Skocz do zawartości
  • 0

Skrzydło pruskiego Orła

gigulek52

Pytanie

Napisano

Wita: znalezisko przedstawia część skrzydła,posiada napis UND VATERLAND po prztłuaczeniu (i ojczyzna)jak się nie mylę.
Materiał brąz grubość około 0.25mm.Po szperaniu w internecie nic konkretnego nie znalazłem.Moje przypuszczenia to jakaś część emblematu,sztandaru lub czegoś podobnego.W okolicy gdzie znalazłem toczyły się walki Prusko Rosyjskie,może z kolegów będzie mógł coś więcej o tym znalezisku powiedzieć.
Pozdrawiam.
Ps.przepraszam za jakość zdjęcia.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
o rany...ale poczułem się zdołowany......głupkiem się urodziłem, kretynem umrę ......

a na marginesie - nie jestem papieżem, gdzie moje słowo to dogmat ... a każdy ma prawo do własnych poszukiwań i zdobywania wiedzy.
Napisano
Też nie uważam mojego słowa za dogmat, więc postów nie nabijam. Pierwszą linijkę wykreśl z myśli i wznieś puchar wraz ze mną za wygraną (L)egii. pozdro chłopaki!
Napisano
nie jestem kibicem L ani innej drużyny.....

przesyłam ukłony, życząc dobrej, spokojnej nocy i kolorowych snów..........

P.S. ja też nie nabijam ...................
Napisano

Wita: znalezisko przedstawia część skrzydła,posiada napis UND VATERLAND po prztłuaczeniu (i ojczyzna)jak się nie mylę.
Materiał brąz grubość około 0.25mm.Po szperaniu w internecie nic konkretnego nie znalazłem.Moje przypuszczenia to jakaś część emblematu,sztandaru lub czegoś podobnego.W okolicy gdzie znalazłem toczyły się walki Prusko Rosyjskie,może z kolegów będzie mógł coś więcej o tym znalezisku powiedzieć.
Pozdrawiam.
Ps.przepraszam za jakość zdjęcia.

Napisano
Pierwsze co to zapoznaj się z Regulaminem i poprawnie tytułuj wątki!

Pełen napis brzmi MITT GOTT FUR KONIG UND VATERLAND, a Boga Króla i Ojczyznę", znane pruskie hasło. Skrzydło pochodzi od pruskiego orzełka.
Napisano
1. Swiety82 - po pierwsze, jeśli już, to MIT GOTT FÜR KÖNIG UND VATERLAND" - umlauty są istotne - a po drugie oznacza to Z Bogiem za Króla i Ojczyznę", a to różnica.
2. tyfus - skąd wiesz, że nie z czako jegrów? Orzeł jest uniwersalny i choć najprawdopodobniej pochodzi z pickelhaube, to wróżką żaden z nas nie jest.
witam/żegnam ponownie i pozdro :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie