Skocz do zawartości

Jak odnaleźć grób poległego żołnierza Armii Czerwonej

wojtekA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Znajomy Ukrainiec poszukuje grobu swego dziadka poległego w walkach w okolicach Częstochowy.Pisał do biura poszukiwań PCK, ale jak na razie bez rezultatu.Ma ksero z sowieckiego wojskowego rejestru poległych, gdzie jest wpisana m.in data smierci i miejsce pochówku : zachodni kraniec lasu na północny wschód od Czestochowy". Wskazuje to, że pochówek nie był bezimienny.
Obiecałem mu pomoc.Wiem, że w Czestochowie jest duzy cmentarz radziecki, na którym pochowano ok 20 000 ludzi. Znalazłem nawet strone internetowaa gdzie jest 250 fotek nagrobków (ale akurat na te szukane nazwisko nie trafiłem)

Moje pytanie: czy gdzieś można znależć jakis wykaz osób pochowanych na takim cmentarzu ? Jak najlepiej ruszyć temat?
Napisano
Wykaz zidentyfikowanych Rosjan pochowanych na wrocławskich cmentarzach wojennych był kiedyś w Urzędzie Wojewódkim we Wrocławiu,ale to było co najmniej kilkanaście lat temu.Pamiętam że przy wejściu na któryś z cmentarzy wisiała informacja gdzie wykazy się znajdują.Może taka informacja jest na częstochowskim cmentarzu?
Napisano
Moja żona pracuje w lokalnej gazecie i miała podobną sytuację. Zgłosił się do niej rosjanin szukający grobu dziadka. Po bezowocnych wędrówkach po okolicznych cmentarzach poprosiła o pomoc PCK. Tez to troche trwało ale po około sześciu miesiącach dostała maila z informacją gdzie został on pochowany. PCK
Napisano
No i jeśli nie został pochowany na cmentarzu komunalnym - tylko gdzieś pod lasem - to PCK i inne tego typu mogą mieć problem za znalezieniem lokalizacji.
Napisano
Jeśli poległ pod Częstochową to na 99 % został pochowany na miejscowym cmentarzu. Ekshumacje przeprowadzali jeszcze w czasie trwania wojny Rosjanie po wojnie już Polacy. Niestety duża cześć pochowanych jest jako nieznani.
Najlepiej zapytać w Urzędzie Miejskim gdzie w wydziale Gospodarki komunalnej powinna być Księga Pochowanych na cmentarzu w tym wypadku powinna być w Częstochowie. Dodatkowo kopia tej księgi powinna się znajdować w Urzędzie Wojewódzkim pod którego opieka są cmentarze wojenne.Powinny się te księgi znajdować ale znam przypadki że barany z Urzędu zgubiły taką księgę. Jeśli nie figuruje na nagrobkach to nic nie znaczy,może być tam pochowany i figurować w księdze pochowanych jednakże niemieć własnego nagrobka. Była za PRL mania żeby wszystkich chować jako NN nie wiadomo dlaczego i to tyczy się zarówno Rosjan jak i Polaków. Choć były znane nazwiska pochowanych, wynikało to z głupoty, i oszustw przy budowie cmentarzy jak i z tego że zajmowali się tym niekompetentni ludzie tak samo było w przypadku ekshumacji.
Jeśli już zajrzysz do Urzędu w sprawie udostępnienia księgi, to możesz się spotkać z zachowaniami dość dziwnymi pamiętającymi jeszcze PRL ale może być bez problemów zależy wszystko od urzędnika. Mogę cię wypytać na co poco i udostępnić lub kazać napisać pismo o udostępnienie gdyż według nich jest to wszystko tajne przez poufne i byle kto z ulicy bez specjalnego pozwolenia niema do tego dostępu.Ale nie powinno być większych problemów.
Napisano
http://my.opera.com/Cz%C4%99stochowa%20Moje%20Miasto/albums/show.dml?id=212323

tutaj mam wiele fotek z nagrobkami, ale to nie wszystkie z 20 000 grobow.

Dzięki za dodatkowe info. Uderzę do UM w Częstochowie.Może coś uda się wyciagnąć....
Napisano
W sumie tak głupio, że nie potrafię kumplowi dać prostej odpowiedzi....Bo w donie komputeryzacji moznaby wszystkie dane o pochówkach (znanych)wrzucić do netu...A tak trzeba kopac...Ale będę dalej szukac.Jego dziadek faktycznie zginął z rąk Niemców.Tu żadnej polityki nie ma...
  • 1 month later...
Napisano
Witam
I jak WijtekA udało ci się dotrzeć do tych danych? Jeśli tak to bym miał prośbę poszukuję kilku osób które zginęły pod Wrocławiem a pochowani zostali w Częstochowie. Jednakże chwilowo nie wybieram się w tamte okolice i nie wiem kiedy tam będę aby to sprawdzić.
pozdrawiam
Marek
Napisano
Witam kolegow troszke odejde od tematu. W mojej miejscowojci sa takie male ogrodki dzialkowe podobno w 1945r pochowano tam niemieckich rzolniezy i ksiadz postawil karzdemu krzyz i wypisal na nich imiona i nazwiska. Rosyjscy rzolnieze jak to zobaczyli bardzo sie wsciekli i powyrywali te krzyzyki i zrobili tam ogrodki dzialkowe, w 2008r jak zburzyli stare przedszkole to zebrali troszke ziemi z tych ogrodkow i jak ja rozgarniali to znajdywali ludzkie szczatki doszli do tego ze to sa rzolnieze niemieccy poniewarz znalezli tam niesmiertelniki, chelmy,karabiny i tp. Mojego kolegi mama miala tam dzialke i czasami przy mnie wyciagali magazynki amunicje raz nawet karabin. Wedlug mnie trzeba by cos z tym zrobic przeciez niemcy to terz ludzie chcialem tam zrobic jakies dokumetacje i poszukac pare rzeczy ale nikt nie pozwolil.
Napisano
Cześć, po krótkich poszukiwaniach podano mi telefoniczny kontakt do miłej Pani, która w UM w Częstochowie w Dziale Ochrony Środowiska (!) zajmuje się grobami żołnierzy radzieckich. Posiada stary odręczny rejestr ok 1200 imiennych radzieckich grobów znajdujących się na cmentarzu komunalnym Kule" w Częstochowie, gdzie po wojnie zwieziono wszystkich ekshumowanych żołnierzy radzieckich z okolic.Problem w tym, że:
1/ Pochowanych jest tam ponad 20 000 żołnierzy i jeńców radzieckich, a rejestr zawiera tylko około 1200 nazwisk
2/rejestr jest niechronologiczny, bo uzupełniany był w miarę kolejnych ekshumacji ( a nie ma kasy na komputerowe zinwentaryzowanie)
3/numeracja kwater podana w rejestrze nie zawsze odpowiada prawdzie, bo ponoc numery te potem w terenie zmieniano.
To grzechy i bałaganiarstwo sprzed 52-53 lat

Miła Pani w ciągu paru dni sprawdziła ten rejestr na różne sposoby- szukając po imieniu i nazwisku poszukiwanego , potem po nazwisku i imieniu, a potem jeszcze po tak zwanym otczestwie " .Niestety, bez rezultatu.A to oznacza, że On tam na 99% leży, ale w bezimiennej zbiorowej mogile.

Wszystko to załatwiłem telefonicznie.
Spróbuj i Ty.Może uzyskasz lepszy wynik..
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie