Skocz do zawartości

Maska GM - 38

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na allegro kupiłem trupa maski GM 38, wyciągnę z niej części do mojego egzemplarza, mam pytania jaką farbą były malowane części, chyba kupię farbę w sklepie modelarskim i niedokładnie, lekko poprawię kolor metalowych części.

Napisano

Ten zestaw był za na licytacji 9 zł, dla minie idealny, chciałem kupić puszę i jakiegoś trupa GM 38, a za 9 zł nie będzie mi żal wyciągać części. A czym proponujecie zakonserwować i pomalować puszkę (też nie chcę pomalować jej zbyt dokładnie żeby farba wyglądała na oryginalną).

• 2 weeks later...
Napisano

Pisałem że jak zrobię coś z tą maską to wleję zdjęcia, z trupa maski z poprzednich zdjęć wyciągnąłem okular i tą amkę", maskę smarowałem olejkiem wazelinowym i kremem do rąk, stała się bardziej elastyczna, w środku są dwie pieczęcie III Rzeszy - biała i czarna gapa, proszę powiedzcie mi czemu dwie - jedna to odbiór, a druga? I jeszcze jaką farbą pomalować tą ramkę - myślałem o jakiejś modelarskiej. I jeszcze jedno pytanie czy filtr od polskiej MC1 przypomina niemieckie?

Napisano
Szkiełka tzw przeciwpotne, nie osiadała na nich ponoć para(nie wiem nie próbowałem czy działa:).Z filtrem od polskiej MC - 1 daj sobie spokój.Poczekaj w końcu trafi się jakiś na alle za dobre pieniądze i będziesz miał komplecik a nie jakąś kiszke.Pzdr
Napisano
W szkiełkach przeciwpotnych rozchodzi się o to,aby wytworzyć pustą przestrzeń miedzy szkiełkami.Przekłada się to na mniejsze ich parowanie.

Pomalować dosztukowany okular można odpowiednio dobraną farbą,po czym postarzyć do stanu sąsiedniego.Tylko po pierwsze to trzeba go wyczyścić z tego rdzawego syfu.Przejedz druciakiem do garów,potem resztki usunąć fosolem.
I doczyścił bym gumę,cośik nazbyt uświniona.

Pozdro.
Napisano
Przy normalnym świetle aż tak tego brudu nie widać, a tak jak pisałem maskę najpierw myłem wodą z mydłem, potem smarowałem olejkiem wazelinowym i kremem do rąk, ale jak po tygodniu przetrę tą maskę zwykłym ręcznikiem papierowym i tak w tych samych miejscach wychodzi jakiś brązowy nalot. I mam jeszcze pytanie - jak wkładało się maskę do puszki, i czy to puszka od tej maski?
Wysokość puszki to 27,5 cm z pokrywką, a średnica to 12 cm.
  • 1 month later...
Napisano
To próbowałem nie działa, próbowałem też klejem do gumy (był razem z basenem jak by się gdzieś przebił). NIC NIE DZIAŁA!
Może jakieś inne propozycje jakieś kleje specjalne do gum.
Napisano
A to jest pilne, guma miała małe pęknięcie, które z czasem się delikatnie powiększa czym to załatać?"

Śpisz w niej czy chodzisz do klopa? przestań ją męczyć to nic się nie powiększy.Ja sklejałem swoją 3 lata temu cyjanopanem do połączeń elastycznych i trzyma mocno do dziś,a rozcięcie było 15 centymetrowe...
Oczyść powierzchnie i odtłuść,inaczej daremny Twój trud.
Napisano
No widzisz na początku guma była sztywna - pęknięcie nie wydawało się duże, przez jakieś dwa miesiące co tydzień smarowałem ją OLEJKIEM WAZELINOWYM, a nie wazeliną, ani gliceryną. Aktualnie jest już jędrna, a pęknięcie dziś zakleiłem cyjanopanem, na razie trzyma, zobaczymy jak długo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie