Skocz do zawartości
  • 0

W stary opuszczonym domu.

Piguła

Pytanie

Napisano

Witam ostatnio natrafiłam na stary poniemiecki dom,z ciekawości weszłam do sirotka a tam oto takie maszyny,czy ktoś mi może podpowiedzieć do czego służyły?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hmm, jestem chłopem z dziada pradziada, w moich żyłach płynie gnojowica, mam taki młynek, pamiętam czasy gdy się go używało...nie ma tam żadnych sit, jest tylko ''smigło'' do robienia podmuchu...To jest młynek.Młynek.
Napisano
pastuszek masz rację, to na zdjęciu to jest Młynek", ja wyraźnie pisałem czym sie różni młynek od wialni, jeżeli wialnia - to napewno sita, a jeżeli młynek to bez żadnych sit. Przeczytaj uwasżnie mój poprzedni post to napewno zrozumiesz.
Napisano
Pp137xx @
Jeśli 1 pralka..to kolego Piguła identyfikacja zakończona...."

Kolega uważniej czyta ,powinno być napisane :

Jeśli 1 pralka..to koleżanko Piguła identyfikacja zakończona... :))
Napisano

Schemat wialni:
a - trzysitowej, b - czterositowej; 1 - wentylator, 2 - kosz sitowy, 3 - dozownik; Mw - masa wejściowa, Zl - zanieczyszczenia lekkie, Zg - zanieczyszczenia grube, Zd - zanieczyszczenia drobne
Zasada działania:
Zasada działania wialni jest następująca: masa wejściowa z kosza zasypowego poprzez regulowaną szczelinę spada na sito pierwsze będące sitem wstępnego czyszczenia. Na sicie tym owiewanym strumieniem powietrza wydzielane są zanieczyszczenia lekkie (Zl) porywane przez strumień powietrza i zanieczyszczenia duże zatrzymane na sicie i skierowane do wylotu (Zg). Masa, która przesiała się przez sito pierwsza spada na sito drugie również owiewane strumieniem powietrza wytwarzanym przez wentylator. Na sicie drugim oddzielone są zanieczyszczenia wymiarowo większe od nasion celnych (Zg) i kierowane do wylotu. Nasiona celne i nasiona drobne spadają na sito trzecie i na nim wydzielane są zanieczyszczenia drobne (Zd), natomiast nasiona właściwe zsuwają się z niego i wypadają przed maszynę. Jeżeli jest czwarte sito, to spełnia ono rolę sita sortującego. Strumień powietrza ułatwia rozdzielenie nasion od zanieczyszczeń dużych i wydziela zanieczyszczenia lekkie, które wynosi poza maszynę. W wialni wykorzystano własności aerodynamiczne i cechy geometryczne czyszczonej mieszaniny.

Napisano

Schemat czyszczalni z ukośnym kanałem pneumatycznym (młynek):

Zasada działania:
Czyszczalnia popularnie nazywana jest młynkiem. Składa się ona z kosza zasypowego, zasuwy regulującej ilość podawanej masy, wałka wygarniającego, mającego za zadanie wyrównanie masy zsypującej się z kosza zasypowego, wentylatora wytwarzającego strumień powietrza oraz dwóch nastawnych przegród, których położenie dostosowane jest do gatunku i wymiarów czyszczonych nasion. Przegrody mają za zadanie rozdzielenie zanieczyszczeń na lekkie i bardzo lekkie oraz nasion na właściwe (nasiona celne) i poślad. Ziarno wygarniane wałkiem spływa równomierną strugą w dół i dostaje się w strefę działania strumienia powietrza. Strumień powietrza wytworzony przez wentylator posiada parametry dostosowane do składu i gatunku czyszczonej masy. Mieszanina poddana działaniu strumienia powietrza jest rozdzielana na frakcje, których tory są w różnym stopniu odchylane. Prędkość strumienia powietrza (m/s) oraz położenie przegród są tak dobrane, że materiał podstawowy (ziarno celne) spada przed przegrodę pierwszą (od strony wentylatora), ziarno połamane i nie w pełni rozwinięte (poślad) spadają w komorę pomiędzy przegrodę pierwszą i drugą, a zanieczyszczenia lekkie (plewy) wyrzucane są poza przegrodę drugą. Prędkość strumienia powietrza przy czyszczeniu zbóż zawiera się w granicach 7 - 10 m/s-1.

Napisano
Ja też potwierdzam, fotka nr 2 to wialnia= młynek do zboża, pochodzę z gospodarstwa, za dziecka młynkowałem na prawie identycznym. Fotka nr 1 wirówka do miodu, podobne ma mój znajomy pszczelarz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie