Skocz do zawartości

Aachen Stępina 2010

past

Rekomendowane odpowiedzi

SH Wielka Czerwona Jedynka pragnie podziękować Michałowi Juraszowi za zaproszenie na VIII edycję imprezy w Stępinie.
Jak zawsze Yuri pokazał że przy ograniczonych środkach można zrobić rewelacyjną imprezę dla rekonstruktorów, przy czym mamy nadzieję że i publiczność była zadowolona.
Zarówno warunki logistyczne, pole rekonstrukcyjne oraz oprawa były z Ekstraklasy.

Podziękowania dla wszystkich przeciwników, szczególnie dla tych, którym chciało sie biegać z nami przy świetle ksieżyca.

Specjalne podziękowania dla sojuszników z GRH Karpaty ;)

Zdjęcia, niestety na razie obce , ale oddające troche klimatu rekonstrukcji
http://picasaweb.google.pl/wojciech.patla/VIIIZlotMilitarnyStepina2010DzienI#
http://picasaweb.google.pl/wojciech.patla/VIIIZlotMilitarnySTEPINA2010DzienII#

Przyłączam się do gratulacji i podziękowań dla Michała – rewelacyjna impreza!!! Z prawdziwą przyjemnością wzięliśmy w niej udział!

Pragnę również serdecznie pozdrowić wszystkich Kolegów odtwarzających w tym widowisku sylwetki żołnierzy obu stron konfliktu, za świetną zabawę i doskonałą atmosferę w trakcie tych dwóch, wspólnie spędzonych dni!

Pozdrawiam
Michał Karpiński
Hindus
GRH „Panzer Lehr”

545. Sperr-Division pragnie podziękować Michałowi Juraszowi za zaproszenie na kolejną świetną imprezę jaka odbyła się podczas VIII edycji Anlage Sud w Stępinie.
Michał wykonałeś kawał dobrej roboty, super przygotowane pole bitwy, super pirotechnika, super klimat, normalnie owacje na stojąca dla Michała!!!!!!

Również serdecznie chciałem pozdrowić wszystkich uczestników tegorocznego Anlage Sud, oraz osoby, które brały udział w nocnych manewrach!!!

Pozdrawiam
Jakub Basara
Ostwid
GRH 545. Sperr-Division

W imieniu własnym oraz obecnych członków GRH Karpaty, chciałem podziękować organizatorowi oraz wszystkim obecnym rekonstruktorom zarówno z tej jasnej i jak i ciemnej strony mocy" za wspólną niezapomnianą zabawę oraz doskonałą atmosferę rodzinną ;-) Rekonstrukcja była po prostu rewelacyjna!!!

Pełen szacun dla organizatora - Yuri odwaliłeś kawał wspaniałej roboty :-)

Koledzy Amerykanie - raz jeszcze wielkie dzięki za wspólne wojowanie" i nocne Polaków rozmowy ;-)

Pozdrawiam
Hubert Synoś
7th Bn Black Watch, 51 Higland Division
GRH KARPATY (sekcja Szkocka)

Pewnie zabawa była przednia widząc z postów ale wytłumaczcie mi co ma wspólnego z ideą rekonstrukcji odtwarzanie takiej sylwetki:http://picasaweb.google.pl/wojciech.patla/VIIIZlotMilitarnyStepina2010DzienI#5508517535757541618Zawsze mi sie wydawało że wszystko co zwiazane z rekonstrukcją ma służyć krzewieniu patriotycznych ideałów.Ja nie mogę tego pojąć czy ta młoda koleżanka nie mogła założyć czegoś innego .Dla mie to już przejaskrawienie.Wiem że się zaraz znajda posty ze sie czepiam ale cóż od tego jest forum.

Klemens – zawsze istotny jest kontekst (skoro mnie się często na to zwraca uwagę, więc i ja mogę posłużyć się tym argumentem). Koleżanka z zamieszczonego przez Ciebie zdjęcia rekonstruuje sylwetką członkini BDM (swoją drogą źle wlepiłeś link, bo się zdjęcie nie otwiera). Jako, że scenariusz widowiska nawiązywał do toczących się w październiku 1944 roku walk o Akwizgran, więc obecność takiej postaci nie dość, że była w pełni historycznie uzasadniona, to przede wszystkim wzbogacała plejadę sylwetek, które były prezentowane w trakcie inscenizacji!

Pozdro
Hindus

Wiesz Hindus jeżeli Ty uważasz ten uniform był dopełnieniem pewnej całości to ok bo znasz sie na rzeczy ale zgodzisz sie że narobiło sie troche pseudorekonstruktorek.Ja nie pisze o tej młodej dziewczynie( która zreszta serdecznie pozdrawiam)żeby było jasne.Wracając do tematu i te pseudorekonstruktorki najczęściej są dziewczynami i zonami rekonstruktorów często na odwal ubrane" przez nich czy przez same siebie paradują z hitlerowskimi opaskami" na ramieniu itd to sie poprostu robi chore.Ja chociaz wojny nie przeżyłem to ilekroć taką pania widzę to kojarzy mi sie Irma Grese.Wiem że zaraz popłynie lawina łota" ale trudno.Zastrzegam nie mam nic jeżeli dziewczyna taka gra w rekonstrukcji jest częścia fachowej dioramy rekonstrukcyjnej czy jest w obsłudze sanitarki itp-czyli ma konkretną funkcje do spełnienia w rekonstrukcji a nie prowadzi rewii mody hitlerowskiego uniformu pozując do zdjęć.

Witam ponownie!
Widać że kolega Klemens ma inne podejście do rekonstrukcji niż np My". Wychodzi na to że rekonstrukcja w Polsce ma się skupić tylko i wyłącznie wokół formacji Polskich (cyt. ... Zawsze mi sie wydawało że wszystko co zwiazane z rekonstrukcją ma służyć krzewieniu patriotycznych ideałów ...), a reszta to już...
Oczywiście to w odniesieniu do tego konkretnego zdjęcia.
To nie była żadna rewia mody, młoda koleżanka stała z boku w historycznym mundurze, grała na trąbce i ktoś jej zrobił zdjęcie. Akuratnie byłem na tej samej rekonstrukcji i nie odniosłem wrażenia ażeby ta dziewczyna jakoś wyjątkowo obnosiła się ze swoim mundurem.
Oczywiście jeśli ktoś ma jakiekolwiek obiekcje do jakiegoś munduru po to są fora tego typu by się dopytać co i jak i sądzę że spokojnie bez nerwów lepiej zorientowani koledzy odpowiedzą.

Rekonstrukcja to przede wszystkim wierne ukazywanie historii i pokazywanie najdrobniejszych detali.
A gdybyśmy podchodzili do rekonstrukcji tylko i wyłącznie patriotycznie to jako strona dobra" nie mielibyśmy przeciwników, z drugiej strony trudno ażeby osoby noszące niemieckie mundury obnosiły się z miną: Przepraszam że żyję bo chodzę w tym mundurze".

Pamiętajmy o najważniejszej sprawie - to była rekonstrukcja konkretnej bitwy gdzie wymagane były mundury konkretnych jednostek w tym i HJ, a nie ogólnopolskie zlot wszystkich Grup i Stowarzyszeń Rekonstrukcyjnych.

W tym temacie skrajność ani w jedną ani w drugą stronę nie jest wskazana, do tego trzeba podejść po prostu zdroworozsądkowo.

A co do pseudorekonstruktorów i pseudorekonstruktorek to chyba nie czas i miejsce o tym tu pisać, bo wszystkie obecne grupy na tejże rekonstrukcji prezentowały bardzo wysoki poziom rekonstrukcji włącznie z najmniejszymi detalami.

Pozdrawiam i do usłyszenia

@ Klemens Forel: Pewnie zabawa była przednia widząc z postów ale wytłumaczcie mi co ma wspólnego z ideą rekonstrukcji odtwarzanie takiej sylwetki:...Zawsze mi sie wydawało że wszystko co zwiazane z rekonstrukcją ma służyć krzewieniu patriotycznych ideałów."

