Skocz do zawartości

Minelab X-TERRA 705

kam.wybranski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kurcze, tak się składa, że mam dwa egzemplarze terry, z dwóch różnych wytwórni i oba wykazują te same skłonności.

O szukaniu zlota wykrywaczem w Polsce czy w ogóle Europie to raczej można zapomnieć.Wiem coś o tym bo mieszkam w sercu terenów złotonośnych.
Gdybym był niezadowolony z terry, to najzwyczajniej kupiłbym coś innego.Dzięki Bogu, dobrym ludziom i pracy mogę sobie pozwolić na explorera, xlt lub coś podobnego.
Gdyby jednak ktoś w minelabie zechciał zrobić wykrywacz którego nie trzeba owijać w kołdrę w transporcie, i workiem foliowym w terenie, to chętnie zapłaciłbym za opcję G-shock, i pewnie nie byłbym jedyny.

I niech ktoś, wyznawców kultu terry, zrobi prosty test: policzy ile czasu upływa od momentu gdy wskażnik naładoania baterii pokazuje połowę stanu do całkowitego wyłączenia.
W moich obu (no najpewniej trefnych) egzemplarzach to około 25 minut /na głośniku,poziom 18, nie słuchawkach/

A co do awaryjności jeszcze...Jak kupuję wiertarkę boscha, to wiem, że gwarancję mogę wyrzucić, bo dziadostwo będzie działało 20 lat, jak kupuję telewizor sony - to samo.
Jak kupuję minelaba - no cóż, gwarnację chowam skrzętnie do szuflady bo jest spora szansa, że się przyda.
ot, tyle.
Napisano
No znowu nie zrozumiałeś zapisanego tekstu kolego:) Podałem tylko przykład z poszukiwaczami samorodków, bo jeśli oni używają z powodzeniem Xterry a wiemy, że tak właśnie się dzieje, to oznacza, że ten sprzęt katują w naprawdę ekstremalnych warunkach. Skoro masz dwie terki i obie mają te same felery to chyba śmiało mozemy wykluczyć punkt (a) z mojego postu wyżej. Konkluzja nasuwa się więc sama - źle/nieumiejętnie użytkujesz swój wykrywacz.
Ja nie jestem wyznawcą kultu terry" cokolwiek to znaczy, lecz po prostu traktuje ją, podobnie jak inne wykrywacze, jak narzędzie do pracy. Jeśli twierdzisz, że Bosch, Sony czy inne marki się nie psują, to chyba żyjemy na różnych planetach. A co do wskaźnika baterii to jest tak, że reaguje różnie na różne typy baterii i tak jak Ci już wyżej napisał kolega, można się tego nauczyć w 5 minut. Czy to wada? Poleganie na takim wskaźniku jest równie mało profesjonalne jak poleganie na trójkącikach na wyświetlaczu, pokazujących pomiar głebokości na której zalegać ma cel. Obie wartości są jedynie ORIENTACYJNE (albo orientalne, jak mawia pewien kolega;-)) i nie warto się tym przejmować. Najważniejsze, że Terra ma na 4 paluszkach czas pracy nieporównywalnie pozytywny w stosunku do innych sprzętów na rynku. I to kolejny plusik na jej koncie:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
VW- nie ma z kim gadać- wymieniłem z tym egzemplarzem parę wiadomości i istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest niezrównoważony. Do tego straszy policją:)) Konfident albo po prostu zabolała go prawda, bo nie wiem czym go tu obraziłem?:)
Bardzo serdecznie pozdrawiam:)
Napisano
Są na youtubie filmy promocyjne x-terry i dość jasno wynika z nich, że adresatami sprzętu są raczej podtatusiali hipisi w sandałkach, a nie jacyśtam profesjonaliści - cokolwiek by to miało znaczyć.

Pozostanę jednak przy kwestii wskaźnika baterii.We wszystkich komórkach, laptopach, mp3 są bardzo sprawnie działające, precyzyjne wskaźniki.Można więc taki zrobić.W terrze wskaźnik jest do bani i tyle.Konstruktorzy minelaba, mogliby ten feler usunąć i byłoby to bardziej sensowne niż instalowanie podświetlania wyświetlacza.
Napisano
....z tym wskażnikiem rozładowanych bateri to się zgadzam w 100% ,że powinno być to do pracowane .
ps. Cewka tz obudowa nie zrobiła na mnie wrażenia po wyciagnieciu z pudła ( zrozumiałem dlaczego minelab zaczoł dostarczać tą osłone na cewke w komplecie - łachy nie zrobili ) pozdrawiam .
Napisano

Witam! Cytuję Kol.pastuszka....Gdyby jednak ktoś w minelabie zechciał zrobić wykrywacz którego nie trzeba owijać w kołdrę w transporcie, i workiem foliowym w terenie, to chętnie zapłaciłbym za opcję G-shock, i pewnie nie byłbym jedyny."

