feld Napisano 7 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2010 Znalazlem pare srebnych 19-wiecznych łancuszkow ,które lezaly w kwasnej glebie.W swojej głupocie wrzucilem je do octu i zapomniałem o nich.Teraz jak je wyciagnełem nabrały czerwonej barwy.Jak to oczyscic,czy zna ktos jakąs metode?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 7 Wrzesień 2010 Share Napisano 7 Wrzesień 2010 a możesz wrzucić foto bo to by pomogło. jesli srzebrzenie sie rozpusiciło to teraz bedziesz miał ładny czerwony łańcuszek:) jesli natomiast łancuszek nie był srebrzony lecz ze stopu . to musisz teraz zetrzec tą warstwe czymkolwiek co sciera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 7 Wrzesień 2010 Share Napisano 7 Wrzesień 2010 To czerwone jest tlenkiem miedzi(I) lub miedzią metaliczną (bardziej prawdopodobne). W pierwszym przypadku powinien wystarczyć amoniak lub dowolny płyn do czyszczenia srebra. Ale jeżeli to miedź wydzieliła sie na srebrze to albo trzeba ją będzie zetrzeć mechanicznie, albo spróbować rozpuścić w wytrawiaczu do obwodów drukowanych - chlorek żelaza albo nadsiarczan sodu (do dostania na allegro). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 8 Wrzesień 2010 Share Napisano 8 Wrzesień 2010 A ja słyszałem że jak się srebro moczy w serwatce to też pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 na trawienie ? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 przeczyszczenie:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.