P1tt Napisano 27 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2010 Mam plan żeby ubrać sie za zomowca początku lat 80 Czy ktos mi może powiedziec co to są za buty ? http://img693.imageshack.us/img693/7310/zomo.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 28 Lipiec 2010 Share Napisano 28 Lipiec 2010 te z prawej,to standardowe buty MO, te z lewej wyglądają na strażackie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P1tt Napisano 29 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2010 Napewno to buty MO ? Ma ktos jakies foty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 29 Lipiec 2010 Share Napisano 29 Lipiec 2010 z racji posiadania dawno temu wujka w milicji, tupałem dumnie w takich butach. mogę z cała pewnością stwierdzic, że moje był innego wzoru. Posiadały cholewy długości do połowy łydki, zapinane na dwa proste paski wszyte w środek, a nie po wierzchu, położone równolegle z klamerkami podobnymi jak w wojskowych opinaczach. Cholewa była ozcięta" mniej więcej do połowy i te dwa paski służyły spięciu tejże. Nie były rozszerzane ku górze. Pamiętam dwie wersje, ocieplane futrem na zimę (takie posiadałem) i bez ocieplenia. No cóż nie posiadam fotki, mam nadzieję, że taki opis pomoże.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 19:37 29-07-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 29 Lipiec 2010 Share Napisano 29 Lipiec 2010 moje były jak ten z lewej strony, ten drugi to zapewne inny wzór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 29 Lipiec 2010 Share Napisano 29 Lipiec 2010 i jeszcze fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 29 Lipiec 2010 Share Napisano 29 Lipiec 2010 O tak pamiętam dźwięk tych butów jak się w cichobiegach uciekało przed gumą po meczu piłkarskim. Niestety po dupie pałami dostaliśmy wszyscy. Milicja działała sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 29 Lipiec 2010 Share Napisano 29 Lipiec 2010 Na fotce Duńczyka ten z prawej to jak najbardziej milicyjny/policyjny wydawany do czasu wprowadzenia tzw. desantów/wiązanych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebelwerfer Napisano 30 Lipiec 2010 Share Napisano 30 Lipiec 2010 O ile się nie mylę to na okrętach przez jakis czas mieli podobne buty. Być może te drugie to z MW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral_b Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Ja pamietam stan wojenny i mogę z całą pewnością potwierdzić. Ten po lewej to but zomowca.Ponadto, w odróżnieniu od żołnierzy, zomowcy nosili bardzo dopawowane spodnie i krótkie kurtki. Bardzo charakterystyczne - z daleka łatwo było odróżnić nawet gdy mieli na głowach czapki a nie chełmy. Weź to pod uwagę jeśli chcesz wyglądać prawdziwie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 12 Wrzesień 2011 Share Napisano 12 Wrzesień 2011 z całym szacunkiem ale to własnie kolega Dunczyk dał foto do butow typowo marynarskich, ale wiadomo jak wtedy bylo, kazdy mogl miec co chcial w takich sluzbach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Z całym szacunkiem kolego, ale jak napisałem moje buty były jak ten z lewej, zakupione zostały w sklepie Konsumy", w którym zaopatrywac się mogli tylko legitymujący się resortowym kwitem, wtedy jeden z moich wujów był funkcjonariuszem i po prostu zabrał mnie do takiego sklepu, przymierzylismy i stałem się szczęśliwym posiadaczem rzeczonego asortymentu. Nie jestem znawcą tematu, ale póki co pamięc mnie nie zawodzi i mógłbym jeszcze wskazac miejsce, gdzie ów sklep był posadowiony. Pudło z butami zostało wzięte z piramidy im podobnych, więc jeśli uważasz, że to są buty marynarskie to widac powszechnie używano je w milicji i innych słuzbach bo w moim mieście i okolicach, wszyscy niebiescy tupali dokładnie w takim asortymencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Wrzesień 2011 Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Milicyjne to te z lewej, jak wspomnial Dunczyk u mnie leża takie same ( jednak mocno zmeczone), w których moj ojciec w latach 80 chodził gdy pracował w milicji, takie buty nosił będąc w szkole oficerskiej w Szczytnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Wrzesień 2011 Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Te z lewej to milicyjne- tzw skutery".Była jeszcze wersja zimowa. Pamiętam jak w stanie wojennym chodzilismu z ZOMOlami na wspólne patrole (służyłem w WOWEWN- wcześniej KBW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 14 Wrzesień 2011 Share Napisano 14 Wrzesień 2011 właśnie moje były zimowe, z bardzo przyzwoitym sztucznym futerkiem, w takich butach nie strach było udac się na 30 stopniowy mróz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Wrzesień 2011 Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Mam tez gdzies zdjecie funkcjonariuszy MO w zwyklych piechocińskich opinaczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Wrzesień 2011 Share Napisano 14 Wrzesień 2011 W opinaczach w stanie wojennym chodziło ROMO czyli rezerwy MO - powołani do służby rezerwiści przeważnie z formacji podległych MSW=najczęściej właśnie WOEWN ale także rezerwiści WOP.Nie znaczy to że nie wydawano im i skuterów. Wydawali z magazynów co mieli.Pod względem mundurowym (polówki) nie różnili się właściwie niczym od ZOMO czy MO -takie same bechatki z naszywką milicja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 18 Wrzesień 2011 Share Napisano 18 Wrzesień 2011 zapraszam na nasze forum na www.milicja.waw.pl tam nie takie problemy są rozwiązywane :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.