rok 1937 prawdopodobnie pochodzi z matrycy, którą wykonywano okucia pasków. Tak słyszałem. Nie musi wskazywać na rok produkcji. Zresztą nie widziałem materiału (nawet nieużywanego) w takim stanie po ponad 70-ciu latach.Torba generalnie" jest taka sama, jeszcze chyba były takie ciut mniejsze (też czasami pojawiają się na aledrogo), w których pasek nie oplatał jej dookoła. Musisz kolego popatrzeć na zdjeciach w wątku o sanitariuszach na odkrywcy. Link:http://www.odkrywca.pl/polski-sanitariusz-1939,644556.html#644556I taka moja rada - poszukaj takiej torby na giełdach samochodowych z różnymi różnościami - znajomy kupił taką samą, różniącą się tylko tym biciem 1937 za 5 zeta (bez kosztów pszesyłki)pozdr,makulPS. to chyba mój 500 post:) Mały jubileusz.
kowalinho Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Różnią się praktycznie wszystkim :-)A okucie faktycznie jest przedwojenne, zostało im tego i trzeba było zużyć.Chyba lepiej poszukać torby z lat 50tych, jeszcze w formie usztywnionego pudełka. (Mam zresztą taką zbędną)
makul Napisano 29 Październik 2010 Napisano 29 Październik 2010 Kolego Kowalinho a mozesz podać jakieś różnice? Bo domyślam się ze jedną z wielu będą bardziej kanciaste" boki, dodatkow czymś usztywniane. A co jeszcze?makul
kowalinho Napisano 29 Październik 2010 Napisano 29 Październik 2010 Tak na szybko, przejrzałem dostępne mi zdjęcia.Te torby z okuciami przedwojennymi różnią się od toreb przedwojennych:- kształtem i konstrukcją samej torby - przedwojenne były usztywnianymi (ale w jaki sposób - nie wiem)'pudełkami' obszytymi brezentem, podobnym w obu przypadkach- paskiem nośnym - jego konstrukcją, umocowaniem - w przedwojennych pasek nośny umocowany był na koluszkach na tylnej ściance torby, miał w sobie elementy skórzane- zapięcie torby - szerokością, konstrukcją paska, sposobem mocowania- krzyż na klapie - w przedwojennych naszywany wraz z białą, okrągłą podkładkąPlus kilka innych, wizualnych różnic.Torba z lat 50tych, której zdjęcie wstawiam jest znacznie bliższa konstrukcyjnie - pudełko, krzyż naszywany, długość klapy, sposób zapięcia, sposób mocowania paska. Oczywiście to zupełnie nie to, ale wizualnie całkiem zbliżone. :-)To tyle, co ja mogę napisać, może ktoś coś doda?Pozdrawiam!
kaz41 Napisano 29 Październik 2010 Napisano 29 Październik 2010 Ten numer ma torba która lepiej wygląda ale na okuciu jest 1937r.
kaz41 Napisano 29 Październik 2010 Napisano 29 Październik 2010 Ta druga ma na okuciu też 1937r. ale czy jest oryginał? czy jest zeszmacona.
kowalinho Napisano 29 Październik 2010 Napisano 29 Październik 2010 Obie powojenne, okucie przedwojenne :-)
polsmol Napisano 31 Październik 2010 Napisano 31 Październik 2010 To, że na okuciach jest data 1937 niestety nie oznacza, że torba jest powojenna. Torby Widd39 i kaz41 to torby powojenne wzorowane chyba na torbach radzieckich, ale wykonane z typowo polskiego materiału czyli brezentu lnianego.
polsmol Napisano 31 Październik 2010 Napisano 31 Październik 2010 Typową przedwojenną polską torbę sanitariusza widać tu http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/san.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.