Diakon227 Napisano 27 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Witam. Zwracam się do wszystkich posiadaczy części od tego pojazdu. Możecie pochwalić się co posiadacie na zapleczu? Planuję w niedalekiej przyszłości skonstruować replikę tego cuda. (jak na zdjęciu modelu) Wpierw jednak uzbieram fundusz;) (spokojnie kawaler na wydaniu, więc odkładam puki mogę ;] ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 27 Wrzesień 2010 Share Napisano 27 Wrzesień 2010 No ambitny chłopie jesteś, nie ma co, najpierw 250 teraz 251... fiu fiu...A tak z ciekawości się zapytam - jakie masz doświadczenie w pracy z zabytkowymi pojazdami albo ich replikami? Ze szczególnym naciskiem na te cięższe, gruboskórne" maszyny.Bo już tu kiedyś taki jeden był, co chciał Tygrysa budować. Nick miał taki charakterystyczny, coś z jakimś karabinem, jakimś mauserem czy czymś takim...a już pamiętam, 98k miał w nicku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 27 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2010 pomyliłem się z tym 250. Sprawdziłem dokładnie zdjęcia itp. Wujek google mnie zmylił ;) Nie mam.Lecz w rodzinie mam kilku fachowców od blacharki.Mój wujek odrestaurowywał jakiś czas temu wannę auta z 1920 (któregoś, bo nie pamiętam;) ) Robił wszystko jak w oryginale. Główny problem widzę w gąsienicach i doborze odpowiedniego silnika. (o funduszach nie wspomnę) Tygrys przyjacielu hmmm jest za trudny.Na pierwszy rzut oka widać. Po pierwsze gabaryty, drugie blachy,nie tylko proste. Sd. kfz. o dziwo jest dość prosty do zbudowania jeśli chodzi o sam wygląd powierzchowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 27 Wrzesień 2010 Share Napisano 27 Wrzesień 2010 masz pół miliona złotych w kieszeni? [nie, nie tego miliona sprzed dewaluacji, tylko takiego współczesnego] ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 27 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2010 nie;p lecz mam wyobraźnię;) jak powiedziała kiedyś pewna znana osoba wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.oby miał rację;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 27 Wrzesień 2010 Share Napisano 27 Wrzesień 2010 hahahahahahaha... no to się nieźle uśmiałemChcesz budować replikę a na dobrą sprawę nawet nie wiesz czego, bo Wujek google mnie zmylił"... Osssstro...Sorry stary, ale z taka wiedza to wątpię abyś był w stanie zrobić poprawny model 251"masz, pooglądaj sobie http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=648135#1068923 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 27 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2010 dzięki za link.Spokojnie coś wydziergam;) jeszcze nie robię więc nie muszę wiedzieć wszystkiego.Powoli jak sam widzisz zbieram informację. Nie jestem jakimś specem, dopiero się uczę. Z wyglądu wiem co chcę zrobić nie muszę znać tego nazwy co do kropki. Bynajmniej jak na razie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Ale to będzie miało tylko i wyłącznie wyglądać? Czy może jeszcze będzie się poruszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 poruszać również. Myślę tylko nad dobraniem odpowiedniego silnika. http://odkrywca.pl/powstaje-replika-sd-kfz-222-,650315.html ta replika z tego co widzę też nie jest wierną w 100% kopią. Dlatego i moja w zamiarze ma tylko jak najbardziej przypominać oryginał z wyglądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Jak chcesz rozwiązać zmienne prędkości przewijania każdej gąsienicy w zależności od kątu skrętu kół przednich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 cyt(poruszać również. Myślę tylko nad dobraniem odpowiedniego silnika. http://odkrywca.pl/powstaje-replika-sd-kfz-222-,650315.html ta replika z tego co widzę też nie jest wierną w 100% kopią. Dlatego i moja w zamiarze ma tylko jak najbardziej przypominać oryginał z wyglądu.) Kolego obudziłes sie z takim pomysłem a za dwa tygodznie zapomnisz o nim - na zbudowanie repliki potrzeba solidnej hali i duuuuzo pieniążków i wiedzy a ty z tego co piszesz nie masz nawet pojecia jak sie do tego zabrać. Nie da sie tego zrobić metoda Macgyvera (mam dwa koła i silnik od pralki zbuduję prom kosmiczny) -zejdz lepiej na ziemię i zacznij od jakiegoś motocykla do remontu to bedziesz miał jakieś pojecie o tym na co sie porywasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 dobrze czasowo zamykam temat. Jeśli coś się ruszy w tą stronę to poinformuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 zawsze moze podjechać do nas do Bielska, zobaczy na warsztacie na co się porywa.... Wujek co robi w blacharce to troche malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Tym bardziej ,żew Sdkfz 250 czy 251 jest z troche grubszej blachy niz ta w mercedesach i Wujek moze nie dac rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Zaraz ja zrobiłem tygrysa... z blachy 1,8 mm wersja HMoże wujek da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 O proszę i sdkfz 251i co da się? da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 o tu jeszcze jedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 piękne.masz talent:) tyle że ja chciałbym coś znacznie większego a to już problem. Jednak sd. kfz. 251 ma to do siebie że blachy ma raczej kanciate. Nie trzeba ich wyginać. Dowiadywałem się już, mogę liczyć na pomoc zakładu metalurgicznego z mej miejscowości. W razie potrzeby powycinają mi części. Wiadomo coś zapłacę lecz nie tysiące;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 masz widzę profesjonalną tokarkę na stanie by wyciąć takie koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 dokładnie skalowałeś swoje pojazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 nie wszystko to moja ręka, odpady z tłoczni, szlifierka, młotek, gilotynka do blachy, spawarka. Normalne rzeczy to co każdy ma w kuchni. 1:16 Mały modelarz na xero zwiększenie A4 na A3 i zabawa na całego. To nie talent, po prostu miałem czym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 trzeba mieć talent i pasje by coś takiego zrobić. Postarałeś się:) normalnie cieszy oko;) Jaj ja zacznę robić replikę w skali 1:1 to wznowie ten wątek. Czekam teraz na kontrakt. Z zawodu jestem technikiem nawigatorem morskim, w dodatku kawaler i nic mnie nie ogranicza;) własnych wydatków na miesiąc mam może na 300zł, cała reszta dla mnie. Dlatego wierzę w swe siły. Pieniądz się znajdzie to i robota ruszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 my tu gadu gadu a jeszcze nikt nie pochwalił się posiadaniem części od tego pojazdu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Podobają mi się Twoje modele Slajmi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon227 Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Slajmi nie sprzedajesz bądź nie robisz na zamówienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.