Skocz do zawartości
  • 0

Apteczka

GhostMG

Pytanie

Napisano

Witam!
Znalazłem taką skrzynkę (najprawdopodobniej apteczkę) w jednym z opuszczonych wiejskich domów. Na drzwiach od wewnętrznej strony była naklejona kartka (nie znam niemieckiego kompletnie, ale chyba jakiś spis zawartości).
Proszę o identyfikację co to za apteczka, gdzie była używana i jaki może byc jej wiek.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czyli rozumiem, że jak najbardziej wojenne?
Kartkę wziąłem, a skrzynkę zostawiłem u wuja, bo wydawała się nie taka stara. Więc chyba ją wezmę. Skąd to mogło się wziąść w wiejskim domu?
Napisano
Taka apteczka mogła być w każdym niemieckim domu. Tak jak np. maski przeciwgazowe (cywilne). Zwykła obrona cywilna tamtych wojennych czasów...
Napisano
Ok dzięki serdeczne.Jednak przywiozę ją i sobie zatrzymam.
Podziw, że od czasów wojny przeleżała tyle lat na ścianie w takim stanie, mimo że po niemcach i wojnie mieszkali tam Polacy.
Napisano
Przeglądając zdjęcia tych apteczek w internecie na prawie wszystkich znalazłem czerwony napis LUFTSCHUTZ HAUSAPPTHEKE, więc ta moja pewnie była przemalowana. Czy wobec tego dorobić szablon i namalować ten napis, czy zostawić to w takim stanie jak jest?
Napisano
GhostMG - pamiętasz jaki dałeś tytuł swojemu wątkowi ?

zobacz jaki teraz jest - skoro jest w dziale ID, to po co piszesz do identyfikacji" ?

-pozdro-
Napisano

Witam!
Znalazłem taką skrzynkę (najprawdopodobniej apteczkę) w jednym z opuszczonych wiejskich domów. Na drzwiach od wewnętrznej strony była naklejona kartka (nie znam niemieckiego kompletnie, ale chyba jakiś spis zawartości).
Proszę o identyfikację co to za apteczka, gdzie była używana i jaki może byc jej wiek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie