mike_whiskey Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Napisano 3 Wrzesień 2010 Wielokrotnie będąc w terenie znajdujemy coś i zastanawiamy się z jakiego okresu to przedmiot a przynajmniej chcemy znać ramy czasowe.Zakładam ten wątek, żebyśmy mogli sobie odpowiadać na pytania od kiedy...?" i do kiedy...?".Pozdro,Michał
mike_whiskey Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Napisano 3 Wrzesień 2010 Najlepiej żebyśmy numerowali kolejne pytania i odpowiadali w odpowiedzi na pytanie numer... - żeby był porządek i było wiadomo na które pytanie akurat czytamy odpowiedź :)
mike_whiskey Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Napisano 3 Wrzesień 2010 To zacznę:1. Od kiedy zaczęto stosować aluminiowe tzw. polmosy do zakręcania butelek?2. Do kiedy stosowano kute kowalskie gwoździe?
pustertal Napisano 3 Wrzesień 2010 Napisano 3 Wrzesień 2010 Do mike_whiskey,Odpowiadam z pamięci i doświadczenia :odp.1Ostatni raz piłem czystą kapslowaną cynkowym, zrywanym kapslem na licealnej wycieczce do Ojcowa, późną zimą (koniec stycznia - początek marca) 1973, w sobotę. W niedzielę w Dzienniku" ogłoszono podwyżkę cen alkoholu. Czysta zdrożała z 56 zł/0,5 l na siedemdziesiąt parę zł.odp.2Gwoździe kuto, w razie braku fabrycznych, co się zdarzało, do połowy lat 60-tych, hacele do podkuwania koni jeszcze dłużej. Kucie haceli widziałem osobiście latem 74, gdzieś na wsi w Centralnej Polsce. Piszę gdzieś" ponieważ podróżowałem autostopem i nie pamiętam przypadkowej trasy.Pozdrawiam
mike_whiskey Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Napisano 3 Wrzesień 2010 1. Pusteral, a wiesz może OD kiedy stosuje się nakręcane kapsle na butelki?
pustertal Napisano 4 Wrzesień 2010 Napisano 4 Wrzesień 2010 Precyzyjnie odpowiedzieć się nie potrafię, bazuję jedynie na swojej kiepskiej pamięci. Był to chyba okres wczesnego Gierka. A może nakrętki stosowano wcześniej ale tylko na eksport i dla Pewex'u ? Musiał byś sprawdzić jakie huty szkła produkowały wtedy butelki dla Polmosu (kiedy powstał Polmos?) i która z nich jako ostatnia wytwarzała monopolowe butelki bez gwintu. Może ktoś zna jakąś monografię lub inne źródła dot. historii przemysłu szklarskiego w powojennej Polsce.
wojtek1234321 Napisano 4 Wrzesień 2010 Napisano 4 Wrzesień 2010 W odpowiedzi pustertala odnośnie gwoździ do podkówania koni wkradł się bład w nazewnictwie, gwoździe do przybijania koni to hufnale, hacel to element wkręcany w podkowę który zapobiega ślizganiu się konia na oblodzonej powierzhni. na zdjęciu jest hufnal.
wojtek1234321 Napisano 4 Wrzesień 2010 Napisano 4 Wrzesień 2010 A to jest hacel, być może obydwa przedmioty odkuwano ręcznie, ale należy nazywać rzeczy zgodnie z ich rzeczywistą nazwą.
pustertal Napisano 4 Wrzesień 2010 Napisano 4 Wrzesień 2010 wojtek1234321,dziękuję za korektę, jestem cienki w jeździectwie i powożeniu.Pozdrawiam
spid3r Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 To i ja mam pytanie które mnie bardzo zastanawia :)Od kiedy są stosowane wyroby cynowe i ołowiane codziennego użytku oraz figurki i kiedy ich produkcja się zakończyła ?
EMPAI Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Ołowiane i cynkowe figurki są produkowane do dzisiaj....Co więcej po okresie zauroczenia plastikiem---moda na nie wyraźnie wraca.
EMPAI Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Miało być--figurki cynowe a nie cynkowe....Ot , taki '' czeski '' błąd specjalnie dla spid3r'a....:)A swoją drogą dokładnych ram czasowych nikt Ci nie poda--wyroby cynowe znane są od wczesnego średniowiecza do dzisiaj.Ołów to zdecydowanie starsza bajka...
EMPAI Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 mały offik--słyszałem spid3r , że niedługo atakujemy Twoje rodzinne tereny ?
spid3r Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Tak, w czwartek albo piatek przyszłego tygodnia :) Miejscówka posiadająca nie tylko bogatą historię, ale także cudowne widoki zapierające dech w piersiach :)Za dzieciaka nasłuchałem się sporo od dziadków i rodziców na temat tego miejsca, zatem powinno być ciekawie :DCzekam tylko na potwierdzenie daty od naszego kierowcy :D
EMPAI Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Już się nie mogłem doczekać...rzućcie pracę....he heW takim razie dozo na poletku...:)P.S.Gratuluję carskiego medalu , szkoda że taki stan.Z pola , czy szuflada?
spid3r Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Z mojej bogatej działki na której był niegdyś dwór jakiejś rodziny rosyjskiej i obok której przebiegał trakt, a w późniejszych latach pomieszczenia mieszkalne pracowników młyna.W okolicy znajdował się młyn, który wysadzili niemcy wraz z właściecielem i kilkoma pracownikami :( oraz kolej wąskotorowa, po której już nie ma śladu.Starsi ludzi to najcudowniejze źródło informacji z którego dzięki mnie skorzystali już kustosze dwóch muzeów :D
EMPAI Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Taka działeczka to skarb....:)Jeszcze raz gratulacje....P.S.Ciekawe kiedy dostaniemy opr za offy na cudzym wątku ? hehemike--wybacz...:)
mike_whiskey Napisano 15 Wrzesień 2010 Autor Napisano 15 Wrzesień 2010 Zaproście mnie na wykopki, to nie będzie OPRu ;)
mike_whiskey Napisano 15 Wrzesień 2010 Autor Napisano 15 Wrzesień 2010 Od kiedy zaczęto stosować drut kolczasty?Znalazłem w lecie drut wrośnięty w potężne drzewo....
Trooper85 Napisano 15 Wrzesień 2010 Napisano 15 Wrzesień 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Drut_kolczasty
zbyniek Napisano 15 Wrzesień 2010 Napisano 15 Wrzesień 2010 Przepraszam, to wątek założony, że się tak wyrażę dla jaj"?? myślę, że od tego jest identyfikacja. pozdr
mike_whiskey Napisano 15 Wrzesień 2010 Autor Napisano 15 Wrzesień 2010 Zbyniek, nie dla jaj, ale cieszymy się Twoim dobrym humorem :]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.