mario70 Napisano 30 Wrzesień 2010 Autor Napisano 30 Wrzesień 2010 Witam. Serdecznie poproszę o pomoc w identyfikacji tyhc orzełków. Ten duzy po prawej to polski orzeł przedwojenny. Proszę po pomoc w identyfikacji, jak formacja nosiła resztę. Obok każdego orzełka, umieściłem jego nakrętkę. Bardzo dziekuję za pomoc.
mario70 Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 to zdjęcie to tylko wycinek reszty, nie chcę żebyście zawału dostali;-)
vonbromberg Napisano 30 Wrzesień 2010 Napisano 30 Wrzesień 2010 Oryginalna jest tylko ta warszawska odznaka na dole. Reszta to najprawdopodobniej falsy.
vonbromberg Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 4. orzełek DSP to niklowana stal" - model31 ciebie podpuścił. Oryginalne były z cynku srebrzonego :)
8total4 Napisano 30 Wrzesień 2010 Napisano 30 Wrzesień 2010 nie wiesz jakie formacje ich używały ale wiesz czy są oryginalne ??
model31 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Nikogo nie podpuszczalem. Oto oryginalny posrebrzany orzelek DSP", tloczony z blachy stalowej.Pozdrawiam
zukuri Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Tak z ciekawości zapytam- czy właściciel tego pudełka nie odwiedzał czasem giełdy kolekcjonerów w Lublinie ?Te carskie orły na toporach wydają mi się znajome ...Pozdrawiam, Piotr.
vonbromberg Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Kumpel ma takiego samego ale wykonanego z cynku (dzisiaj próbowałem magnesem i nie łapie). Widocznie były też stalowe. Nie wiedziałem o tym.mario70 - ten Twój to i tak inna produkcja.
model31 Napisano 30 Wrzesień 2010 Napisano 30 Wrzesień 2010 Orzelki DSP" byly tloczone w Szwajcarii wylacznie z poniklowanej lub posrebrzanej blachy stalowej. Sprawdz magnesem, czy oddzialywuje. Jezeli nie, to jest to niewatpliwie kopia.Pozdrawiam
pawel888 Napisano 30 Wrzesień 2010 Napisano 30 Wrzesień 2010 Dobre zdjęcia każdego orła, jednej i drugiej strony.Nakrętki również mile widziane. Wtedy można ustalać czy oryginał czy fals. <pozdro
stock84 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Dobre zdjęcia pojedyńczych egzemplarzy + wymiary + stop = rzeczowa identyfikacja.
stock84 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Aha dawaj zdjęcia reszty kolekcji" zaryzykujemy ten zawał...
Vorax Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 mario70 nie pekaj rob dobre foty i pokazuj konkrety.Nie takie rzeczy tutaj byly pokazywane. Na zawal musialbys sie dobrze postarac:)Pozdrawiam Vorax
mario70 Napisano 30 Wrzesień 2010 Autor Napisano 30 Wrzesień 2010 Witam. Serdecznie poproszę o pomoc w identyfikacji tyhc orzełków. Ten duzy po prawej to polski orzeł przedwojenny. Proszę po pomoc w identyfikacji, jak formacja nosiła resztę. Obok każdego orzełka, umieściłem jego nakrętkę. Bardzo dziekuję za pomoc.
mario70 Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 żeby nie być gołosłownym:-) to samo pudełko
Pablo.wpl Napisano 30 Wrzesień 2010 Napisano 30 Wrzesień 2010 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=672541#1079425w bardzo ładnych stanach są, Kupiłeś je?
mario70 Napisano 30 Wrzesień 2010 Autor Napisano 30 Wrzesień 2010 każdy z tych orłów jest na pewno oryginalny. Pytam Was koledzy o formacje jakie ich używały? Nakrętki do każdego orła są obok połozone.
Czołg_7TP Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Orzełki DSP były również alpakowe, srebrzone.mario70 nikt nie mówi, że te Twoje to na 100% falsy.Poproszono Cię jedynie o w miarę dokładne zdjęcia, najlepiej również tyłów, oraz podanie dokładnych wymiarów. Powiem szczerze, że pozostałe przedmioty z tego samego pudełka" nie robią na mnie osobiście takiego wrażenia jak te orły, które pokazałeś na pierwszym zdjęciu. Chyba, że masz na myśli z polskich rzeczy tego orzełka SP, czy te aluminiowe, wpinki pamiątkowe z orzełkiem legionowym.Na temat guzików pewnie wypowie się 8total4, jak dla mnie nie ma tam rarytasów.Jeszcze raz co do orzełka DSP. Ten Twój na zdjęciu wygląda raczej na srebrzony i patynowany, niż niklowany. I jedno co jest pewne, jeżeli jest stalowy, to na pewno ma nieoryginalną nakrętkę. Ponieważ wszystkie orzełki w tej wersji miały taką jak pokazał model31, szwajcarską, w formie guza.
Czołg_7TP Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 To tak dla udokumentowanie mojej powyższej wypowiedzi.http://allegro.pl/odznaka-dsp-i-orzel-dsp-po-jednym-oficerze-i1233884578.htmlhttp://allegro.pl/orzel-dsp-i1215866243.html
8total4 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 http://odkrywca.pl/forum.php?id_forum=7Z guzikami zapraszam tutaj.zestaw reszty fantów całkiem fajny, ale czy wszystko jest oryginalne - po tej fotce na pewno nie da się powiedzieć.Te rosyjskie orły saperów, orzeł ck cały w złotym kolorze i najbardziej jasna klamra CK na 1. rzut oka mnie się nie podobają, ale naturalnie mogę się mylić i bez dobrych fotek niewiele zdziałać.pozdrawiam.
Pytanie
mario70
Witam. Serdecznie poproszę o pomoc w identyfikacji tyhc orzełków. Ten duzy po prawej to polski orzeł przedwojenny. Proszę po pomoc w identyfikacji, jak formacja nosiła resztę. Obok każdego orzełka, umieściłem jego nakrętkę. Bardzo dziekuję za pomoc.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.