jaro1979 Napisano 22 Wrzesień 2010 Autor Napisano 22 Wrzesień 2010 WitamNie bardzo sie orientuje w monetkach tego typu i niestety nie udalo mi sie go samodzielnie zidentyfikowac; prosze o pomoc.
jaro1979 Napisano 22 Wrzesień 2010 Autor Napisano 22 Wrzesień 2010 I druga strona. Przepraszam za jakosc zdjecia ale dzis juz lepszego nie zrobie. Mam nadzieje ze wystarczy do id. Z gory dzieki i pozdrawiam
jaro1979 Napisano 22 Wrzesień 2010 Autor Napisano 22 Wrzesień 2010 Na mojej monetce widnieje korona zupelnie innego ksztaltu (plaska u podstawy a do tego z malym krzyzem pod nia) wiec, mimo ze sie nie znam, nie moge sie zgodzic z teoria ze to polgrosz Zygmunta Starego. Ale dzieki Majos za dobre checi:)
A.D.M. Napisano 22 Wrzesień 2010 Napisano 22 Wrzesień 2010 Półgrosz Władysława Jagiełły - nieco rzadziej pojawiająca się odmiana z krzyżykiem pod koroną.
sigis3 Napisano 26 Wrzesień 2010 Napisano 26 Wrzesień 2010 Witam! Na zdjęciach niewiele widać, ale moneta przypomina bardziej półgrosz Władysława Jagiełły. Wokół korony powinien być napis gotykiem (da się czytać, trochę wysiłku!) MONETA WLADISLAI, wokól orła REGIS POLONIE. Dla porównaniahttp://www.ruinyizamki.pl/krolowie/jagiello.htmlhttp://www.pgnum.pl/pgnstore/polska-1501-roku-c-230.html?osCsid=d3d01c7a93fc686eaf397a2eee52fa57(Półgrosze Kazimierza Jagiellończyka są mniejsze, średnica ok.19mm, wokół korony mają napis gotykiem REGIS POLONIE, wokól orła MONETA KASIMIRI. Pod koroną znajduje się herb Poraj (róża)).
sigis3 Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 Szanowny Administratorze tego szacownego forum! Piszę z prośbą o wyjaśnienie, dlaczego nie został tu umieszczony mój wczorajszy wpis dotyczący tego wątku. Ponieważ poświęciłem chwilę swojego czasu na tamtą wypowiedź, przeglądałem swoje zbiory oraz jakieś strony w internecie, niezamieszczenie mojego wpisu, choćby był błędny, uważam za brak szacunku i zniechęcenie do poświęcania uwagi temu forum w przyszłości.Wydawało mi się, że opinie krytyczne, podparte jakimiś sensownymi dowodami, są warte choćby przedyskutowania i na tym opiera się zasada funkcjonowania forum. Odrzucenie wpisu wpisu przez administratora zawęża nieco dyskusję. Ponad to uważam, że powinienem dostać jakąś informację zwrotną, typu piszesz głupoty", wpis niemerytoryczny" lub coś podobnego. Pozdrawiam, J.Anossi
tyfus Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 sigis3 - Szanowny Użytkowniku tego Szacownego Forum.w celach informacyjnych, pragnę Cię poinformować, iż Moderatorzy na tym forum pracują charytatywnie, mają swoją pracę, dom i obowiązki - nikt z nas nie przesiaduje na ODK 24 godziny na dobę i nie prześciga się w odkrywaniu" postów ani nie analizuje ich zawartości merytorycznej. Każda opinia jest cenna, czasem zdarza się, że może być błędna, ale to zasygnalizują inni Użytkownicy Forum.Twój post po prostu musiał poczekać, aż ktoś z Szanownych Moderatorów go przeczyta i zatwierdzi :)Cierpliwość jest w takich wypadkach nieodzowna, a następnym razem prosiłbym o informację na priv do Moderatora.Z wyrazami szacunku, tyfus
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.