Skocz do zawartości
  • 0

Hełm niemiecki

ktos451

Pytanie

Napisano
Mam hełm niemiecki z II Wojny Światowej znaleziony w stodole w Opalewie (lubuskie,14km na zach. od Zbąszynka), chciałbym się coś o nim dowiedzieć.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio zagłębiają się w historię terenu stwierdziłem, że na 90% jest to hełm HJ, niedaleko tego Opalewa, w Dąbrówce Wlkp. mieli swoja siedzibę, a hełm jest w najmniejszym rozmiarze (pewnie ludzie po wojnie rozkradli ich budynek, a każdy brał co chwycił w ręce).
Napisano
Mam hełm niemiecki z II Wojny Światowej znaleziony w stodole w Opalewie (lubuskie,14km na zach. od Zbąszynka), chciałbym się coś o nim dowiedzieć.
Napisano
mam jeszcze pytanie, na zdjęciu od przodu widać spore wgniecenie, co można z tym zrobić i czy opłaca się wkładać fasunek od polskiego wz.50
Napisano

Zapewne jest to małe P a skrót producenta powinien brzmieć hkp ( Sachsische Emaillier u. Stanzwerke, Lauter, Germany ).
Obok powinien być rozmiar czerepu ( u mnie jest 68 ) . Numery te często nie są dobrze odbite .

Napisano
Jak dla mnie dziwne pytanie czy sie oplaca. Jak dla mnie oplaca sie jaknajbardziej zwlaszcza ze dzwon wyglada na bardzo zdrowy. Z wgnieceniem bym nie kombinowal bo szkoda by bylo gdyby przy prostowaniu pekl. Zostawilbym tak jak jest ewentualnie z braku orginalnego fasunku wstawil tak jak mowisz z wz.50. Same nity niedawno widzialem za rozsadna cene na alledrogo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie