saperfts Napisano 25 Październik 2010 Autor Napisano 25 Październik 2010 witajcie. w zeszlym tygodniu znaleziony. mozna go wydatowac??pozdrawiam
sqr Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 Witam! Ja bym obstawiał schyłek PRL ewentualnie tuż po
tyfus Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 do tego PRL-u nie byłbym do końca przekonany.....na ryngrafie - mimo że wytarty - orzełek ma koronęmój, w tym samym klimacie :http://myvimu.com/exhibit/1429-ryngraf-patriotyczny-ii-rp-pozdro-Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 09:51 25-10-2010
bjar_1 Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 Sygnatura 'MET' jak na peerelowskich popierdółkach z aluminium...
tyfus Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 bjarku - nie twierdzę, że nie masz racji, ani się nie upieram, że ja mam rację :)ale .... z sieci :http://www.lamus.info/img.php?id=443OPIS : Cukiernica w typie Art DecoMateriał: metal, szkło. Sygnatura: MET. ze strony :http://www.lamus.info/ifindex.php?part=l3&gpart0=3&gpart1=0#i info :Art déco – styl w sztuce: architekturze, malarstwie, grafice oraz w architekturze wnętrz, rozpowszechniony w latach 1919–1939może jeszcze to - zakończona aukcja, cyt. :CUKIERNICA Z AMORKAMI - W oryginalnym srebrzeniu na mosiądzu bardzo ładna i wyjątkowo dekoracyjna cukiernica wyprodukowana w warszawskiej wytwórni platerów HEFRA. Wyrób z wykorzystaniem motywów zdobniczych znakomitej przedwojennej wytwórni platerów J. FRAGETA. Stan zachowania minus BDB.!!! Lekkie zadziory na dnie wnętrza praktycznie niewidoczne przy dalszym użytkowaniu. Nieco niedobita sygnatura wytwórni z oznaczeniem MET i literą J pod dnem - zdj. Wymiary. Średn. góry 11,6 cm. Wys. boczna 8,2 cm. Szer. z uchwytami 16,3 cm.http://allegro.pl/hefra-cukiernica-z-amorkami-bcm-i1259223544.htmlno i ten orzeł w koronie....co najmniej naganne w czasach PRL-u :))-pozdro-Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 16:37 25-10-2010
Ave Danzig Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 Podczepię się do tematu ? Również proszę o datowanie, chciałbym się upewnić, bo coś to PAMIĄTKA CZĘSTOCHOWY" śmierdzi PRLem.
tyfus Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 Ave Danzig - info dla ciebie - podobny, ale nie identycznyhttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=635221
Ave Danzig Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 No to jestem mile zaskoczony - a kupiłem go za 10zł od kolegi :)))
saperfts Napisano 26 Październik 2010 Autor Napisano 26 Październik 2010 Mały medalik a tyle emocji:) dzięki wielkie
EMPAI Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 tyfus.....Dyskusja w linku który podałeś sugeruje niemalże , że takie ryngrafy były wręcz wyposażeniem lub jakimś standartem u partyzantów i podziemia zwanego niepodległościowym....a to po prostu nieprawda.Ryngrafy tego rodzaju produkowane były już w XIX a nawet XVIII wieku , jednak największą popularność zdobyły w okresie międzywojennym....Najczęstsze wzory to właśnie Matka Boska Ostrobramska lub Częstochowska...Na fali świeżo rozbudzonych uczuć patriotycznych po odzyskaniu niepodległości i wojnie 1920 roku , dodawano do nich symbole mające te uczucia podtrzymać--zerwane kajdany , Piłsudski , Kościuszko i najczęściej spotykany orzeł w koronie....Najpopularniejszy wzór to Matka Boska Częstochowska z orłem w koronie , często z napisem '' Pamiątka z Częstochowy ''.Sprzedawany był masowo w przyklasztornych sklepikach z dewocjonaliami w wersjach dla biedniejszych ( cynk ) i bogatszych ( mosiądz , srebro )....Przez wędrownych handlarzy rozwleczony po odpustach i jarmarkach całego kraju...Wieszało się go nad futrynami węwnątrz mieszkania , zamiennie z Jezusem Ukrzyżowanym w celach że tak powiem '' ochronnych ''....Ot i cała , niestety mniej romantyczna niżby się chciało historia tego typu ryngrafu....
EMPAI Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 A dlaczego znajduje się je często w lasach i innych niespodziewanych miejscach ? Tu dochodzimy w końcu do partyzantów i podziemia antykomunistycznego...Faktycznie '' leśni żołnierze '' często nosili te ryngrafy na szyjach lub kieszeniach '' mundurów ''....Miała to być manifestacja przywiązania do wiary i starych tradycji w kontrze do sowieckiego komunizmu i jego podejścia do religii...A nawet gdy '' leśny '' nie był przesadnie religijny była to łatwa do zabrania z domu rzecz , która miała go chronić w boju.Poświęcona przez rodziców stawała się swoistą relikwią....Stąd właśnie na polach bitew święte medaliki , krzyżyki od różańców , podróżne ikonki itp...A ryngrafy zdjęte ze ściany i zawieszone na kieszeni to raczej '' specjalność '' partyzantów i powojennych oddziałów antykomunistycznych a nie regularnych armii...pozdro-EMPAI
tyfus Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 EMPAI - masz na myśli link z Odkrywcy ? no cóż opinie innych użytkowników , są ich prywatną własnością.Ja tylko pokazałem różne aspekty sprawy - od tego, że sygnatura MET." nie wiąże się tylko z PRL-em aż do tezy, iż podobne ryngrafy spotykano już w czasach II RP.Problem naświetlony, nie do końca wyjaśniony - sam wniosków nie wyciągałem ani nie narzucałem ID :)i chyba o to chodzi :) poszerzanie horyzontów i nie przypisywanie konkretów a dzień dobry", jeżeli nie ma się pewności.-pozdro-
bjar_1 Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Chciałbym zobaczyć jak wygląda sygnatura 'MET' na tej cukiernicy i czy aby nie powstała ona w czasach PRL...
tyfus Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 troszkę z innej bajki....przypomniało mi się :)bjar_1 - gdzieś w necie wyczytałem, nie mogę dokładnie podać gdzie - musiałbym się pokopać z internetem.... ale wyczytałem coś w tym stylu :Wyroby pokryte powłoką z metalu szlachetnego lub je przypominające posiadają znaki metal" lub met", które odznaczają je od wyrobów wykonanych wyłącznie z metali szlachetnych.do czego zmierzam - ten przedmiot pochodzi z czasów II WŚ (wielce prawdopodobne, choć też nikt mi konkretnie i pełnie nie udzielił informacji - tak na 85 % )http://myvimu.com/exhibit/1729-spinka-do-krawata#photo_5posiada sygnaturę : METALLco o tym sądzić ? na razie każda opcja jest do przyjęcia ...
EMPAI Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 cyt.... poszerzanie horyzontów i nie przypisywanie konkretów a dzień dobry", jeżeli nie ma się pewności....Masz rację tyfus ale nawiązałem do tamtego linku nie po to , żeby Tobie coś zarzucać , ale zwrócić uwagę na fakt że popularny i wiszący w wielu domach ryngrafik , przez fakt , że nosili go na kieszeni żołnierze Łupaszki--urasta do jakiegoś dziwnego symbolu...Nie popadajmy w przesadę bo za chwilę każdy ryngraf znaleziony w lesie będzie pamiątką po partyzantach , a oficerski guzik wygrzebany pod Huciskami--relikwią po Hubalu....I tylko o to mi chodziło , tym bardziej że tamta dyskusja skończyła się na wyważonym i nie skomentowanym wpisie kolegi pni--pozostawiając wrażenie , że to faktycznie cenne pamiątki po partyzantach lub podziemiu antysowieckim...chociaż z drugiej strony , jeśli znaleziony na ciekawych terenach--tylko od naszej wyobrażni zależy kto go nosił ( i to jest ta romantyczna część naszej pasji )-----Niestety z ID niewiele to ma wspólnego....pozdro
tyfus Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 ale ja tego nie odebrałem jako zarzut.co do tamtego wątku....sam go z uśmiechem czytałem :)-pozdro-
EMPAI Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 I nastała jasność i powszecha szczęśliwość he he....:)Ale co do tego '' met. '' to chyba warto pogrzebać bo i ja pewne wątpliwości mam...
saperfts Napisano 26 Październik 2010 Autor Napisano 26 Październik 2010 Znalazlem ten ryngraf u mnie we wsi pod słupskiem. no ja też coś poszukam o tym skrócie.
