Skocz do zawartości

sygnet

Faber94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

sygnet znaleziony dzisiaj. wyglada na stary a litery na nim kompletnie niczego mi nie przypominaja. wlasciwie nie jestem pewien czy sa to litery czy tez symbole

• 6 months later...
Napisano
Trochę czasu minęło a przeglądając ostatnio moje fanty natknąłem się na niego i znów jestem ciekaw tego sygnety/gmerka? nadal nikt mi nie odpowiedział co to jest albo chociaż z jakich lat może pochodzić. Wie ktoś coś?
Napisano
Witam,
Początkowo rzucił mi się w oczy symbol (tylko, że odwrócony na tej fotce) taki jak na srebrnych szelągach Krystyny - takie niby T ;)

Następnie po kilku sekundach zobaczyłem na tym sygnecie dwie postacie obejmujące się lub trzymające za ręce.

Do powyższego na bokach widać jakieś napisy chyba po grecku.

Fant fajny i na 100% stary, ekspertem nie jestem ale oceniam go na V-X w.

Pozdrawiam.
Napisano
...chociaż te symbole z lewej strony przypominają nieco hebrajskie litery: n (nun), g (gimel), h (hej), f (szin) te litery razem tworzą skrót hebrajskiego zdania: es gadol haja szam" (wielki cud zdarzył się tam"). Żydowski relikt chanukowy?

Zdrów!
Napisano
dzięki wam bardzo, już coś wiem. jeśli będę miał okazję to zrobię lepsze zdjęcia by było widać wszystkie symbole i wrzucę jeszcze raz.
pzdr
Napisano
Myślę, że mógłbyś też odbić ten sygnet w czymś miękkim. Może łatwiej ktoś obeznany z tematem i znający te symbole mógłby je odczytać. Tylko uważaj, żeby odciskając w tym miękkim materiale nie zniszczyć patyny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie