mike_whiskey Posted September 3, 2010 Author Share Posted September 3, 2010 Wielokrotnie będąc w terenie znajdujemy coś i zastanawiamy się z jakiego okresu to przedmiot a przynajmniej chcemy znać ramy czasowe.Zakładam ten wątek, żebyśmy mogli sobie odpowiadać na pytania od kiedy...?" i do kiedy...?".Pozdro,Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted September 3, 2010 Author Share Posted September 3, 2010 Najlepiej żebyśmy numerowali kolejne pytania i odpowiadali w odpowiedzi na pytanie numer... - żeby był porządek i było wiadomo na które pytanie akurat czytamy odpowiedź :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted September 3, 2010 Author Share Posted September 3, 2010 To zacznę:1. Od kiedy zaczęto stosować aluminiowe tzw. polmosy do zakręcania butelek?2. Do kiedy stosowano kute kowalskie gwoździe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pustertal Posted September 3, 2010 Share Posted September 3, 2010 Do mike_whiskey,Odpowiadam z pamięci i doświadczenia :odp.1Ostatni raz piłem czystą kapslowaną cynkowym, zrywanym kapslem na licealnej wycieczce do Ojcowa, późną zimą (koniec stycznia - początek marca) 1973, w sobotę. W niedzielę w Dzienniku" ogłoszono podwyżkę cen alkoholu. Czysta zdrożała z 56 zł/0,5 l na siedemdziesiąt parę zł.odp.2Gwoździe kuto, w razie braku fabrycznych, co się zdarzało, do połowy lat 60-tych, hacele do podkuwania koni jeszcze dłużej. Kucie haceli widziałem osobiście latem 74, gdzieś na wsi w Centralnej Polsce. Piszę gdzieś" ponieważ podróżowałem autostopem i nie pamiętam przypadkowej trasy.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted September 3, 2010 Author Share Posted September 3, 2010 1. Pusteral, a wiesz może OD kiedy stosuje się nakręcane kapsle na butelki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pustertal Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Precyzyjnie odpowiedzieć się nie potrafię, bazuję jedynie na swojej kiepskiej pamięci. Był to chyba okres wczesnego Gierka. A może nakrętki stosowano wcześniej ale tylko na eksport i dla Pewex'u ? Musiał byś sprawdzić jakie huty szkła produkowały wtedy butelki dla Polmosu (kiedy powstał Polmos?) i która z nich jako ostatnia wytwarzała monopolowe butelki bez gwintu. Może ktoś zna jakąś monografię lub inne źródła dot. historii przemysłu szklarskiego w powojennej Polsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1234321 Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 W odpowiedzi pustertala odnośnie gwoździ do podkówania koni wkradł się bład w nazewnictwie, gwoździe do przybijania koni to hufnale, hacel to element wkręcany w podkowę który zapobiega ślizganiu się konia na oblodzonej powierzhni. na zdjęciu jest hufnal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek1234321 Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 A to jest hacel, być może obydwa przedmioty odkuwano ręcznie, ale należy nazywać rzeczy zgodnie z ich rzeczywistą nazwą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pustertal Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 wojtek1234321,dziękuję za korektę, jestem cienki w jeździectwie i powożeniu.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
major02 Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 a www.google.pl nie gryzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
spid3r Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 To i ja mam pytanie które mnie bardzo zastanawia :)Od kiedy są stosowane wyroby cynowe i ołowiane codziennego użytku oraz figurki i kiedy ich produkcja się zakończyła ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMPAI Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Ołowiane i cynkowe figurki są produkowane do dzisiaj....Co więcej po okresie zauroczenia plastikiem---moda na nie wyraźnie wraca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMPAI Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Miało być--figurki cynowe a nie cynkowe....Ot , taki '' czeski '' błąd specjalnie dla spid3r'a....:)A swoją drogą dokładnych ram czasowych nikt Ci nie poda--wyroby cynowe znane są od wczesnego średniowiecza do dzisiaj.Ołów to zdecydowanie starsza bajka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
spid3r Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 EMPAI dziękuję :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMPAI Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 mały offik--słyszałem spid3r , że niedługo atakujemy Twoje rodzinne tereny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
spid3r Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Tak, w czwartek albo piatek przyszłego tygodnia :) Miejscówka posiadająca nie tylko bogatą historię, ale także cudowne widoki zapierające dech w piersiach :)Za dzieciaka nasłuchałem się sporo od dziadków i rodziców na temat tego miejsca, zatem powinno być ciekawie :DCzekam tylko na potwierdzenie daty od naszego kierowcy :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMPAI Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Już się nie mogłem doczekać...rzućcie pracę....he heW takim razie dozo na poletku...:)P.S.Gratuluję carskiego medalu , szkoda że taki stan.Z pola , czy szuflada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
spid3r Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Z mojej bogatej działki na której był niegdyś dwór jakiejś rodziny rosyjskiej i obok której przebiegał trakt, a w późniejszych latach pomieszczenia mieszkalne pracowników młyna.W okolicy znajdował się młyn, który wysadzili niemcy wraz z właściecielem i kilkoma pracownikami :( oraz kolej wąskotorowa, po której już nie ma śladu.Starsi ludzi to najcudowniejze źródło informacji z którego dzięki mnie skorzystali już kustosze dwóch muzeów :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMPAI Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Taka działeczka to skarb....:)Jeszcze raz gratulacje....P.S.Ciekawe kiedy dostaniemy opr za offy na cudzym wątku ? hehemike--wybacz...:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted September 15, 2010 Author Share Posted September 15, 2010 Zaproście mnie na wykopki, to nie będzie OPRu ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted September 15, 2010 Author Share Posted September 15, 2010 Od kiedy zaczęto stosować drut kolczasty?Znalazłem w lecie drut wrośnięty w potężne drzewo.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Zapewne jeszcze w XIX wieku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper85 Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Drut_kolczasty Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyniek Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Przepraszam, to wątek założony, że się tak wyrażę dla jaj"?? myślę, że od tego jest identyfikacja. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_whiskey Posted September 15, 2010 Author Share Posted September 15, 2010 Zbyniek, nie dla jaj, ale cieszymy się Twoim dobrym humorem :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.