Skocz do zawartości

Rakieta znów pojawi się w Bliznej

maksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co wiem, piknik ma być w przyszłą niedzielę (29 sierpnia), ja niestety nie mogę wtedy przyjechać, chociaż to od Rzeszowa rzut beretem (moherowym nawet).
Napisano
Cytuję Ober-wojciecha: ///Mozets V1 nie jest napędzana silnikiem odrzutowym tylko pulsacyjnym.Pozdro.Wojtek.///
Nie chcę się sprzeczać, ale na uczelni wojskowej ( dział rakiety operacyjno-taktyczne)uczono mnie ,że napęd pulsacyjny jest jednym z rozwiązań napędu odrzutowego - przepływowego ( jednym z bardziej prymitywnych). W odróżnieniu od silnika rakietowego - gdzie już istnieje zamknięta komora spalania paliwa i utleniacza ( w wersji paliwa ciekłego) lub stały materiał (paliwo stałe) rakietowy będący kompozytem o stałej lub progresywnej charakterystyce spalania. Tutaj trzeba dodać ,że istnieją od dawna idee silników ( i prototypy) silników pulsacyjnych rakietowych ( nie przepływowych) do zastosowań lotów kosmicznych ( fotonowe, jonowe itp.) Ale nie wolno tu mylić zasady działania ( akcja = reakcji) z sama suchą nazwą. To zupełnie inna para kaloszy. I inny poziom dyskusji i rozwiązań technicznych. Tutaj mógłbym rozprawiać godzinami - bo nie ukrywam ,że jestem z wykształcenia specjalistą uzbrojenia rakietowego.
Ale jeśli nie mam racji- to chętnie nauczę się czegoś od młodszych kolegów. Np. ktoś na jednym z portali napisał,że V2 miała wersję z Układem Kierowania aktywnym ( przy pomocy fal radiowych) . Nigdy o tym nie słyszałem i chętnie bym posłuchał kogoś kto na poziomie przynajmniej specjalisty - podoficera rakietowca - podałby mi takie merytoryczne dane i źródło z którego pochodzą.
Napisano
Mozets -> oczywiście, silnik pulsacyjny to rodzaj silnika odrzutowego :)

nie jestem podoficerem-rakietowcem, ale w paru zdaniach garśc info dot. układu utrzymywania A4/V2 na kursie.

Nie mówimy o kierowaniu, tylko raczej o utrzymywaniu pocisku na linii lotu przez ok max. 58-60 sekund. Wykorzystywano do tego dwie wiązki radiowe, wysyłane kierunkowo po prawej i po lewej stronie toru pocisku przez anteny dipolowe stacji Leistrahl Stelle (LS Stelle). Obie wiązki pracowały na innych częstotliwościach (mozna je było zmieniać), były odbierane przez anteny i układ kierujący pocisku (M-Geraet, Mischgeraet, komputer,). Np. zboczenie A4 w prawo z powodu np. turbulencji, dziury powietrznej itd powodowało zmianę rozłożenia sygnałów kierowania wiązkąi i odpowiednia reakcję M-Geraeta powodująca zmianę wychylenia sterów - i kontrę. taka praca powodowała, że po wejściu w rzadsze warstwy atmosfery A4 zostawiała połamany" ślad gazów, prez obserwatorów w niemczech, francji była nazywana gefrorene Blitze" albo frozen lighting" - zamrozona błyskawica.

LS Stelle rozkładano 10- ew. kilkanaście km. za wyrzutnią, na linii strzału. wiązkę wysyłano max 60 sekund, tyle ile max trwał lot silnikowy. W praktyce czas na korygowanie lotu był o wiele krótszy. Oczywiście korygowanie nie odbywało sie ręcznie z ziemi, tylko automatycznie, wg programu M-Geraeta, który brał pod uwage także informacje z 3 żyroskopów.

sam system wykorzystujący wiązki nie był wówczas czymś rewolucyjnym - był to wynalazek firmy Lorenz AG z początku lat 30 ułatwiający lądowanie samolotów w kiepskich warunkach, korzystały z niego np. RAF i lotnictwo cywilne.

Do kontrolowania lotu A4 wykorzystywanmo także inny system, którego zadaniem było wyłączenie silnika po uzyskaniu odpowiedniej prędkości. pomiar prędkości - efektem Dopplera, stacja kontroli i wyłacznia - Brennschluss Stelle (BS Stelle), także za wyrzutnią, tyle że anteny romboidalne, w układzie horyzontalnym. Ale to juz zupełnie inna historia :)

Wojtek
Napisano
Dziękuję za fachową informację na temat korygowania metodą sygnałów elektromagnetycznych początkowej fazy lotu rakiety V2. Bo potwierdza to moją wiedzę na ten temat, że V2 (podobnie jak i jej sowieckie późniejsze rozwinięcia tzn. 8A61 i 8K11) od momentu wyłączenia silnika - leciała jak ciało swobodnie rzucone (kamień) i nie można już było później dokonać żadnych poprawek toru lotu. Rakieta około 100 m od stołu startowego wznosiła się pionowo - następnie kładła" się na kąt programu ( w wypadku rakiet sowieckich było to 45 stopni i 5 minut). Te 5 minut to tzw kąt poślizgu". W rakiecie V2 kąt programu ( na prostej wyłączenia silnika) był mniejszy . Nie pamiętam w tej chwili ile. Ale znajdę. Donośność określał w V2 żyroskopowy integrator całkujący przyspieszenia a w 8K11 - elektrolityczny integrator przyspieszeń wzdłużnych. Rakieta rosyjska nie była korygowana w żadnej fazie lotu radiowo. Może dlatego,że posiadała głowicę jądrową. A błąd w uchyleniu donośności i kierunku nawet 500m - nie miał istotnego znaczenia dla skutków wybuchu głowicy. Jedyny układ elektryczny w rakiecie 8A61 i 8K11 - w pewien sposób kontaktujący sie z ziemią - stanowił układ telemetryczny badający (tylko w niektórych seriach produkcyjnych) kolejność i czas działania niektórych elementów układów kierowania rakiety - dla celów badawczych. (Serii produkcyjnej). Po wyłączeniu silnika w 8K11 mogły zdziałać tylko układy tzw. APR ( Awarijnyj Padryw Rakiety) - układu samolikwidacji głowicy gdy rakieta nie spełniła wymaganych parametrów prędkości ( donosności) , kąta programu czy uchylenia poza reżim żyroskopu kierunku.To tak w ogólnym skrócie.
Napisano
Mozets -> tylko drobna uwaga. Integrator (I-Geraet) w V2 był dość rzadko stosowany, może max. w 1/4 przypadków. Przy większości strzałów - przynajmniej szkolnych, poligonowych - jego rolę pełniła radiowa BS-Stelle, system składał się z Brennschlussempfaengera i Verdopplera o kryptonimie Ortel" (gdzies na forum sa nawet fotki pustej skrzynki po Ortelu z okolic Blizny) w pocisku, a na ziemi częścią systemu był tzw. Kommnadoempfaenger, który byl identycznym urządzeniem jak w pocisku i służył do jego kontroli (BS-Empfaenger).

taka malutka ciekawostka nt. komputera V2, jeden z jego 5 modułów (jedyny w Polsce, kompletny komp z V2 jest jedynie w niemczech, w prywatnych rękach) jest pieknie odrestaurowany w okolicach Blizny, (nadlesnictwo Tuszyma, o ile wiem. Może sa jakieś podobieństwa do sowieckich układów?... :))
http://www.cdvandt.org/Hoelzer%20V4.pdf

Wojtek
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie