Rujewit Napisano 31 Sierpień 2010 Autor Napisano 31 Sierpień 2010 Właśnie dziś dostałem od allegro taką informację : Jeśli sprzedajesz na Allegro antyki, starocie lub pamiątki, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. 5 czerwca 2010 roku weszły w życie nowe przepisy dotyczące wywozu zabytków z Polski.Co się zmieniło?Dotychczas zagraniczna wysyłka każdego przedmiotu starszego niż 55 lat wymagała specjalnego zezwolenia. Teraz sprzedasz i wyślesz nawet 100-letnią porcelanę! Od 5 czerwca prawo pozwala wywozić z Polski wszystkie przedmioty zabytkowe poza tymi, które znajdują się na liście szczególnie cennych i wartościowych.Jak na tym zyskać?Nowe przepisy to dla obcokrajowców większa szansa na zakup polskich zabytków. Dla Ciebie to więcej kupujących na Twoich aukcjach.Zaznacz opcję Zgadzam się na wysyłkę za granicę w formularzu sprzedaży i pozwól, by kupowali u Ciebie także Użytkownicy serwisów międzynarodowych. Ta zmiana Ci się opłaci!" Co o tym myślicie ? Jak dla mnie to zły pomysł bo widząc jak to się rozwija, powoli będziemy dożyć do tego, że z Polski będzie można wywieźć wszystko, no możne nie wszystko..
jacenty2004 Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 A który to funkcjonariusz z aledrogo taką informację Ci przysłał i dla kogo jest ten PRZEPIS ? Dla sprzedających ,kupujących , czy tych którzy robią naloty i przeszukania o 6 rano na podstawie donosu ? Jak sprzedasz szwabski guzik to i tak trzeba cię przetrzepać , bo możesz mieć pod łóżkiem jeszcze inne nielegalnie przywłaszczone guzikowe skarby narodowe :)
Vorax Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Rujewit a co za problem ze ktos kupi lub sprzeda?Moim zdaniem przepisy sa dobre bo odzdzielaja ziarno od plew i zapobiegaja takim sytuacjom ze na lotnisku jelopy celnicy zabierali dziecku laurke narysowana dla mamy(niby papirus) lub kwestionowali doniczke z ikei jako donice egipska.Ja sam mialem sytuacje ze celnik baardzo podejrzliwie patrzy l i ogladal moja chinska sprzaczke od paska ze niby jest antyczna.Malo co a bym nie polecial.Z zagranicy mozna sprowadzac wszystko aby tylko kasy wystarczylo(i to czesto w leszych stanach i za lepsza kase jak ceny w Polsce) wiec dlaczego jakies bzdury nie mozna sprzedawac i w druga strone?Komuna zostala ukrucona na szczescie w tym przypadku.Pozdrawiam Vorax
drops072 Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 tak samo dostałem taką wiadomość od Allegro ale czy każdą paczkę wysłaną za granice będą otwierać i sprawdzać nie chce mi się wierzyć możne co 10 sprawdzą
Vorax Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 drops sprawdza co ktoras,wystarczy z wstawisz do srodka wydruk z aukcji i ew ksero zapisu i musza sie odp... a nie zatrzymac do wyjasnienia jako wielki przemyt jak bylo do tej pory.Tak samo robia ludzie wysylajac cos np z Eu i jest spokoj.To sa cywilizowane metody ktore wreszcie doszly do nas.
traper6 Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Drops072Wszystkie paczki które idą za granicę (i nie tylko) są prześwietlane i nie ma na to wyjątku.Komisyjne sprawdzenie (otwarcie) paczki następuje ,gdy jest podejrzenie o przesyłanie towarów niezgodnych z przepisami Poczty Polskiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.