W takim razie odtwarzajmy jedynie Aliantów ponieważ wg Twojej reguły krzewienia patriotyzmu, ani ja odtwarzając GJ, ani koleżanka BDM tych wartości rozumiem nie krzewimy. Kurcze nawet Ty - odtwarzasz WH o ile mi wiadomo - też nie krzewisz patriotyzmu. Strzelajmy na rekonstrukcjach do cieni i będzie okej.
...te pseudorekonstruktorki najczęściej są dziewczynami i zonami rekonstruktorów często na odwal "ubrane przez nich czy przez same siebie paradują z "hitlerowskimi opaskami na ramieniu itd to sie poprostu robi chore."
Najczęściej, często" - coś dużo uogólnień jak na takie mocne słowa. Widzisz akurat HJ występujący na rekonstrukcji byli ubrani tak, że życzę Ci takiej zgodności mundurowej i tylu oryginalnych przedmiotów na sobie. Troszeczkę obrzucasz błotem poprzez generalizowanie i jakieś niejasne ogólniki ludzi, którzy - uwierz mi na słowo - znają się na temacie lepiej niż ja i pewno Ty razem wzięci i przemnożeni przez 3. Poza tym jeżeli używasz terminów typu pseudorekonstruktorki" to sprecyzuj o kogo Ci dokładnie chodzi, bo - pewnie i bez złych intencji - kogoś po prostu możesz obrazić niesłusznie.

Co do samej imprezy chciałbym serdecznie podziękować Jackowi Tomace, który korzystając z zaopatrzenia nas w materiały przez Krzyska Skórę i DOM-POL postawił w ciągu tygodnia nasz wehikuł czasu". Ogromnie Wam Panowie dziękuję.
Osobne podziękowania należą się także Gminie Frysztak bez której nie byłoby możliwości organizacji tegorocznej imprezy.

Na koniec zostawiłem sobie wszystkie GRH które wspomogły nas w ożywieniu widowiska i w realizacji scenariusza. Bez Was byłaby to tylko pusta scenografia Panowie i za Wasz wysiłek, przyjazd, uczestnictwo i możliwość współpracy serdecznie dziękuje. Mam nadzieję, że program imprezy, potyczka nocna i temat walki o Akwizgran przypadły Wam do gustu, a ja nie byłem niedostępnym dupkiem z którym nie da się dogadać :) Raz jeszcze kłaniam się nisko i dziękuje za wszystko.

Wiedziałem że o kimś zapomniałem :)

Pawłowi i Panu Edwardowi z FIRE-SHOW Wielkie Dziękuję za efektowna i BEZPIECZNĄ pirotechnikę. Opona która wystrzeliła podczas ostrzału moździerzowego iemców" była bezkonkurencyjna:)

Panu Rapkiewiczowi za zabezpieczenie grzmiących kijów" osobne ukłony ślę. Mam nadzieję, że wynik walki bokserskiej w TV wieczór przed bitwą zadowolił syna bo nie zdążyłem spytać :)

5 SFG-SOG" zauważ poruszyłem temat moze nie fortunie bo sie przykleił do waszego.Cytując twoje słowa : o wszystkie obecne grupy na tejże rekonstrukcji prezentowały bardzo wysoki poziom rekonstrukcji włącznie z najmniejszymi detalami" w żaden sposób ich nie podważam i nie robie loży szyderców" bo nie będąc na miejscu nie mam do tego prawa.Chodzi mi ogólnie NIE PORUSZAJĄC tematu waszej imprezy że tworzą sie przejaskrawienia.Dziewczyny towarzysząc swoim połówkom" w pasji chcąc sie wbić w klimat ubierają sie w niemieckie damskie uniformy i ciskają po zapleczach rekonstrukcji czemu to ma służyć krzewieniu prawdy historycznej?-mi się bynajmniej to żle kojarzy i mało to ma wspólnego z dobrym smakiem.Zresztą sam ciskam" w mundurze WH i staram sie w nim nie paradowac" poza inscenizacjami i szybko ląduje w bagażach po zakończonej rekonstrukcji.Zauważyłem że tworzy sie jakaś chora moda na niemczyznę i zapominamy tak szczerze że wszystko co bylo z tym związane było niszczone i znienawidzone.Reasumując wydaje mi sie mundur+rekonstrukcja+ewentualnie diorama=dobry smak.Myślę że sie ze mna zgodzisz.A co do tego zdjęcia z tego co mi Hindus napisał była częścia sensownej dioramy więc mieści się to w ormie".Pozdrawiam również;)

Yuri założe nowy watek bo temat jest odbierany jakby sie do tej imprezy tyczył.Chodzilo mi jak Wy sie zapatrujecie na to co wczesniej napisałem,chodzi mi o osoby ktore nie biora udziału w rekonstruklcji a na imprezach historyczych paraduja w mudurach hitlerowskich" nie wiem jak to jasiej ujac....

Kwestionujesz udział BDM w działaniach wojennych 1944r? Proponuję się trochę bardziej zagłębić w tej tematyce.

Koleżanka wzięła udział w rekonstrukcji bitwy o Akwizgran. Jej obecność zarówno w inscenizacji, jak i na dioramie grupy, była jak najbardziej uzasadniona.

Proszę piszących o rozwagę, wątek dotyczy konkretnej imprezy zorganizowanej przez Yuriego - wszystkie wpisy na ten temat są ok. Klemens Forel jeśli odczuwasz potrzebę podyskutowania o nurtującym Cię problemie, proszę załóż temu poświęcony wątek. Pamiętajcie tylko, że rozmawialiśmy już na tym forum na podobne tematy, że przypomnę tylko doskonałą postać młodej sanitariuszki na ubiegłorocznej inscenizacji w Kołobrzegu, w wykonaniu córeczki jednego z naszych kolegów rekonstruktorów. Jaka się rozpętała wokół tego burza, wówczas?
Już wiemy, że wokół tematu rodzą się różne emocje, prawdopodobnie ile osób tyle opinii, ale czy to wniesie do naszego hobby nową wartość? Nie mam nic na przeciw dyskusjom na każdy temat dotyczący rekonstrukcji historycznych, byle nie było to tylko bicie piany.
A swoją drogą mundury niemieckie budzą określone emocje, z tego powodu niektórzy czują się w obowiązku, przemykać opłotkami (dlaczego?, robicie coś złego?), a jakoś nikt nie reaguje nerwowo na grupy odtwarzające sowieckich żołnierzy, w końcu armia czerwona położyła podobne zasługi i nieco dłużej okupowała Polskę niż siły zbroje Niemiec. No ale to już zupełnie inna historia jak mawiał Kipling.

To jak to było z tym BDM podczas walki ? Do tej pory sadziłem że panie w III Rzeszy były w flaku, DRK, służbach pomocniczych etc formacjach niefrontowych. Czy pod koniec wojny było inaczej ? Czy też były po prostu sanitariuszkami na 1 linii ?
Ich rówieśnicy zwalczali czołgi chociaż byli w HJ.

Pod koniec wojny (po przegrywającej ją stronie ) wszedzie jest pierwsza linia (polecam film (Upadek) tam bardzo obrazowo jest pokazane kto obsługiwal 88 na skrzyzowaniu (przykładów jest zresztą wiecej taki nasz Polski to Orlęta Lwowskie (okolicznosci zupelnie inne )ale tam też walczyły i kobiety i młodziez i dzieci.

Napiszę tak-otóż niektórzy rekonstruktorzy zaciekle bronią swoich GRH i zaprzyjaźnionych(rozumiem to zachowanie),ale na litość bądzcie obiektywni,skoro WY macie tez jakieś swoje minusy to inni też i pamiętajcie nigdy nie wyjdzie rekonstrukcja na 100%!Nie ma lepszych grup czy gorszych.Są jedynie początkujący,którym należy sie wsparcie merytoryczne i pomoc fachowa(o ile taka istnieje...).Czasami jak patrze na GRH,które jedne z pierwszych zaczynały to mnie troszeczkę zadziwia Ich DUMA z przynależności.Glut jaiś zostanie przyjęty i zaraz się zasłania cyt.a bo ja to należę do _______ i tak ma być" a sam nie bardzo wie o co kaman w tym wszystkim.Cóż,smutne to ale taka jest rzeczywistość.Jakieś głupie konkurencje,pycha,zazdrość,sam już nie sprostam odpowiedzieć.BOLO.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie