Skocz do zawartości

Pieczęć i orzełek

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pieczęć jest wyraźna, ale nie potrafię jej odczytać:( To niebieskie to oczywiście moja farbka... ale nieumiejętnie to jakoś odbiłem...

Orzełek podobno policyjny, IIRP, ale czy tak jest?

Napisano
Dziękuję. Tylbor to chyba nazwisko, bodajże żydowskie... S.M. - imiona? Warschau - czyli, że okupacyjna? Polska? Niemiecka? Czy mozesz mi coś więcej napisać. Bardzo dziękuję za lustrzankę:)
Napisano
bardzo dziękuję! Na pierwszej liscie z ebuw jest Tylbor S. M. (jest też Tylbor S.) Czy S. M. To imię pierwsza litera imienia męża i zona jak J.M. Kowalscy... czy to pierwsze i drugie imię właściciela pieczęci?
Napisano
Sprawdź jeszcze trop wcześniejszy - Warszawa pod administracją niemiecką 1915 - 1918.
Jest jeszcze spis firm warszawskich z okresu miedzywojennego - może bjar coś pomoże, bo chyba dysponuje takowym.
Napisano
w Księdze adresowej przemysłu, handlu i rolnictwa w Polsce z 1916 r. na str. 78 wymieniona jest firma: S.M.Tylbor, hurtowy skład obuwia ul. Nalewki 38.
Napisano
Dziękuję, czyli najprawdopodobniej jest to pieczęć magazynu obuwniczego z Warszawy zlokalizowanego przed wojną na ul/ Nalewki 38. Sądząc po nazwisku i wykazie dobroczyńców w 1926 roku S.M. Tylbor (widocznie nazwisko właściciela sklepu obuwniczego) ów Tylbor był żydem. Pozostaje pytanie czy to [pieczątka z okresu okupacji? Ul. Nalewki znajduje się w Warszawie dzisiaj pomiędzy Anielewicza a Andersa a więc jeśli się nie mylę na terenie byłego getta żydowskiego. Jednak ponoć większość pieczęci, znaczków itd. z getta miała w stylistyce gwiazdę Dawida. A więc być może to raczej lata 1915-1918? Pozostaję z tym ważnym pytaniem i jeśli ktoś może mi pomóc w odnalezieniu odpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Zastanawiające jest, dlaczego nie ma tam nawet jednej hebrajskiej litery.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie