Skocz do zawartości

Kolekcje klamer vol.VIII

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 193
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

klamra pruska stalowa zastępcza 1915 z nakładką stalową lutowaną do klamry więcej w linku

http://myvimu.com/exhibit/34410-klamra-pruska-stalowa-z-nak-adk-zast-pcza-wz

Napisano
Dlaczego się te klamry nazywa zastępczymi ?
Jest gdzieś w regulaminach czy literaturze nazwane to formalnie ersatz" ?
Jak dla mnie to zwyczajnie wersja oszczędnościowa, w związku z ceną mosiądzu.
Po 1915r. pruskie wojsko nie używało nawet guzików z mosiądzu, a produkowano cynkowe.
pozdro.
Napisano
8total4 ja spotkałem się z nazwą ersatz"

ale myślę że już druga część twojego postu potwierdza zastępowaniem" mosiądzu stalą z tond zastępcza :)chyba nie ma o co kopi kruszyć , natomiast w carskich stalówkach to zupełnie odwrotnie , w którymś wątku o klamrach chyba poruszaliśmy to zagadnienie - pozdro
Napisano
Huku, ale ja się Ciebie nie czepiam, tylko jestem ciekaw jak to widziano w epoce, a jak widzi się to teraz.

W przypadku robionych naprędce bagnetów, pochewek, stalowych ładownic i innego sprzętu - wiadomo że często oszczędnościowe nie były, ale ersatz owszem, w związku z tym iż nie zawsze nadawały się do długiego użytku.

Co do klamer i guzików, to tak się składa że te stalówki, tak jak cynkowe guziki nie występują na pobojowiskach z 1914r. co widać choćby w wątkach z Tannenbergu, Bieszczadów itp.
Sądzę iż są to wynalazki" wprowadzone w głębokim 1915, co miało by podłoże w wielu czynnikach, od strat w sprzęcie, po straty w surowcach i ludziach.
Widziałem kiedyś fotkę Volkssturmisty na linii Odry, wykonaną w 1945, który nosił płaszcz właśnie z cynkowymi guzikami z szeroką koroną, tak więc możliwe iż jednostki tyłowe niemieckie gubiły takowe na terenie Polski w czasie Kampanii Wrześniowej, okupacji i odwrotu za Odrę.

Co ciekawe - polskie guziki wz. 17 są wykonane niemal identycznie, i nawet często sygnowane przez tych samych producentów, którzy klepali" te cynkowe sorty dla armii pruskiej (nie tylko same z koroną, bo i guziki dystynkcyjne).

To samo (zmiana surowców)- pewnie miało miejsce w przypadku artylerii gdzie łuski wytwarzano stalowe zamiast mosiężnych, choć tutaj nie mam szerszego poglądu..

Carskie klamry stalowe gładkie, to zupełnie inna bajka, z resztą armia rosyjska i jej przekrój drobnicy" to temat rzeka..
Pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 16:08 10-12-2010
Napisano
Żadne yłowe" niemieckie oddziały nie używały we Wrześniu 1939 r. ani w czasie służby okupacyjnej w Polsce sortów mundurowych z pruskimi, cynkowymi guzikami. Owszem wypadki takie zdarzały się w ostatnich miesiącach wojny, ale było to bardzo sporadyczne.
Napisano
8total4 broń Boże !!! ja nie odebrałem twojego postu jako -czepiania się :):) i chętnie czerpię wiedzę z waszych wypowiedzi :) -pozdro
Napisano
HUK-u Złoty powiedz Ty mi z łaski swojej co zastępują klamry które w vol II pokazał marecki1939" i napisał, że zastępcze. To jest właśnie to co mi wpadło w łapki i elektroliza przeżarła już prawie na wylot a i tak nic nie widać poza bardzo charakterystycznym rewersem. Pozdrawiam oczywiście.
Napisano
co sie tyczy klamry stalowej carskiej tzw.zastępczej to normalna klamra nie zastępcza ale tak sie utarło i tak chyba zostanie - w moich materiałach znalazłem dwa rozmiary - klamra że tak powiem wz.48 oficjalnie figuruje jako używana od 1848r do 1907r o wymiarach 4.4mm x 4.9mm druga wz.55 używana od 1855 do 1910 - o wymiarach 4.7mm x 5.3mm obydwie akurat posiadam - przepisy przepisami ale jak wiemy z doświadczenia te klamry wychodzą na pobojowiskach pierwszej wojny światowej co wskazuje na ich długie użytkowanie a wręcz jak mi sie wydaje dalsze jej produkowanie ze względów oszczędnościowych po 14 roku :):)
Napisano
Nie ważne w czym podawał, ważne że On i ja wiemy o co biega(zauważyłem, że część Was lubi się czepiać szczegółów w celu niejasnym). Dzięki Huk-u bardzo za pomoc, pozdrawiam.....
Napisano
adamos1975 cieszę się że mogłem pomóc, ale
kicereb ma racje to moje nie dopatrzenie oczywiście to
44mm x 49mm i 47mm x 53mm ale myślę jednak że to jest czepianie się bo na skanach jest podane w centymetrach hehehe co jednak nic nie zmienia - ale jak tego to i niech tam :):) -pozdor

http://myvimu.com/exhibit/6707-klamra-carska-stalowa-klamry-carskie-stalowe
Napisano
nie wiem .--- temat klamer stalowych carskich to też temat nie zgłębiony - wychodzą różne rozmiary, nawet wielkości normalnej klamry ,produkowane były w różnych manufakturach do tej technologii nie potrzeba było fachowców ani skomplikowanego sprzętu gdzieś nawet widziałem nie wiem czy nie tu na forum ? taką z wytłoczonym orłem .moim zdaniem były produkowane aż do końca wojny a nie tak jak podają że do 1910.

Tak jak pisałem wcześniej żołnierz miał zaszczyt ginąć tak samo z mosiężną jak i stalową za Cara ale taniej .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie