orm26 Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Napisano 5 Sierpień 2010 Witam, wpadł mi w ręce ostatnio taki paszport. Nie znam się na tego typu dokumentach. Czy ktoś może mi napisać jakieś info o nim?
steell Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 pierwsza stronaKsiążka Paszportowa"wydana?dnia 15 stycznia 1914 r.
steell Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 druga strona.....? książki1. imię, otcziestwo /imię ojca/ nazwiskoWładysław, Ignatiew /chyba od Ignaca/ Popiek? /nie mogę dokładnie odczytać2. ...?3. Data urodzenia29 styczeń 1891pod podkreśleniem data 10 luty??
tyfus Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 uzupełniając drugą stronę : pkt. 2 - Wyznanie : Chrześcijaninpkt. 3 - data urodzenia podwójna, ponieważ jest zapisana wg naszego kalendarza i rosyjskiegoszczegóły :http://pl.wikipedia.org/wiki/Daty_nowego_i_starego_porz%C4%85dkuna marginesie : przydałyby się fotki w lepszej rozdzielczości, ale może jeszcze coś się da wycisnąć" :)
tyfus Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 pkt 4 - nie mogę odczytać czcionki, ale wpis jest : Rzymsko Katolickie pkt 5 - informacje o miejscu zamieszkania (tak ogólnie tłumacząc) :Dieriewnia (wieś) Dombrówka...dalej nie mogę odczytać....pkt 6 - sostoit li ili sostojal li ni ??? - transkrypcja na polski, ale o co chodzi ? (pisane starą cyrylicą, przed reformą i ciężko tłumaczyć niektóre słowa)są na forum koledzy, którzy pewnie dadzą radę :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 12:49 05-08-2010
tyfus Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 pkt 7 - otnoszenie k otbywaniju woinskoj powinnosti - czyli po naszemu stosunek do służby wojskowejwpisu nie mogę odczytaćpkt 8 - Dokumenty na osnawanii kotopych wydana pasportnaja kniżka - czyli dokumenty na podstawie których wydano paszportKsiążka (nie wiem) wieś Dombrówka, numer (chyba) 8, strona 26Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 12:37 05-08-2010
tyfus Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 pkt 9 - już w tłumaczeniu - Podpis właściciela książkiPodpispod nim dane, cechy szczególne - coś tam napisane cyrylicą, czcionka mała, nieczytelna z tej fotki.Rost (Wzrost) : wpis nieczytelnyCwiet wołos.... (kolor włosów) : wpis nieczytelnyOsobyj primiety (cechy szczególne) : wpis nieczytelnypkt 10 - lica wpiesiennych (?) w pasportnuju kniżku, na osnowanii ot. 9 i 10 położenija o widach na żitielstwo.Prawdopodobnie rubryka dotyczy wydanych wiz na pobyt - wpisów brak
steell Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 nieczytelny napis na środku- wzrost - średni- kolor włosów -......?- inne cechy - .........?
steell Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 spóźniłem się, sorki poczekam jak skończysz może coś pomogę :)
tyfus Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 strona 8Nastajaszcziaja pasportnaja kniżka - dalej nie mogę odczytać - dieriewnia Dombrówka - dalej nieczytelne - Władysławu Ignatowu Popekdobra, w tłumaczeniu : Niniejszy paszport wydaje się (wyraz nieczytelny) mieszkańcowi wsi Dombrówka (nieczytelne) Krzynowłoga (?) (nieczytelne) Władysławowi Ignacemu Popekwpisy, podpisy, pieczątkaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 13:01 05-08-2010
tyfus Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 strona 9, pkt. 11tę stronę mógłbyś dać w lepszej rozdzielczości. Ciekawe info tam może być - słabo widać teraz ...
tyfus Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 na razie tyle, ale jeszcze się będę molestował nad tym 11 punktem :)
coriolan Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Na szybko- paszport wg wzoru po dacie 5.12.1906http://tsarvalera.ru/post129228354/Pierwsza strona - ręcznie - bezterminowy /Biezsrocznajawydany Władysław Ignatowicz Popek zam.we wsi Dąbrówka,płocka gubernia
a.korbaczewski Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 pkt 10 - lica wpiesiennych to chyba OSOBY WPISANE DO PASZPORU
tyfus Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 korbaczewski - biorąc pod uwagę całość wpisu, to raczej nie towidy na żytielstwo - to wizy na pobyt - do dzisiaj to sformułowanie jest używane.-pozdro-
a.korbaczewski Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 11 to jakby osoby znajdujące się w stosunku służbowym lub relacji rodzinnej do własciciela paszportu. chyba?
tyfus Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 czekam na lepszą fotkę tej strony :)nie wiem, czy autorowi zależy na dalszym odczytywaniu.
orm26 Napisano 6 Sierpień 2010 Autor Napisano 6 Sierpień 2010 Zależy, tylko teraz nie mam możliwości, wrzucenia lepszych zdjęć. Proszę wybaczyć, wakacje i odpoczynek od pracy:) Jeszcze raz dziękuję za pomoc. a fotki wrzucę:)
Pytanie
orm26
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.