W odpowiedzi na Kolegi post informuję,że wczoraj wróciłem z moją 3-letnią X-terrą(70) oraz X-705 kolegi z wypadu po południowej Europie (około 3,500 km) i wykrywacze sprawowały się bez zarzutu zarówno w upale,jak również słonej i słodkiej wodzie (oczywiście bez zamaczania elektroniki).Dodam więcej...na terenie Włoch dostałem strzał w plecy" od tubylca i wykrywki nie ucierpiały,choć bagażnik był pełen po brzegi(tutaj oczywiście mieliśmy wielkie szczęśćie,że uderzenie było dość słabe i nie skasowało całego bagażnika).
W temacie X-70,705 na podstawie własnych doświadczeń całkowicie muszę się zgodzić z opiniami Kol.Van Wordena.
Pozdrawiam!

Napisano
P.S. Sprawca kolizji(ten z lewej na foto) miał na sobie kurtkę muzeum w Wenecji i jak się okazało jest jego pracownikiem....:)) Ot taki przypadek...:)))
Napisano
używałem X70 przez rok, szlag trafił mocowania cewki po 3 miesiącach, a po następnych podłokietnik. Mogę zrobić foto i wysłać jak sobie z tym sam poradziłem. Firma Minelab w tym momencie zarobiła duuuży minus, wykrywacz był kupiony w sklepie na gwarancji, i podobno takie przypadki rozpatrywali pozytywnie (tu plus), mi jednak nie przyszło do głowy... moja wina... za mocno skręciłem śrubkę? przy....em w korzeń? Niech nikt nie broni w tym momencie Minelaba. Kupujemy markowy sprzęt, i jak widzą że powiedzmy 1000 cewek się rozpadło to powinni rozsyłać nowe, skoro buli się w sklepie prawie 3 kawałki. Więc nie jest to kolego Karpik jak z krajowym sprzętem który kosztuje 30% tego.
Napisano

naprawiona cewka, to dopiero jest pewność, plastiki wycięte ze starej obudowy od telewizora (chodzi o kąt prosty i grubość tworzywa na poz.3-4mm) obudowę znalazłem w lesie na oko.

Napisano

a to naprawa podłokietnika, teraz na nim można się nawet przekimać... Myślę że wielu się spotkało z tymi problemami, pokazałem jak można zaradzić, choć firma podobno respektuje gwarancje, widać zobaczyli błąd. Z tym sprzętem można śmigać do oporu, elektronika na razie się trzyma...

Napisano
Tzw.uszy" cewki to wybitnie ślad po użytkowaniu np.smętka...dowalić i basta.Te tematy o podłokietnikach,to też jakieś banały...mam X-70 i E-traca i zero problemów...wg.mnie to sztuczne tematy produkowane na zlecenie kogoś...Pozdrawiam!
Napisano
Kol.pmf1...sam zanam z trzech userów X-70,co wyłamali uszy" X-70 i nadal nie uważam,że to była wina sprzętu.Czasami nie ma potrzeby kręcić do końca...Pozdrawiam!
Napisano
Samgnus, biegam teraz z Exem pro, Tereske zostawiłem dla syna, twierdzę że oba wykrywacze są na bardzo wysokim poziomie i za kilka lat też będą, jednak wykonanie techniczne niektórych elementów Tereski pozostawia wiele do życzenia, takie są fakty. I nie pisz zbyt mocnym kręceniu śrubką, jest to typowa WADA tej wykrywki, może proponujesz zabierać w teren klucz dynamometryczny?
Napisano
a i jeszcze odpowiadając na pytanie zasadnicze, kam.wybranski polecam Ci szczerze ten sprzęt, jest on wg mnie najlepszy w tej klasie, a to co pokazałem, to można nawet samemu w tej wykrywce łatwo naprawić
Napisano
Do Kol.pmf1....jeżeli piszesz Kolego,że wykonanie niektórych elementów Terry pozostawia wiele do życzenia,to nie mówi mi to zupełnie nic...Proponuję pisać wprost o elementach,które Masz na myśli.Jeden jest znany...jak pisałem wcześniej znam przypadki uwalenia" uszu cewki i wszystkie dotyczyły smętkowców".Mocowanie cewki należy kontrować tak by cewka sama nie opadała,ale z drugiej strony nie była za bardzo na sztywno przy uderzeniu w przeszkodę...i nie trzeba do tego specjalnej wiedzi ,czy narzędzi(wystarczy wyczucie).Ja osobiście mam tak skontrowaną śrubę,że nogą ją sobie poprawiam jak lekko zjedzie czasem po uderzeniu w coś" i nie ma problemów.Ponadtona na tego typu uszkodzenia wpływa wg.mnie używanie sprzętu zimą przy minusowych temperaturach...dochodzi wtedy do mikropęknięć,których się nie widzi,a wiosną,czy latem dzieje się reszta.Jak pisałem moja X-70 przeszła na prawdę wiele i jeśli mogę porównać ,to np.taki Solaris jest przy niej słabeuszem pomimo mylącego wyglądu.Pozdrawiam !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie