Skocz do zawartości

Rosyjski historyk o Powstaniu Warszawskim i Stalinie

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety Stalin tylko dokończył dzieła zniszczenia jakie rozpętali Bór i Monter.

To powstanie nigdy nie powinno było wybuchnąć. Zresztą wytyczne do wybuchu powstania powszechnego (którym warszawskie nie było) były bardzo konkretne:
1. Upadek Wehrmachtu jako spójnej siły bojowej
2. Upadek morale niemieckiego społeczeństwa i jego obrócenie się przeciw władzy
3. BRAK WOJSK ROSYJSKICH NA ZIEMIACH POLSKICH!

Żaden z tych warunków nie został spełniony.
Fakt, Stalin nie pomógł, ale po Burzy", Katyniu", i 17 września, chyba tylko głupiec mógł liczyć na jego pomoc.

Niestety największa klęska polskiego oręża nieustannie przysłania jego największe zwycięstwo - Bitwę Warszawską.

Takie jest moje zdanie - dowódców powstania należałoby postawić przed Trybunałem Stanu i sądzić za zdradę. Co wcale nie ujmuje tym młodym chłopakom i dziewczynom z pierwszych linii i zawsze będę im mówił Chwała Bohaterom". Szkoda tylko, że ginęli na marne.
Napisano
A którzy bohaterowie podczas tej wojny ginęli nie na marne?
Jakie wyroki nałożył byś na dowódców powstania (nota bene Polaków walczących o wolność kraju)?
Co powinni byli robić dowódcy powstania jeżeli powstanie nigdy nie powinno było wybuchnąć, a do okoła okupant niszczył, zabijał i wywoził, Polaków, a Warzszawe zamierzał zamienić w Festung Warschaw?

A może wogóle to było na odwrót. Może Bór i Monter dokończyli dzieła zniszczenia jakie rozpętał Stalin (w 1939 roku najeżdzając na Polske, potem sprawił nam Katyń, masowe wywozy Polakówow na Sybir i Kamczatke, areszty, rozstrzelania, masowe groby, więzienie)? No i przecież to przez Radio Moskwa dnia 29 lipca do warszawiaków apelował Związek Patriotów" Polskich, nawołując ludność Warszawy do powstania przeciw Niemcom...
Napisano
Ja w głębi samego siebie czuję i wiem, że powstanie było żywiołowym odruchem narodowej potrzeby przeciw terrorowi, przeciw poniewierce, przeciw śmiertelnemu wrogowi, który nas niszczył. I gdyby dziś, po tym wszystkim, co widziały na Woli i Starówce moje oczy, stanęła przede mną znów decyzja: iść do powstania czy nie, poszedłbym na nowo i wiem, że poszliby inni. Gloria victis - chwała zwyciężonym - będzie kiedyś wyryte także na warszawskich cmentarzach powstańczych, jeśli ulegniemy w tej walce."
Andrzej Romocki Morro"
Napisano
.....Niestety Stalin tylko dokończył dzieła zniszczenia jakie rozpętali Bór i Monter......

W zasadzie to Monter".
O ile wiem to Bór", przegrupował się " do dentysty, mieliście zapalenie okostnej"??, nie?? to jak Was, trafi, to zrozumiecie, Bora!! ...ch.... z Polską, kła mi proszę wyrwać "sofort.
Pozdrawiam
gmv
PS. To nie było "Radio Moskwa, tylko "Pszczółka, nadające z "kibitki /taczanki/, gdzieś pod Lublinem.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 41pp 07:35 30-07-2010
Napisano
Jakie wyroki nałożył byś na dowódców powstania"? Kula w łeb! Gomp cytujesz młodego pistoleta" a o cywilach którzy zapłacili największą cenę za wybuch powstania to nikt nie pamięta.
Napisano
Brakuje co najmniej pare tysięcy przestępców. Ale nikt nie był tam winny, oni od pierwszego dnia wojny tylko wykonywali rozkazy, a z resztą wiekszość to byli kierowcy, piekarze, kucharze albo grajkowie z orkiestry, co strzelali tylko na wiwat...
Napisano
Jak nie - wszystko co robił to wola ludu (1000 letniego rajchu, niemiecko-języcznego aryjskiego plemienia, narodów niemieckich i innych blondynów (czyli także niejakiej Austryji))...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie