Kasjan2000 Napisano 21 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2010 Od jakiegoś czasu słyszę o stosowaniu wody utlenionej do czyszczenia wykopków. Jaki wpływ ma woda utleniona na stary metal (mosiądz, stal, miedź). Czy przy dłuższym stosowaniu może mieć niszczący wpływ na te metale. Jak to wygląda w praktyce? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0andrzej Napisano 21 Sierpień 2010 Share Napisano 21 Sierpień 2010 Witaj ja czyszcze monety wodą utlenioną ,ta metoda wydaje mi się że jest najmniej inwazyjna . Zaobserwowałem że ciepła szybciej reaguje.Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 21 Sierpień 2010 Share Napisano 21 Sierpień 2010 przetestowałem tę metodę - ogólnie eksperyment wypadł dość pozytywnie.Przeznaczyłem do tego cztery czy pięć boratynek, które były dla mnie tak zwanym złomem monetowym".Moczyłem około tygodnia, wyjmując codziennie, oglądając postępy. Myłem dokładnie pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń i szczoteczki da zębów.Z tych pięciu - dwie już nie zostały wrzucone do wora ze złomem - wylądowały jako monetki w nie super stanie, ale dużo czytelniejsze.ważne aby po zakończeniu moczenia i po dokładnym umyciu - natrzeć monetki jakimś środkiem zabezpieczającym - ja użyłem oleju do broni.Monetki po moczeniu i myciu są matowe i bez wyrazu, raczej marnie wyglądają i nie sprawiają wrażenia lepszych" - po natarciu, odzyskują głębie i są czytelniejsze.Trzeba pamiętać, że nie z każdej monety da się coś wycisnąć" - to już musimy sami ocenić czy warto daną sztukę poddać procesowi i czy będzie z tego jakiś efekt.-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 21 Sierpień 2010 Share Napisano 21 Sierpień 2010 ja również stosuję wodę utlenioną do monetek i muszę przyznać że naprawdę jest to swietny sposob na ich czyszczenie..odlazi wszelaki bród a patynka zostaje,jak dla mnie to woda potrafi zdzialać cuda..oczywiście pod warunkiem że monetka jest jescze w niezłym stanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 21 Sierpień 2010 Share Napisano 21 Sierpień 2010 tyfus-a czy zamiast oleju do broni można użyć oliwy z oliwek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 21 Sierpień 2010 Share Napisano 21 Sierpień 2010 możesz zobaczyć jak będzie wyglądać po oliwce.zresztą każdy środek, wielokrotnie omawiany na ODK i służący do zabezpieczania - będzie dobry - sam ocenisz który najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krank Napisano 21 Sierpień 2010 Share Napisano 21 Sierpień 2010 ja ostatnio moczyłem boratynkę w wodzie utlenionej awers miała piękny i czytelny tak jak by była wczoraj wybita :) tylko na rewersie był jakiś osad po włożeniu na godzine z boratynki zrobiła się nie czytelna blaszka :) więcej pierdziele samo moczenie,chyba że w oliwie technicznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 21 Sierpień 2010 Share Napisano 21 Sierpień 2010 Polecam wodę utlenioną. Bardzo dobrze sobie radzi z wszelakim brudem. Polecam szczególnie do monet z okresu międzywojennego, wychodzą pięknie po takiej kąpieli.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacell Napisano 23 Sierpień 2010 Share Napisano 23 Sierpień 2010 A czy wodę utlenioną można też stosować do rzeczy z aluminium ? Próbował ktoś już ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 zamiast wody utlenionej tradycyjnej (aptecznej), która może powodować w pewnych przypadka widoczną korozję proponuję używać tzw perhydrolu, jest do nabycia choćby w Obi (chemia-rozpuszczalniki). Jest to woda utleniona 30%, powoduje białe odbarwienia skóry więc radzę uważać! Działa o wiele szybciej i skuteczniej. Polecam stronę http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php , wprawdzie pojawiają się tu pewne pytania, ale efekt widoczny jest super_______________Poprawiłem linkPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 21:44 26-08-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.