SirBadFate Napisano 16 Październik 2010 Autor Napisano 16 Październik 2010 Witam, znalazłem dzisiaj takie kółeczko z nazwa miejscowości , nazwiskiem oraz numerem, jakieś sugestie?
SirBadFate Napisano 16 Październik 2010 Autor Napisano 16 Październik 2010 Dokładnie Grabowno, znalezione bardzo blisko tej miejscowości a nazwa stara, niemiecka jest mi znana dlatego właśnie umieściłem w tytule wątku laszka z nazwą miejscowości".Zastanawia mnie po prostu do czego mogła ona służyć, pierwszy raz spotykam się z takim fantem, stąd ta ciekawość.Z kluczami możesz mieć rację, wydaje się całkiem logiczne, dzięki za sugestię abcd :)
Swiety82 Napisano 16 Październik 2010 Napisano 16 Październik 2010 Pytanie tylko kto by umieszczał przy kluczach adres domu? Może od jakichś narzędzi?
abcd Napisano 16 Październik 2010 Napisano 16 Październik 2010 Spotkałem się z pękiem przedwojennych kluczy do których była przypiąta tabliczka z adresem (tereny poniemieckie),obecnie takie posunięcie byłoby bardzo nierozsądne ale może wówczas populacja była mniej złodziejowata.
abcd Napisano 16 Październik 2010 Napisano 16 Październik 2010 Od biedy taki żeton mógł nosić pies przy obroży aby było wiadomo gdzie go odprowadzić jak się zgubi.
abcd Napisano 16 Październik 2010 Napisano 16 Październik 2010 Lub mógł być przymocowany do bańki na mleko etc,etc.
SirBadFate Napisano 25 Październik 2010 Autor Napisano 25 Październik 2010 Dzięki za sugestie jeszcze raz abcd
luger Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 Najprawdopodobniej psi numerek - dość powszechne znalezisko na terenach niemieckich. Psy były ewidencjonowane i płaciło się za ich posiadanie czego numerek był potwierdzeniem przypinanym do obroży.
SirBadFate Napisano 16 Październik 2010 Autor Napisano 16 Październik 2010 Witam, znalazłem dzisiaj takie kółeczko z nazwa miejscowości , nazwiskiem oraz numerem, jakieś sugestie?
Pytanie
SirBadFate
Witam, znalazłem dzisiaj takie kółeczko z nazwa miejscowości , nazwiskiem oraz numerem, jakieś sugestie?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.