Skocz do zawartości

medalik

saperfts

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
do tego PRL-u nie byłbym do końca przekonany.....

na ryngrafie - mimo że wytarty - orzełek ma koronę

mój, w tym samym klimacie :

http://myvimu.com/exhibit/1429-ryngraf-patriotyczny-ii-rp

-pozdro-

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 09:51 25-10-2010
Napisano
bjarku - nie twierdzę, że nie masz racji, ani się nie upieram, że ja mam rację :)

ale .... z sieci :

http://www.lamus.info/img.php?id=443

OPIS : Cukiernica w typie Art Deco
Materiał: metal, szkło. Sygnatura: MET.

ze strony :

http://www.lamus.info/ifindex.php?part=l3&gpart0=3&gpart1=0#

i info :

Art déco – styl w sztuce: architekturze, malarstwie, grafice oraz w architekturze wnętrz, rozpowszechniony w latach 1919–1939

może jeszcze to - zakończona aukcja, cyt. :

CUKIERNICA Z AMORKAMI - W oryginalnym srebrzeniu na mosiądzu bardzo ładna i wyjątkowo dekoracyjna cukiernica wyprodukowana w warszawskiej wytwórni platerów HEFRA. Wyrób z wykorzystaniem motywów zdobniczych znakomitej przedwojennej wytwórni platerów J. FRAGETA. Stan zachowania minus BDB.!!! Lekkie zadziory na dnie wnętrza praktycznie niewidoczne przy dalszym użytkowaniu. Nieco niedobita sygnatura wytwórni z oznaczeniem MET i literą J pod dnem - zdj. Wymiary. Średn. góry 11,6 cm. Wys. boczna 8,2 cm. Szer. z uchwytami 16,3 cm.

http://allegro.pl/hefra-cukiernica-z-amorkami-bcm-i1259223544.html

no i ten orzeł w koronie....co najmniej naganne w czasach PRL-u :))
-pozdro-

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 16:37 25-10-2010
Napisano
tyfus.....

Dyskusja w linku który podałeś sugeruje niemalże , że takie ryngrafy były wręcz wyposażeniem lub jakimś standartem u partyzantów i podziemia zwanego niepodległościowym....a to po prostu nieprawda.

Ryngrafy tego rodzaju produkowane były już w XIX a nawet XVIII wieku , jednak największą popularność zdobyły w okresie międzywojennym....Najczęstsze wzory to właśnie Matka Boska Ostrobramska lub Częstochowska...Na fali świeżo rozbudzonych uczuć patriotycznych po odzyskaniu niepodległości i wojnie 1920 roku , dodawano do nich symbole mające te uczucia podtrzymać--zerwane kajdany , Piłsudski , Kościuszko i najczęściej spotykany orzeł w koronie....

Najpopularniejszy wzór to Matka Boska Częstochowska z orłem w koronie , często z napisem '' Pamiątka z Częstochowy ''.Sprzedawany był masowo w przyklasztornych sklepikach z dewocjonaliami w wersjach dla biedniejszych ( cynk ) i bogatszych ( mosiądz , srebro )....Przez wędrownych handlarzy rozwleczony po odpustach i jarmarkach całego kraju...

Wieszało się go nad futrynami węwnątrz mieszkania , zamiennie z Jezusem Ukrzyżowanym w celach że tak powiem '' ochronnych ''....

Ot i cała , niestety mniej romantyczna niżby się chciało historia tego typu ryngrafu....
Napisano
A dlaczego znajduje się je często w lasach i innych niespodziewanych miejscach ?

Tu dochodzimy w końcu do partyzantów i podziemia antykomunistycznego...

Faktycznie '' leśni żołnierze '' często nosili te ryngrafy na szyjach lub kieszeniach '' mundurów ''....Miała to być manifestacja przywiązania do wiary i starych tradycji w kontrze do sowieckiego komunizmu i jego podejścia do religii...A nawet gdy '' leśny '' nie był przesadnie religijny była to łatwa do zabrania z domu rzecz , która miała go chronić w boju.Poświęcona przez rodziców stawała się swoistą relikwią....Stąd właśnie na polach bitew święte medaliki , krzyżyki od różańców , podróżne ikonki itp...

A ryngrafy zdjęte ze ściany i zawieszone na kieszeni to raczej '' specjalność '' partyzantów i powojennych oddziałów antykomunistycznych a nie regularnych armii...

pozdro-EMPAI
Napisano
EMPAI - masz na myśli link z Odkrywcy ? no cóż opinie innych użytkowników , są ich prywatną własnością.

Ja tylko pokazałem różne aspekty sprawy - od tego, że sygnatura MET." nie wiąże się tylko z PRL-em aż do tezy, iż podobne ryngrafy spotykano już w czasach II RP.

Problem naświetlony, nie do końca wyjaśniony - sam wniosków nie wyciągałem ani nie narzucałem ID :)

i chyba o to chodzi :) poszerzanie horyzontów i nie przypisywanie konkretów a dzień dobry", jeżeli nie ma się pewności.

-pozdro-
Napisano
troszkę z innej bajki....przypomniało mi się :)

bjar_1 - gdzieś w necie wyczytałem, nie mogę dokładnie podać gdzie - musiałbym się pokopać z internetem.... ale wyczytałem coś w tym stylu :

Wyroby pokryte powłoką z metalu szlachetnego lub je przypominające posiadają znaki metal" lub met", które odznaczają je od wyrobów wykonanych wyłącznie z metali szlachetnych.

do czego zmierzam - ten przedmiot pochodzi z czasów II WŚ (wielce prawdopodobne, choć też nikt mi konkretnie i pełnie nie udzielił informacji - tak na 85 % )

http://myvimu.com/exhibit/1729-spinka-do-krawata#photo_5

posiada sygnaturę : METALL

co o tym sądzić ? na razie każda opcja jest do przyjęcia ...
Napisano
cyt.... poszerzanie horyzontów i nie przypisywanie konkretów a dzień dobry", jeżeli nie ma się pewności....

Masz rację tyfus ale nawiązałem do tamtego linku nie po to , żeby Tobie coś zarzucać , ale zwrócić uwagę na fakt że popularny i wiszący w wielu domach ryngrafik , przez fakt , że nosili go na kieszeni żołnierze Łupaszki--urasta do jakiegoś dziwnego symbolu...Nie popadajmy w przesadę bo za chwilę każdy ryngraf znaleziony w lesie będzie pamiątką po partyzantach , a oficerski guzik wygrzebany pod Huciskami--relikwią po Hubalu....I tylko o to mi chodziło , tym bardziej że tamta dyskusja skończyła się na wyważonym i nie skomentowanym wpisie kolegi pni--pozostawiając wrażenie , że to faktycznie cenne pamiątki po partyzantach lub podziemiu antysowieckim...chociaż z drugiej strony , jeśli znaleziony na ciekawych terenach--tylko od naszej wyobrażni zależy kto go nosił ( i to jest ta romantyczna część naszej pasji )-----Niestety z ID niewiele to ma wspólnego....

pozdro
Napisano
I nastała jasność i powszecha szczęśliwość he he....:)

Ale co do tego '' met. '' to chyba warto pogrzebać bo i ja pewne wątpliwości mam...
Napisano
Ryngrafy z alu to lata mniej-więcej od 1905 wzwyż.
jeśli chodzi o mosiężne (emaliowane), srebrne i złote EMPAI, to używali ich już choćby Konfederaci Barscy.
Gdyby kogoś interesowały ryngrafy patriotyczne, polecam wystawę w jasnogórskim arsenale, są ich tam setki i jest na czym zawiesić oko :)

masz rację tyfus ale nawiązałem do tamtego linku nie po to , żeby Tobie coś zarzucać , ale zwrócić uwagę na fakt że popularny i wiszący w wielu domach ryngrafik , przez fakt , że nosili go na kieszeni żołnierze Łupaszki--urasta do jakiegoś dziwnego symbolu...Nie popadajmy w przesadę bo za chwilę każdy ryngraf znaleziony w lesie będzie pamiątką po partyzantach , a oficerski guzik wygrzebany pod Huciskami--relikwią po Hubalu....I"

Nie tylko Żołnierze Łupaszki" nosili ryngrafy, i wcale to nie jest jakaś mocna przesada w odniesieniu do podziemia antykomunistycznego.
Widziałem wiele pamiątek po partyzantach i bardzo dużo z nich odnosiło się jednak do kwestii patriotyczno-religijnych (sygnety, różańce, modlitewniki, medaliki, ryngrafy etc etc.)
Niestety EMPAI ale nie zgadzam się z twoimi słowami, ponieważ są mało precyzyjne.

Podziemie nie kreowało ryngrafów (chyba że zamawiane prywatnie czy samoróbki), natomiast używało ich, a to że w domach ludzie posiadali ich wiele zwłaszcza w okresie II RP jest niezaprzeczalne.

przykład:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Taraszkiewicz

Więcej przykładów podaje np. literatura, oraz relacje Kombatantów.

Kiedy trafiasz w ciekawym lesie taki fant, sytuacja jest mniej-więcej 50-50 czyli obywatel-patriota lub podziemie, a że w podziemiu patriotów nie brakowało, tak więc tworzy się koło ;)

pozdro.
Napisano
Cyt---''
Nie tylko Żołnierze Łupaszki" nosili ryngrafy, i wcale to nie jest jakaś mocna przesada w odniesieniu do podziemia antykomunistycznego.
Widziałem wiele pamiątek po partyzantach i bardzo dużo z nich odnosiło się jednak do kwestii patriotyczno-religijnych (sygnety, różańce, modlitewniki, medaliki, ryngrafy etc etc.)....''

Ależ to właśnie napisałem w swoim wpisie więc nie bardzo rozumiem.Chyba 8total4 niezbyt dokładnie przeczytałeś moje wypociny....Chodziło mi o to by każdego ryngrafu znalezionego w lesienie łączyć automatycznie z partyzantką itp.Co więcej napisałem wręcz ...cyt---'' A ryngrafy zdjęte ze ściany i zawieszone na kieszeni to raczej '' specjalność '' partyzantów i powojennych oddziałów antykomunistycznych ''

Chwilę wcześniej pisałem o dużej popularności ryngrafów...itp,itd

W związku z tym wydaje mi się , że zgadzasz się z moimi słowami pisząc jednak za chwilę...cyt--'' Niestety EMPAI ale nie zgadzam się z twoimi słowami, ponieważ są mało precyzyjne.''

No to ja za głupi widać jestem bo chyba nie jarzę...:)

pozdro
Napisano
bjar_1

Faktycznie pod Huciskiem...mea culpa...

Ale to tylko przykład...równie dobrze mógłbym napisać pod wsią Hucisko lub pod Szałasem ( a dokładnie pod wsią Szałasy , żeby uniknąć innych skojarzeń :))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie