jacekc40 Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Czy ktokolwiek wie czy w Szwecji mozna chodzic z wykrywaczem. Oczywiscie chodzi mi czy mozna chodzic legalnie z wykrywaczem.
bolen Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Tez mieszkam w Szwecji i również ostatnio zastanawiałem się czy na chodzenie z piszczałką potrzebne jest jakieś zezwolenie.
VanWorden Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Legalne poszukiwania wymagają zezwolenia lokalnego archeologa, tzw. Länsantikvarien". Musisz wybrać okręg w którym chcesz szukać a następnie sprawdzić listę stanowisk archeologicznych i chronionych zabytków: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.htmlDowiedz się kto jest właścicielem terenu gdzie chcesz szukać i zdobądź od nich pozwolenia a następnie wystąp o oficjalnie zezwolenie u odpowiedzialnego za okręg archeologa. Powodzenia!PozdrawiamVWP.S. Są rejony w Szwecji w których nawet archeolodzy muszą się starać o pozwolenie na używanie wykrywacza metalu, ale to rzadkość.
heniek1978 Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Kurcze czyżby już w Polsce nie było fantów ?Pozdro.
spid3r Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Jak ktos mieszka w Szwecji, czy jakimś innym kraju, to sory, nie będzie chyba dygał specjalnie do Polski szukać fantów jak może to robić u siebie.No chyba, że ma jakąs miejscówe pewniacką
explorjulek Napisano 21 Grudzień 2010 Napisano 21 Grudzień 2010 Czy można legalnie szukać z wykrywaczem to nie wiem ale pewna sytuacja która przydarzyła się mojemu bratu daje do myślenia , otóż jadąc do pracy do szwecji zabrał z sobą wykrywkę aby w niedzielę polatać po plażach i tak się złożyło że po wyjechaniu z promu w Ystad służby celne zatrzymały kilka aut w celu kontroli , w tym i brat się załapał . Szwedzcy celnicy byli w szoku że ktokolwiek próbuje wwieźć do ich kraju detektor metalu i chcieli go (wykrywacz)zatrzymać , ponieważ jak twierdzili w ich kraju jest to nielegalne .Po kilkunastu minutowym tłumaczeniu że brat będzie dla relaksu chodził za monetami po plaży , odpuścili ale na zasadzie przymknięcia oka.
Gumowy Kaczorek Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Kiedyś czytałem o Szwecji, że oni wiedzą o wielu niezlokalizowanych dokładnie złożach złota i boją się że ktoś je znajdzie i tym samym jest nawet zakaz posiadania wykrywki. Nie wiem czy to kolejny durny twór wolnego forum ale jakiś sens może to mieć.
bolen Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Pytanie skierowane do VanWorden:Mieszkam w Szwecji i chce zdobyć pozwolenie na wykopki a raczej szukanie latem monet na plaży, gdzie mogę je dostać albo pod jakim nr tel uzyskać więcej informacji. Z góry dziękuje za odpowiedz.
bolen Napisano 10 Wrzesień 2011 Napisano 10 Wrzesień 2011 Już sam sobie z tym poradziłem, jutro jadę tylko złożyć papier i czekam na pozwolenie które prześlą mi pocztą.
bolen Napisano 16 Wrzesień 2011 Napisano 16 Wrzesień 2011 Od dziś jestem już legalnym poszukiwaczem, jutro mój pierwszy dziewiczy wypad :)
bolen Napisano 17 Wrzesień 2011 Napisano 17 Wrzesień 2011 Po kilku dniach dostałem pozwolenie. Składa się ono z dokumentu upoważniającego do korzystania z wykrywacza a także z mapy na której są zaznaczone trzy rewiry (obrzeża miasta) w których mogę prowadzić poszukiwania.
bolen Napisano 17 Wrzesień 2011 Napisano 17 Wrzesień 2011 Moje dzisiejsze łupy to tak na dobry początek, obrączka nie jest złota. Szkoda że jutro będzie padać to też bym sobie wyskoczył w teren.
karpik Napisano 8 Styczeń 2016 Napisano 8 Styczeń 2016 Ktoś tam szuka? Serio tak bez pozwolenia po lesie strach pobiegać? Jadę do Morrum na parę miesięcy i nie wiem czy brać wykrywkę.
karpik Napisano 14 Styczeń 2016 Napisano 14 Styczeń 2016 Co jest, nikt w Szwecji nie ryje? Gol strzelony na wyjeździe liczy się podwójnie:) Tym razem wykrywki nie wziąłem, pola ciekawe ale i tak mróz.
Macias1234 Napisano 2 Luty 2019 Napisano 2 Luty 2019 Witam.bolen mógłbyś wrzucić wzór podania o pozwolenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.