Skocz do zawartości
  • 0

Kord, kordzik.

Borowiak

Pytanie

Napisano

Witam, od nie dawna jestem w posiadaniu takiego kordzika. Z opowieści poprzedniego właściciela, dziś 80-letniego weterana, wynika że jest to wg. niego kord Condor-grupe", lub coś podobnego. Osoba ta jest w jego posiadaniu od ok. 50 lat, rzekomo jest to jeden ze 100 tylko egzemplarzy kordzików dla tej formacji. Formacji spadochroniarzy, biorących udział w działaniach wojennych podczas II wojny światowej w Hiszpanii.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ad. stg1971, masz jakieś możliwości z czym to porównać, do czego nawiązać. Co do mojego opisu, jest to opinia starszego człowieka. Wszystkie opcję biorę pod uwagę.

Napisano
Ewidentnie wzorowany na nożu HJ,na okładzinach godło Falangi którego Niemcy z Leg. Condor raczej nie używali,co to za emblemat na pochwie ,co przedstawia bo fotografia niewyraźna ?
Napisano
I nosiło się go chyba ˝honorowo˝ wygląda na niepraktyczny ,wiąc raczej nóż szturmowy odpada,chociaż oczywiśćie mogę sią mylić.
Napisano
Kolego Borowiak Hiszpania jako państwo nie brała udziału w II WŚ ani na jej terenie nie były prowadzone żadne działania wojenne w tym czasie.Pomimo wspierania państw osi oficjalnie pozostawała neutralna. Regularne oddziały hiszpańskie natomiast brały udział w walkach na froncie rosyjskim w ramach Dywizjon ( Legion) Azul złożonej z samych ochotników. Ponieważ nie mogli używać hiszpańskich symboli państwowych używali symbolu Falangi. Jeżeli Twój starszy znajomy twierdzi, że kordzik pochodzi z okresu działań II WS to może tym tropem należy się kierować.
Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań.
hilary
Napisano
Wszystkie wymiary, waga wg. opisu się zgadzają. Szkoda że dokładnie odtworzyć historii tej broni, ale z tego co wiem jeszcze to jej historia od początku wiążę się z Polską, dokładniej okolice Olkusza.
Napisano

Witam, od nie dawna jestem w posiadaniu takiego kordzika. Z opowieści poprzedniego właściciela, dziś 80-letniego weterana, wynika że jest to wg. niego kord Condor-grupe", lub coś podobnego. Osoba ta jest w jego posiadaniu od ok. 50 lat, rzekomo jest to jeden ze 100 tylko egzemplarzy kordzików dla tej formacji. Formacji spadochroniarzy, biorących udział w działaniach wojennych podczas II wojny światowej w Hiszpanii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie