s_boj Napisano 6 Październik 2010 Autor Napisano 6 Październik 2010 Polecam, świetne zdjęciahttp://www.flickr.com/photos/thom-r/collections/72157623619565421/P.S. zdjęcia nie moje, po prostu trafione w necie :)
Zakuta-Zarzycki Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 Proszę mi podpowiedzieć - bo nie byłem w MLP w Krakowie po przeniesieniu się do nowej siedziby; większość eksponatów dalej stoi pod chmurką czy upchnięto część samolotów w nowej hali ? Bo, oglądając zdjęcia z muzeów brytyjskich, tylko pozazdrościć sposobu eksponowania swoich zbiórów - nawet współczesne odrzutowce i śmigłowe znalazły się pod przysłowiowym dachem. Wydaje mi się że niejeden samolot z MLP powinien być bardziej zabezpieczony m.in. najstarsze wersje MIG-ów czy transportowy LI-2.
s_boj Napisano 12 Październik 2010 Autor Napisano 12 Październik 2010 W nowym gmachu znalazło się - licząc z szybowcami - może koło 20 maszyn. Dobrane są moim zdaniem trochę dziwnie i przypadkowo. O ile spodziewałem się, że przeniosą tam np. PWS-a, o tyle nie rozumiem dlaczego P.11c nadal stoi, gdzie stał. Co do maszyn niszczejących pod chmurką, podobno ich liczba ma z czasem maleć ze względu na plan zrekonstruowania 3-4 dużych hangarów lotniczych istniejących przed wojną. To oczywiście nie rozwiąże wszystkich problemów lokalowych, ale daje jakąś nadzieję na przyszłość.
s_boj Napisano 19 Listopad 2010 Autor Napisano 19 Listopad 2010 Ma ktoś jakieś wiadomości o ewentualnych nowych eksponatach lotniczych, które mogą wkrótce trafić do Krakowa? Szykują się jakieś wymiany, albo podarunki ze świata?
Trooper85 Napisano 20 Listopad 2010 Napisano 20 Listopad 2010 Mówiło się o F-102 z Turcji, ale czy coś z tego wyszło? Jak na razie w zamówieniach na stronie MLP nic ciekawego się nie pojawiło
syndia Napisano 18 Grudzień 2010 Napisano 18 Grudzień 2010 Dokładam kilka fotek z Muzeum Nauki w Londynie,celem uzupełnienia galerii.Replika z pionierskich czasów lotnictwa.
syndia Napisano 18 Grudzień 2010 Napisano 18 Grudzień 2010 SHORT SC1 XG900.Przytwierdzony do ściany,z obciętym skrzydłem,niczym motyl w pracowni biologicznej-to takie moje prywatne spostrzeżenie.
s_boj Napisano 18 Grudzień 2010 Autor Napisano 18 Grudzień 2010 Piękne maszyny! AVRO 504 to pierwszy samolot utracony przez ententę w wyniku zestrzelenia w trakcie pierwszej wojny światowej. Z kolei 10 sztuk pasażerskich Lockheed L-10 Electra było przed wojną we flocie powietrznej LOT-u.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.