ktos451 Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2011 Na allegro kupiłem trupa maski GM 38, wyciągnę z niej części do mojego egzemplarza, mam pytania jaką farbą były malowane części, chyba kupię farbę w sklepie modelarskim i niedokładnie, lekko poprawię kolor metalowych części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2011 Ten zestaw był za na licytacji 9 zł, dla minie idealny, chciałem kupić puszę i jakiegoś trupa GM 38, a za 9 zł nie będzie mi żal wyciągać części. A czym proponujecie zakonserwować i pomalować puszkę (też nie chcę pomalować jej zbyt dokładnie żeby farba wyglądała na oryginalną). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2011 Czym odczyścić tą amkę" od okulara i puszkę po autolizie w krecie nic im nie będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2011 W puszce którą kupiłem były resztki filtru i takie szkiełka, do czego one służyły i czemu z różnych lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2011 Pisałem że jak zrobię coś z tą maską to wleję zdjęcia, z trupa maski z poprzednich zdjęć wyciągnąłem okular i tą amkę", maskę smarowałem olejkiem wazelinowym i kremem do rąk, stała się bardziej elastyczna, w środku są dwie pieczęcie III Rzeszy - biała i czarna gapa, proszę powiedzcie mi czemu dwie - jedna to odbiór, a druga? I jeszcze jaką farbą pomalować tą ramkę - myślałem o jakiejś modelarskiej. I jeszcze jedno pytanie czy filtr od polskiej MC1 przypomina niemieckie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Szkiełka tzw przeciwpotne, nie osiadała na nich ponoć para(nie wiem nie próbowałem czy działa:).Z filtrem od polskiej MC - 1 daj sobie spokój.Poczekaj w końcu trafi się jakiś na alle za dobre pieniądze i będziesz miał komplecik a nie jakąś kiszke.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 W szkiełkach przeciwpotnych rozchodzi się o to,aby wytworzyć pustą przestrzeń miedzy szkiełkami.Przekłada się to na mniejsze ich parowanie.Pomalować dosztukowany okular można odpowiednio dobraną farbą,po czym postarzyć do stanu sąsiedniego.Tylko po pierwsze to trzeba go wyczyścić z tego rdzawego syfu.Przejedz druciakiem do garów,potem resztki usunąć fosolem.I doczyścił bym gumę,cośik nazbyt uświniona.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2011 Przy normalnym świetle aż tak tego brudu nie widać, a tak jak pisałem maskę najpierw myłem wodą z mydłem, potem smarowałem olejkiem wazelinowym i kremem do rąk, ale jak po tygodniu przetrę tą maskę zwykłym ręcznikiem papierowym i tak w tych samych miejscach wychodzi jakiś brązowy nalot. I mam jeszcze pytanie - jak wkładało się maskę do puszki, i czy to puszka od tej maski? Wysokość puszki to 27,5 cm z pokrywką, a średnica to 12 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Gume traktuj gliceryną a nie wazeliną i kremem do rąk. Lub jakimś preparatem do uszczelek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2011 Gdzie można ją kupić, na tym kremie pisało że jest z gliceryną, dlatego go wziąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Marzec 2011 Autor Share Napisano 26 Marzec 2011 Paski nie najlepiej, ale jakoś wyszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Marzec 2011 Autor Share Napisano 26 Marzec 2011 I przód, widać, że dorabiany okular w lekko innym odcieniu, bądźcie wyrozumiali pierwszy raz coś takiego robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Marzec 2011 Autor Share Napisano 26 Marzec 2011 Smarowałem ją gliceryną (stała się nieco jędrniejsza) ,ale zaznaczonych miejscach wciąż wychodzi brązowy nalot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Marzec 2011 Autor Share Napisano 26 Marzec 2011 A to jest pilne, guma miała małe pęknięcie, które z czasem się delikatnie powiększa czym to załatać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 30 Marzec 2011 Autor Share Napisano 30 Marzec 2011 Ponawiam pytanie o dziurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Superglut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 31 Marzec 2011 Autor Share Napisano 31 Marzec 2011 To próbowałem nie działa, próbowałem też klejem do gumy (był razem z basenem jak by się gdzieś przebił). NIC NIE DZIAŁA!Może jakieś inne propozycje jakieś kleje specjalne do gum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 A to jest pilne, guma miała małe pęknięcie, które z czasem się delikatnie powiększa czym to załatać?"Śpisz w niej czy chodzisz do klopa? przestań ją męczyć to nic się nie powiększy.Ja sklejałem swoją 3 lata temu cyjanopanem do połączeń elastycznych i trzyma mocno do dziś,a rozcięcie było 15 centymetrowe...Oczyść powierzchnie i odtłuść,inaczej daremny Twój trud. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 31 Marzec 2011 Autor Share Napisano 31 Marzec 2011 No widzisz na początku guma była sztywna - pęknięcie nie wydawało się duże, przez jakieś dwa miesiące co tydzień smarowałem ją OLEJKIEM WAZELINOWYM, a nie wazeliną, ani gliceryną. Aktualnie jest już jędrna, a pęknięcie dziś zakleiłem cyjanopanem, na razie trzyma, zobaczymy jak długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 31 Marzec 2011 Autor Share Napisano 31 Marzec 2011 Oto ten olejek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 31 Marzec 2011 Autor Share Napisano 31 Marzec 2011 Opis preparatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 31 Marzec 2011 Autor Share Napisano 31 Marzec 2011 Właściciel sklepu, w którym go kupowałem mówił, że pomoże starej gumie, za 100 ml zapłaciłem chyba 4zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.