8total4 Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Ryngrafy z alu to lata mniej-więcej od 1905 wzwyż.jeśli chodzi o mosiężne (emaliowane), srebrne i złote EMPAI, to używali ich już choćby Konfederaci Barscy.Gdyby kogoś interesowały ryngrafy patriotyczne, polecam wystawę w jasnogórskim arsenale, są ich tam setki i jest na czym zawiesić oko :)masz rację tyfus ale nawiązałem do tamtego linku nie po to , żeby Tobie coś zarzucać , ale zwrócić uwagę na fakt że popularny i wiszący w wielu domach ryngrafik , przez fakt , że nosili go na kieszeni żołnierze Łupaszki--urasta do jakiegoś dziwnego symbolu...Nie popadajmy w przesadę bo za chwilę każdy ryngraf znaleziony w lesie będzie pamiątką po partyzantach , a oficerski guzik wygrzebany pod Huciskami--relikwią po Hubalu....I"Nie tylko Żołnierze Łupaszki" nosili ryngrafy, i wcale to nie jest jakaś mocna przesada w odniesieniu do podziemia antykomunistycznego.Widziałem wiele pamiątek po partyzantach i bardzo dużo z nich odnosiło się jednak do kwestii patriotyczno-religijnych (sygnety, różańce, modlitewniki, medaliki, ryngrafy etc etc.)Niestety EMPAI ale nie zgadzam się z twoimi słowami, ponieważ są mało precyzyjne.Podziemie nie kreowało ryngrafów (chyba że zamawiane prywatnie czy samoróbki), natomiast używało ich, a to że w domach ludzie posiadali ich wiele zwłaszcza w okresie II RP jest niezaprzeczalne.przykład:http://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_TaraszkiewiczWięcej przykładów podaje np. literatura, oraz relacje Kombatantów.Kiedy trafiasz w ciekawym lesie taki fant, sytuacja jest mniej-więcej 50-50 czyli obywatel-patriota lub podziemie, a że w podziemiu patriotów nie brakowało, tak więc tworzy się koło ;)pozdro.
bjar_1 Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 ...Oficerski guzik wygrzebany pod Huciskami-relikwią po Hubalu..."- pod HUCISKIEM, to jedna wieś a nie dwie ;)
EMPAI Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Cyt---'' Nie tylko Żołnierze Łupaszki" nosili ryngrafy, i wcale to nie jest jakaś mocna przesada w odniesieniu do podziemia antykomunistycznego.Widziałem wiele pamiątek po partyzantach i bardzo dużo z nich odnosiło się jednak do kwestii patriotyczno-religijnych (sygnety, różańce, modlitewniki, medaliki, ryngrafy etc etc.)....''Ależ to właśnie napisałem w swoim wpisie więc nie bardzo rozumiem.Chyba 8total4 niezbyt dokładnie przeczytałeś moje wypociny....Chodziło mi o to by każdego ryngrafu znalezionego w lesienie łączyć automatycznie z partyzantką itp.Co więcej napisałem wręcz ...cyt---'' A ryngrafy zdjęte ze ściany i zawieszone na kieszeni to raczej '' specjalność '' partyzantów i powojennych oddziałów antykomunistycznych ''Chwilę wcześniej pisałem o dużej popularności ryngrafów...itp,itdW związku z tym wydaje mi się , że zgadzasz się z moimi słowami pisząc jednak za chwilę...cyt--'' Niestety EMPAI ale nie zgadzam się z twoimi słowami, ponieważ są mało precyzyjne.''No to ja za głupi widać jestem bo chyba nie jarzę...:)pozdro
EMPAI Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 bjar_1Faktycznie pod Huciskiem...mea culpa...Ale to tylko przykład...równie dobrze mógłbym napisać pod wsią Hucisko lub pod Szałasem ( a dokładnie pod wsią Szałasy , żeby uniknąć innych skojarzeń :))
bjar_1 Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Pod wsią Szałas - l. pojedyncza, tak jak i Hucisko ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.