janushew Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Bardzo lubię znajdywać takie fanty, są to pruskie znaczki,może ktoś ma jeszcze inne i może je przedstawić na forum. pozdr http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=498644#1696042Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 15:10 06-09-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 4 Marzec 2004 Autor Share Napisano 4 Marzec 2004 jeszcze jeden proszę bardzo, też z tego samego roku , z tej samej okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 4 Marzec 2004 Autor Share Napisano 4 Marzec 2004 i jeszcze jeden ,ale póżniejszy, na odwrocie rok 1911 o raz miejscowość Stolp - moja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Miałem gdzieś taką jedną - aluminiowa ,sercowatego kształtu ,rok bodajże 1947 ,a miasto chyba Przedbórz. Na jednej stronie wizerunek psa i rok ,a na drugiej numer i miasto.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Bardzo ciekawi mnie temat Psich znaczkow" z powodow, ze tak powiem osobistych". Czy moze wiecie coś więcej na ich temat? Interesują mnie zwłaszcza tereny dawnego zaboru rosyjskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Z terenu dawnego zaboru rosyjskiego to widziałem psią blaszkę tylko z Częstochowy (z mosiężnej blaszki ,z głową psa i numerem oraz napisem Częstochowa" cyrylicą).pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Fotki by byly b. mile widziane i w ogole informacja do czego te blaszki sluzyly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Służyły do tego samego ,co dzisiejsze psie blaszki (przynajmniej u mnie są) - jak pies zginął to po odnalezieniu można go było zidentyfikować do kogo należy. Jak pies biega luzakiem" koło bloku ,to wiadomo po blaszce kogo ten pies jest i można dowalić mu karę za wypuszczanie psa bez opieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 To w miescie - natomiast ja znalazlem kilka blaszek z wybita psia glowa na wsi - konkretnie przybite one byly do zrebów drewnianego domu. Czyzby i na wsi przed wojna (I światowa) psy byly ewidencjonowane i placilo sie za nie jakies oplaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Nie sądzę żeby na wsi psy były ewidencjonowane i pobierano za nie opłaty. Może mieszkał tam jakis hycel ,który urządzał łowy w mieście i blaszki były jego trofeami ;)Nie mam pojęcia skąd się tam znalazły...a może się mylę i rejestrowano psiaki na wioskach?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Tez nie wiem co o tym myslec. Ta chalupa nalezala do niemieckich kolonistow i byla zbudowana ok 1878 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 To może Niemcy przyjechali tam razem z psami i nie zdjęli im blaszek...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Eeeee chyba nie bo oni zamieszkiwali te tereny od XVII/XVIII w.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 :) He he ,no faktycznie ,chyba wtedy psich blaszek jeszcze nie było :) Była na tych blaszkach nazwa miasta?? Czy tylko numer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Wlasnie tego nie pamietam bo wyhaczylem je dawno i zaraz opchnalem...:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 no to może ktos coś wie na temat ewidencjonowania psów na wsiach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Aha - polecam fajny artykuł o psich blaszkach w Przeglądzie numizmatycznym" ,numer 3/96 ,strona 11.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Masz moze skan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Lipa :( chyba ,że zrobię zdjęcia wszystkich psich medalików cyfrówką i wyślę Ci na maila... ale to trochę potrwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 To by bylo super! Moze uda mi sie zidentyfikowac te moje"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Dobra Pomsee - maile zaraz będą szły ,tylko ostrzegam - jakość fotek nie jest najlepsza...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Ostrzezenie przyjete! Dzieki!!! :))))))))))))))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Pomsee :( cos mi się wali ze skrzynką - nie mogę wysłać... jak chcesz to będę wrzucał tutaj ,ale pewnie Bocian mnie pogoni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 4 Marzec 2004 Autor Share Napisano 4 Marzec 2004 Mam jeden pruski identyfikator psa z data 1863 z numerem psa znaleziony pod Miedzyrzeczem Wlkp. przy stawkach obok drogi na Pieski :), ale nie mogę teraz załadować zdjęcia-inny format Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Pomsee - wysłałem maile - narazie kilka fotek ,ale nie mam zbyt duzo czasu. Kolejne później ,ewentualnie jutro.pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.