ClintE Napisano 19 Październik 2010 Autor Napisano 19 Październik 2010 Jan Sitek, bo o nim ze smutkiem piszę zmarł 16 października br. Myślę, że spora część forumowiczów podczas pobytu na bohaterskiej Zamojszczyźnie miała okazję poznać go i zwiedzić jego muzeum. Nie zapomnę nigdy jak dreptał z wielkim uśmiechem na twarzy z pobrzękującymi kluczami, aby pokazać po raz ty" swoją ekspozycję. Jak mówił robił to wszystko dla młodzieży, która nie jest zła, tylko ma złych wychowawców i trzeba im wszystko tłumaczyć, pokazywać, aby znali naszą historię i pamiętali o polskich bohaterach. Od Pana Jana na kilometr biła wielka wiedza, pasja i tradycje wojskowo-patriotyczne. O swoim ojcu oficerze, mówił wręcz z nabożnym uwielbieniem. Niezwykle smakowała nalewka serwowana przez Pana Sitka, którą wytwarzał właśnie wg. oficerskiego przepisu swojego taty. Można, by opowiadać godzinami, ale posłużę się linkiem, który mam nadzieję przybliży osobę tego Wielkiego Człowieka i Żołnierza. http://spkaczorki1.w.interia.pl/klub_html/manuela_pliki/page0001.htmBył bez wątpienia jednym ze skarbów tej ziemi, które tak bacznie odkrywał. Niech mu ziemia...
kindzal Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 młodzieży, która nie jest zła, tylko ma złych wychowawców ...Bardzo madre stwierdzenie.
muchomor Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 No tak odchodzi starsze pokolenie pamiętające wojnę,ale cóż nikt nie będzie żył wiecznie-nie łudźmy się.[*][*][*]Wieczne Odpoczywanie Racz Mu Dać Panie[*][*][*]Oj popróbowałbym tej jego nalewki :)
Sekal Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 apal świeczkę, za tych których zabrał los..."
mikus_t Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Dlatego takich ludzi juz za zycia powinno sie doceniac a kazde ich wspomnienie,historie zapisac i pozostawic dla potomności......niech spoczywa w spokoju...
dzieci3 Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Mieszkał 12 km od mojej miejscowości.Kilka bardzo ładnych lat temu zwiedzałem jego muzeum.Kilka tygodni temu rozmawiałem z kolegą,jego sąsiadem,kiedy ewentualnie można by jeszcze raz zobaczyć jego zbiory,porozmawiać..Nie zdążyłem...Śpieszmy się...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.