Sekal Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 Witam. Dwa pytania. 1.Jaki to model?2.Kwas szczawiowy, warto?Pozdrawiam
kres Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Kolego lina_90, zalecałbym podkręcenie jasności w monitorze albo zakup nowego:) u mnie wszystko widać doskonale.
Sekal Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 I pewnie tak zrobie. Dzięki za wszelkie rady, teraz pozostaje tylko zaopatrzyć się w kwas :) Pozdrawiam
Skok Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 W kwas. Tylko uważaj żeby nie przesadzić! z 4 godzinki. W tym czasie kontroluj wyciągając co jakiś czas hałer. Potem opukaj/wyskrob ja najwięcej rdzy i potraktuj Paraloidem 44. Nie baw się żadnym wd 40 bo podpis zmażesz.Hałer będzie po wyjęciu z kwasu ładny. Musisz go porządnie umyć. Jak wyschnie to efekt nie będzie taki zadowalający już. Po paraloidzie hełm powinien wyglądać prawie jak zaraz po kwasie.Pozdr
Skok Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Najpierw musi ta grubszą rdze mechanicznie obczyścić. Kwas grubą korozję nie za bardo chce brać. Mi osobiście fanty po kwasie mało się podobają.Pozdr
Sekal Napisano 31 Sierpień 2010 Autor Napisano 31 Sierpień 2010 Trochę jaśniejsze fotki, daje link z picasy ponieważ nie chcę zaśmiecać forum kolejną porcją zdjęć.http://picasaweb.google.pl/Sekal22/HeM?feat=directlinkPozdrawiam
Sekal Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 Troszkę go młotkiem pukałem w te grubsze purchle, niektóre odpadają i jest farba jakimś cudem.
Skok Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 To ogarniaj temat powoli. Tylko się nie śpiesz bo spieprzysz.Pozdr i powodzenia
Sekal Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 Danke bitte :D Postaram się nic nie popsuć w nim, większe purchle nadal będe opukiwał, pośpiechu nie ma żadnego, fant i tak czeka na miejsce do postawienia więc pewnie potrwa to do pazdziernika :)Pozdrawiam
pawel888 Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Fant? A to żeś sklep obrobił?Hałer niezły mogą być z niego ludzie". Najpierw delikatnie młoteczek później możesz próbować ze szczawiem. Ale z tym też dość roztropnie, co by za mocnej kąpieli mu nie dać.<pozdro
Hebda Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 jako że wszystko co w ziemi to skarb państwa więc obrobił skarb państwa-więc użycie zwrotu fant" w pełni uzasadnione:)hałer wygląda lepiej w realu niż na foto.Tak jak Paweł pisał delikatnie dzwon młoteczkiem,i szczaw(potem go nie wylewaj,swojego ruska wsadzę jeszcze:))A ogólnie to zamieniło się to w konserwacjewięc nie ten dział:)zdrów
Thomson. Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Większe purchle proponuje usuwać punktakiem już po kuracji w kwasie. Namięknięte lepiej będą schodzić.
Sekal Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 Witam. Dwa pytania. 1.Jaki to model?2.Kwas szczawiowy, warto?Pozdrawiam
kres Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 M35 albo M40, trochę przyżarte są wywietrzniki i ciężko wyrokować, ale skłaniałbym się ku M40.
Thomson. Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Wprawdzie to nie dział konserwacja, jednak na hełmie dobrze widać podpis właściciela, więc kuracja kwasem jest konieczna:)
Sekal Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 Dzięki, właśnie o to mi chodziło :) a co z kalkami? Jakieś szanse?Pozdrawiam
major02 Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Myślę że jest duża szansa na kalki, fajnie by było jak byś dał foto po oczyszczeniu ale to już w odpowiednim dziale. Pozdrawiam.
Sekal Napisano 30 Sierpień 2010 Autor Napisano 30 Sierpień 2010 To mój pierwszy niemiecki hełm więc zniszczenie nie wchodzi w grę :) Ale mam straszne parcie na to aby skorzystać jednak z usług kwasu szczawiowego :) Pozdrawiam
major02 Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Ja ci powiem tylko że miałem kiedyś hełm w takim stanie jak twój i wrzuciłem go w kwas, i wcale później nie żałowałem, bo wyszła kaleczka, ale to jest ryzyk fizyk, to zależy już od ciebie co z nim zrobisz, ja osobiście polecam ci go wrzucić w kwas.
Pytanie
Sekal
Dwa pytania.
1.Jaki to model?
2.Kwas szczawiowy, warto?
Pozdrawiam
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.