Skocz do zawartości
  • 0

skrzynia biegów

mister75

Pytanie

Napisano

witam, posiadam bardzo duży kawałek stali i aluminium. Mówiono mi że to jest krzynia biegów ale to sa tylko domysły . Chciałbym się dowiedzieć co to jest od czego i do czego :). Bardzo prosze o pomoc:)

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Potwierdzam - to jest skrzynia biegów od działa samobieżnego SU-76.
Na pierwszej fot. widoczna jest przystawka z widełkami łączącymi wałek od korby rozruchu ręcznego silnika, a na wałku zdawczym fragment charakterystycznego sprzęgła z amortyzatorem drgań skrętnych.
Napisano

witam, posiadam bardzo duży kawałek stali i aluminium. Mówiono mi że to jest krzynia biegów ale to sa tylko domysły . Chciałbym się dowiedzieć co to jest od czego i do czego :). Bardzo prosze o pomoc:)

Napisano
zabi, widze że masz jakieś inne zdjęcia niż te co sa przedstawione na forum bo ja tu nie widze żadnego dołku i żadnych plam oleju , no ale spoko , ja to nie mam ochoty ciągnąc dalej tej durnej konwersacji , pozdr
Napisano
zabi " sam se dolej do swojego pustego łba!! , a kto ci powiedział żę wylałem to na glebę !!!słowo wylało sie" nie oznacza że wylało się na glebe!!, wszystko zlałem do wiadra, a na przyszłość jak chcesz obrazać ludzi to się najpierw doinformuj trochę w obecnej sytuacji .
Napisano
Człowieku pokazujesz fotkę z odkręconą zaślepką , obok dołek z którego to wyjąłeś i na glebie plamy oleju, potem taki syf trafia do wód gruntowych i ludzie to spożywają, gratuluję postępowania.
Napisano
Swiety82 mój ostatni post w tym wątku.

mister jak nie wiesz o które zdjęcie chodzi to o to 2010-10-22 23:52:46", więc proszę przestań ściemniać bo założę się że wylałeś ten olej obok i takie zachowania będę stanowczo potępiał nie zważając na kartki i nie przebierając w słowach, niech by tak każdy z nas chciał sobie wylać pare litrów oleju w lesie to co wtedy? I tak środowisko jest dojechane już przez ludzi, ale skoro jeszcze da rade tu jakoś funkcjonować to trzeba bardziej zniszczyć, prawda? Taka mentalność....

Koniec tematu a na przyszłość myśl co robisz człowieku
Napisano
piękny artefakt. napęd na tył, duże przełorzenia mała prędkość smar typowo obciążeniowy, powinno się go wyciągać garściami, wałek zdawczy świadczy o zesprzęgleniu typu suchym, na chwilę obecną brak porównania może jakieś znaki z |tz|
Napisano
Jaki smar obciążeniowy? Olej zżelował przez lata. Z boku widać korek wlewu oleju, a od spodu spustowy. Wałek jak wałek z wielowypustem na tarczę sprzęgłową. Z boku wyjście na wałek odbioru mocy (wyciągarka, autopompa?), a z tyłu chyba bęben taśmowego hamulca ręcznego - chyba, bo średnica trochę mała.
Napisano
I co? Ten olej tak na glebe ześ wyłał? Nie wiem czy wiesz ale kropla oleju zatruwa metr sześcienny wody. Przypadło by ci się nalać tego oleju do twojego pustego łba!

Gratuluję pierwszej kartki ! Proszę nie obrażać innych użytkowników forum.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:29 25-10-2010

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie