Skocz do zawartości

części do sd. kfz. 251

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się do wszystkich posiadaczy części od tego pojazdu. Możecie pochwalić się co posiadacie na zapleczu? Planuję w niedalekiej przyszłości skonstruować replikę tego cuda. (jak na zdjęciu modelu) Wpierw jednak uzbieram fundusz;) (spokojnie kawaler na wydaniu, więc odkładam puki mogę ;] )

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
No ambitny chłopie jesteś, nie ma co, najpierw 250 teraz 251... fiu fiu...

A tak z ciekawości się zapytam - jakie masz doświadczenie w pracy z zabytkowymi pojazdami albo ich replikami? Ze szczególnym naciskiem na te cięższe, gruboskórne" maszyny.

Bo już tu kiedyś taki jeden był, co chciał Tygrysa budować. Nick miał taki charakterystyczny, coś z jakimś karabinem, jakimś mauserem czy czymś takim...

a już pamiętam, 98k miał w nicku :)

pomyliłem się z tym 250. Sprawdziłem dokładnie zdjęcia itp. Wujek google mnie zmylił ;) Nie mam.Lecz w rodzinie mam kilku fachowców od blacharki.Mój wujek odrestaurowywał jakiś czas temu wannę auta z 1920 (któregoś, bo nie pamiętam;) ) Robił wszystko jak w oryginale. Główny problem widzę w gąsienicach i doborze odpowiedniego silnika. (o funduszach nie wspomnę) Tygrys przyjacielu hmmm jest za trudny.Na pierwszy rzut oka widać. Po pierwsze gabaryty, drugie blachy,nie tylko proste. Sd. kfz. o dziwo jest dość prosty do zbudowania jeśli chodzi o sam wygląd powierzchowny.

hahahahahahaha... no to się nieźle uśmiałem

Chcesz budować replikę a na dobrą sprawę nawet nie wiesz czego, bo Wujek google mnie zmylił"... Osssstro...

Sorry stary, ale z taka wiedza to wątpię abyś był w stanie zrobić poprawny model 251"

masz, pooglądaj sobie http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=648135#1068923

dzięki za link.Spokojnie coś wydziergam;) jeszcze nie robię więc nie muszę wiedzieć wszystkiego.Powoli jak sam widzisz zbieram informację. Nie jestem jakimś specem, dopiero się uczę. Z wyglądu wiem co chcę zrobić nie muszę znać tego nazwy co do kropki. Bynajmniej jak na razie;)

poruszać również. Myślę tylko nad dobraniem odpowiedniego silnika. http://odkrywca.pl/powstaje-replika-sd-kfz-222-,650315.html ta replika z tego co widzę też nie jest wierną w 100% kopią. Dlatego i moja w zamiarze ma tylko jak najbardziej przypominać oryginał z wyglądu.

cyt(poruszać również. Myślę tylko nad dobraniem odpowiedniego silnika. http://odkrywca.pl/powstaje-replika-sd-kfz-222-,650315.html ta replika z tego co widzę też nie jest wierną w 100% kopią. Dlatego i moja w zamiarze ma tylko jak najbardziej przypominać oryginał z wyglądu.)

Kolego obudziłes sie z takim pomysłem a za dwa tygodznie zapomnisz o nim - na zbudowanie repliki potrzeba solidnej hali i duuuuzo pieniążków i wiedzy a ty z tego co piszesz nie masz nawet pojecia jak sie do tego zabrać. Nie da sie tego zrobić metoda Macgyvera (mam dwa koła i silnik od pralki zbuduję prom kosmiczny) -zejdz lepiej na ziemię i zacznij od jakiegoś motocykla do remontu to bedziesz miał jakieś pojecie o tym na co sie porywasz

piękne.masz talent:) tyle że ja chciałbym coś znacznie większego a to już problem. Jednak sd. kfz. 251 ma to do siebie że blachy ma raczej kanciate. Nie trzeba ich wyginać. Dowiadywałem się już, mogę liczyć na pomoc zakładu metalurgicznego z mej miejscowości. W razie potrzeby powycinają mi części. Wiadomo coś zapłacę lecz nie tysiące;)

nie wszystko to moja ręka, odpady z tłoczni, szlifierka, młotek, gilotynka do blachy, spawarka. Normalne rzeczy to co każdy ma w kuchni. 1:16 Mały modelarz na xero zwiększenie A4 na A3 i zabawa na całego. To nie talent
, po prostu miałem czym zrobić

trzeba mieć talent i pasje by coś takiego zrobić. Postarałeś się:) normalnie cieszy oko;) Jaj ja zacznę robić replikę w skali 1:1 to wznowie ten wątek. Czekam teraz na kontrakt. Z zawodu jestem technikiem nawigatorem morskim, w dodatku kawaler i nic mnie nie ogranicza;) własnych wydatków na miesiąc mam może na 300zł, cała reszta dla mnie. Dlatego wierzę w swe siły. Pieniądz się znajdzie to i robota ruszy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie